Nem Jött a Dráma – Magyarország 2. lett a Csoportjában

Olvasd el 9 perc alatt szerző Bartos László 2022 szeptember 27.

Először is szeretnék elnézést kérni azért, mert a mérkőzésről nem született tipp, sőt egyik hétfői meccsről sem, de egyszerűen nem volt rá lehetőségem, nem voltam gépközelben, csak hétfőn, amikor úgy gondoltam, már nem áll rendelkezésre elegendő idő, hogy tényleg normálisan megnézzem a két csapatot.

Viszont nem szerettem volna szó nélkül elmenni a magyar válogatott Nemzetek Ligájában nyújtott teljesítménye mellett, így a tegnap esti meccsről, valamint úgy en bloc az itt mutatott teljesítményünkről szerettem volna néhány szót szólni. Nem lesz benne világmegváltás, nem keresem az okokat, hogy miért nem győztük le az olaszokat, csak elégedetten beszámolok arról, hogy Szalai Ádámék erőn felül teljesítettek a Nemzetek Ligája legnehezebb csoportjában. Lehet azzal jönni, hogy a többiek nem vették ezt eléggé komolyan, de az inkább engem megmosolyogtat… Két hónap múlva VB, haló! Remek lehetőség volt az összes válogatottnak, hogy megtalálják a megfelelő embereket a hiányposztokra, hogy összeérjenek a játékosok, és még sorolhatnám. Higgyétek el, mindenki komolyan vette ezt a sorozatot! Mi is. És alig maradtunk le a világraszóló sikerről…

Magyarország – Olaszország: 0-2

G.: Raspadori, Dimarco

A meccset megelőzően tudtuk, vereség esetén a második helyen végzünk, ha nyerünk, vagy döntetlent játszunk, akkor mehetünk a final fourba. Ami mondanom sem kell, hatalmas teljesítmény lett volna egy olyan kvartettben, amelynek Olaszország, Anglia és Németország a tagja.

Marco Rossi csapata ebben a három hónapban csak és kizárólag az olaszokkal szemben szenvedett vereséget, Cesenában 2-1-re kaptunk ki Roberto Mancini együttesétől.

A Puskás Arénában telthát várta a játékosokat, és már a kezdéskor nagy drámának lehettünk szemtanúi, Szalai Ádám a kezdés előtt elsírta magát, hiszen ő utoljára hallotta a nemzeti himnuszt a zöld gyepen.

Olaszország győzelmi kényszerben lépett pályára, de a játékosok átérezték a mérkőzés súlyát, és már a kezdetektől irányították a meccset. Többször kényszerítették hibára a fehérben játszó magyarokat, és egy ilyen hibát követően majdnem meg is szerezték a vezetést. Szoboszlai Dominik veszített labdát könnyelműen a saját tizenhatosánál, Bryan Cristante elvette tőle, majd az erőből beadott labdájára Gulácsi Péter lépett ki. A Leipzig játékosának kezéből kiperdült a labda, és a kapu felé tartott, amikor Szalai Attila a gólvonalra érve tisztázni tudott.

Látszott a hazaiakon, hogy a teher nem tesz jót, nem tudtak olyan önfeledten játszani, mint a korábbi mérkőzéseken. Támadásaink a meccs ezen szakaszában nem voltak, végig a mi térfelünkön pattogott a labda. De álltuk a sarat. Az olaszok jól játszottak, bár néha ők is hibáztak, mi viszont gyakrabban.

A találkozó első félidejének hajrájában aztán egy hatalmas hibát már nem hagytak büntetlenül Gnontoék: A 27. percben ismét agresszíven letámadtak, aminek következtében zavarba hozták Szalai Attilát, majd Nagy Ádámot is. A Pisa középpályása haza akarta adni a labdát, de nagyon röviden, Gnonto lecsapott rá, de Gulácsi őt még meg tudta állítani. Giacomo Raspadori a szabadon hagyott labdát magához vette, aztán az üres kapuba lőtt. Komoly hiba volt ez, ritkán látunk ilyet a nagy tapasztalattal bíró védekező középpályástól.

A gól valamennyire felrázta a mieinket, és már az első félidőben voltak lehetőségeink. Több alkalommal is jártunk az olaszok ötösénél, de valahogy lőni nem tudtunk, vagy túljátszottuk, vagy az utolsó passz nem volt jó…

A félidő végén Szoboszlai Dominik lőhetett 18-ról, de gyenge kísérlet volt. A szünet – nyugodtan mondhatom – az olaszoknak jött jobban, a félidő vége felé egyre többször kerültünk Gigio Donnarumma kapujához.

A második félidőre Marco Rossi egyet cserélt, Nagy Ádám helyére Callum Styles állt be, és a mesternek ez a húzása alaposan bejött. A Millwall játékosa megszilárdította a középpályát, mindenhova odaért, folyamatosan kérte a labdát… És nem mellesleg legalább háromszor egyenlíthetett volna.

Megnyomtuk a félidő elejét, és volt egy olyan jelenet, amikor 20 másodpercen belül legalább négyszer találhattunk volna be. Az olaszok önfeláldozva blokkoltak, csúsztak-másztak, aztán Styles lövését Donnarumma ütötte ki, pont Szalai Ádám elé, aki egy átvétel után a PSG kapusába bombázott.

Ez a ziccer gyorsan megbosszulta magát, egy kiugratást követően Cristante lépett meg, lapos beadását a hosszún Federico Dimarco vágta be a kapuba. Kár érte, hiszen közel jártunk az egyenlítéshez.

A válogatott nem adta fel, és a későbbiekben is voltak helyzeteink. Volt egy időszak, amikor nagyon beszorítottuk az olaszokat, de Donnarummát nem lehetett mattolni. Styles kétszer is közel járt a gólhoz, egyszer fejjel, egyszer lábbal próbálkozott, hiába.

A hajrában lecserélték Szalai Ádámot, aki vastaps közepette hagyta el a pályát, a helyére jött Ádám Martin, aki egyből kiharcolt egy tizenegyest. Legalábbis, mi azt gondoltuk, hogy a kétkezes lökés a tizenhatoson belül, általában büntetőt ér. Azonban a francia játékvezető és segítői a VAR-kocsiban másként értelmezik ezt a szabályt. Meg vagyok győződve róla, hogy egy jogos tizenegyestől fosztottak meg bennünket.

A nyomás egyre csökkent, az olaszok elkezdték megtartani a labdát, időt húzni, amivel elvették a magyar játékosok lendületét és kedvét.

A végén maradt a 0-2, a magyar válogatott a második helyen végzett. Azt hiszem, nem lehet panaszunk, még akkor sem, ha ez a meccs néhányunknak okozott némi bosszúságot. Az Európa-bajnokság győztesével szemben voltunk végig pariban… De a futball örök igazsága most is megmutatta magát: A helyzeteket ki kell használni…

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Nyilatkozatok

Röviden nézzük meg, hogyan látták a főszereplők a mérkőzést!

„Ahogy már mondtam, ilyen meccseken csak úgy lehet nyerni, ha mi hibátlanul játszunk, míg az ellenfél hibázik. Ma sajnos nekünk voltak hibáink, és nem volt szerencsénk sem, mert Donnarumma remek napot fogott ki, nem véletlenül véd a PSG-ben” – mondta Marco Rossi, miután méltatta a hangulatot, az atmoszférát, amit a szurkolók teremtettek.”

Lang Ádám önkritikusan fogalmazott a mérkőzést követően:

„A mérkőzés elején több egyéni technikai hibát elkövettünk, ami eddig nem volt jellemző. Nyilván folyamatosan fenntartani a hiba nélküli futballt nem egyszerű, a nagyoknak sem sikerül. Ezen a mérkőzésen kihasználták ezeket a hibákat. Ebből volt az első gól, a másodikat is ide veszem, ott én követtem el helyezkedési hibát, hoztam egy rossz döntést. Ez többet nem fog előfordulni, ebből tanulni kell.”

Schäfer András a kezdésben látta a vereség okát:

„Nem gondolnám, hogy ez az olasz válogatott ma olyan ütőképes lett volna, hogy így kellett volna kezdenünk. Jobban nekik kellett volna mennünk az elején, ugyanakkor karbantartottuk magunkat hátul, jók voltak a labdakihozatalaink, az előre játék volt az első húsz-huszonöt percben egy kicsit hiányos, és sajnos mi kaptuk az első gólt. Voltak olyan helyzeteink, amikkel bőven gazdálkodnunk kellett volna, szóval keserű ilyenkor az ember szájának az íze.”

Magyarország a Nemzetek Ligájában

Mondanom sem kell, a sorsoláskor mindenki lesajnálta a magyar válogatottat, hiszen ők kerültek a legkeményebb csoportba. Itt volt Olaszország és Anglia, akik az előző évben európa-bajnoki döntőt játszottak egymás ellen, valamint Németország, akik szintén futballnagyhatalomként aposztrofálhatók.

Marco Rossi viccesen a sorsolás alá csak annyit írt a közösségi médiában: „Easy!” És… Hát majdnem igaza lett a mesternek. Angliát kétszer győztük le, Németországgal szemben 4 pontot szereztünk, és egyedül az olaszok voltak azok, akik otthon és idegenben is megvertek minket. Ez azért megsüvegelendő teljesítmény. És talán valaminek a kezdete.

Annyi bizonyos, hogy az EB-selejtezőre az első kalapba kerültünk, így akik azt gondolják, hogy felesleges menet volt ez az NL-ben, az nagyon téved. Nagyot léptünk előre.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső