Katar 2022 – A Világbajnokság Szövetségi Kapitányai – I. Rész

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2022 október 03.

Már tényleg nem kell sokat aludni, hogy láthassuk a Katar – Ecuador mérkőzést az idei Világbajnokságon. November 20-án kezdődik, ami nem egy megszokott időpont, de hát Katar sem egy „tipikus” VB-rendező. Volt is belőle balhé, nem is egy, nem is kettő, de erről majd talán máskor…

Ez a cikk arra hivatott, hogy összeszedje nektek a résztvevő 32 ország szövetségi kapitányát, és röviden be is mutassa őket. Lássunk is hozzá!

Hervé Renard – Szaúd-Arábia

Az 54 esztendős francia szakember számára nem újdonság a vb-n való szereplés, hiszen négy évvel ezelőtt már megjárta Oroszországot. Ám akkor nem Szaúd-Arábiát vezette ki, hanem Marokkót. A mester azon szakemberek közé tartozik, akik karrierjük során több válogatottat irányítottak, mint klubcsapatot. Nem gyakori ez. Renard főként Afrikában tevékenykedett, dirigálta a zambiai, az elefántcsontparti, az angolai és a marokkói válogatottat is, mielőtt Szaúd-Arábiához szerződött. Ő lett az első szövetségi kapitány, aki kétszer nyerte meg az Afrika Kupát különböző csapatokkal: 2011-ben Zambiát vezette győzelemre, míg 2015-ben Elefántcsontpartot.

Luis Fernando Suárez – Costa Rica

Egy rutinos mester következik, akinek a katari lesz a harmadik világbajnoksága. Luis Fernando Suárez korábban játékosként is ismert volt, de edzőként nagyobb hírnévre tett szert. A most 62 esztendős szövetségi kapitány előbb Ecuadort vitte ki a VB főtáblájára, majd Hondurasszal is csodát művelt. Teljes karrierjét Dél-Amerikában töltötte, vezetett kolumbiai klubcsapatokat, megfordult Peruban is. Érdekes, hogy bár komoly reputációval rendelkezik hazájában, Kolumbiában, az ország válogatottját még sosem irányíthatta.

Costa Rica az egyik legesélytelenebb csapat a bukmékerek szerint, így Luis Fernando Suáreznek és csapatának nagyon komolyan kell készülnie az előttük tornyosuló akadályokra.

Carlos Queiroz – Irán

Nagyon érdekes helyzet állt elő a nyáron az irániaknál. Dragan Skocic, a csapatot 2020 óta irányító szakember közös megegyezéssel távozott, tehát az iráni válogatott kevesebb, mint fél évvel a start előtt elvesztette azt az embert, aki segített nekik kijutni. Nem közölték a szövetségnél, hogy miért történt a váltás, csak elkezdték keresni az utódját. Szóba került Ali Daei, a legendás iráni támadó, aki már egyszer vezette a válogatottat, volt még szó Branko Ivankovicról, valamint két helyi szakemberről. Aztán jött a csavar, ismét kinevezték Skocicot, hogy aztán szeptemberben megint felbontsák a szerződését. Teljes fejetlenség, de úgy tűnik, megvan a megoldás: Carlos Queiroz ül vissza a kispadra, aki korábban kereken száz mérkőzésen át volt iráni szövetségi kapitány.

Queiroz neve a focit régóta követőknek ismerősen csenghet, ő volt anno Sir Alex Ferguson asszisztense a Manchester Unitednál, irányította a Real Madridot, valamint a portugál, a kolumbiai és az egyiptomi válogatottat is.

Jalel Kadri – Tunézia

Nincs sok tapasztalata a nemzeti csapat élén Jalel Kadrinak. A kapitányt 2022 januárjában léptették elő asszisztensből szövetségi kapitánnyá, miután Mondher Kebaiert menesztették. Kadri segítségével az ország hatodik alkalommal jutott ki világbajnokságra.

Kadri egyébként most először irányít felnőtt válogatottat, korábban afrikai klubcsapatok kispadján lehetett látni őt: Edzősködött Líbiában, az Egyesült Arab Emírségekben, Szaúd-Arábiában, és hazájában, Tunéziában is.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Félix Sánchez Bas – Katar

Nem hétköznapi, hogy valaki a semmiből feltűnve a karrierje csúcsán egy válogatottat irányít, a katariak edzőjével mégis ez a helyzet. Korábban nem láthattuk a pályán, nem volt profi labdarúgó Félix Sánchez Bas, a Barca ifiakadémiáján láthattuk először a nevét, mint edző. Innen vezetett az útja a közel-keleti országba, az utánpótlás-válogatottakat irányította, és már most ikonként kezelik őt, hiszen vele sikerült először Ázsia Kupára kijutnia a fiataloknak. Végigjárta a szamárlétrát, edzette a katari U19-et, U21-et és az U23-at is, mielőtt felkérték, hogy legyen a felnőttek szövetségi kapitánya.

Paulo Bento – Dél-Korea

A név sokaknak lehet ismerős. Paulo Bento 2004-ben hagyott fel a profi futballal, és ezt követően állt edzőnek. Játékosként 35 alkalommal húzta fel a portugál nemzeti mezt, és bár aktív korában csak egyszer hagyta el Portugáliát, edzőként megfordult Brazíliában, Kínában, de volt hazája szövetségi kapitánya is. Kevés sikerrel, mivel Brazíliában – 2014-ben – még a csoportból sem jutottak tovább. És most ő Dél-Korea szövetségi kapitánya, ráadásul egy megtisztelő címet is magáénak tudhat: Ő az első mester, aki egy teljes négyéves ciklust ki tudott tölteni Dél-Koreában, tehát ő a válogatott legrégebben „hivatalban levő” edzője.

Hajime Moriyasu – Japán

Nem sok tapasztalattal bíró edzőt választott Japán magának, habár Hajime Moriyasu már öt éve a japán szövetség alkalmazásában áll. A korábbi játékos 2017-ben vette át az U23-as csapat irányítását, valamint 2018-ban ő volt Akira Nishino segítője az oroszországi világbajnokságon. Azelőtt csak egy klubcsapatnál edzősködött hazájában, ezért is mondtam róla, hogy sok tapasztalattal nem bír. 2018 augusztusában vette át a felnőttek között a munkát, és 2019-ben majdnem címig vezette a japánokat, ugyanis az Ázsia Kupában a döntőig meneteltek, ahol aztán Katartól szenvedtek vereséget.

Otto Addo – Ghána

2022 februárja óta irányítja a ghánai válogatottat Otto Addo, aki játékosként a teljes karrierjét Németországban töltötte. A stoplist szögre akasztva sem maradt munka nélkül: Volt a Hamburg utánpótlásában edző, majd a felnőttek között asszisztens. Megjárta Dániát, volt játékosmegfigyelő, aztán 2021-ben lett Milovan Rajevac segítője szülőhazájának nemzeti tizenegyében. Miután a szerb távozott, ideiglenesen Addot nevezték ki, majd idén februárban véglegesítették őt a pozícióján.

Hamarosan következik a második rész!

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső