Katar 2022 – A Világbajnokság Szövetségi Kapitányai – IV. Rész

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2022 október 15.

Bocsánatot kérek, de az elmúlt hetek sűrű menetrendje miatt az utolsó rész kicsit megcsúszott. Szerencsére még mindig több mint egy hónap van a Világbajnokságig, úgyhogy nincs gond, bőven van még idő, hogy felkészüljünk a tornára.

Már csak 8 ország kapitányáról nem esett szó. A legjobbak kapitányairól. A cikkeket úgy írtam, hogy a fogadóirodák szerint legesélytelenebb csapatoktól indultam felfelé. Szóval az utolsó részből azt is megtudhatjátok, hogy a bukik kiket tartanak a VB legesélyesebb csapatainak.

Fernando Santos – Portugália

Fernando Santos a mezőny második legidősebb mestere (Louis van Gaal mögött) a maga 68 évével, valamint a legrégebb óta regnáló szövetségi kapitánya az országnak. És Portugália legsikeresebb edzője is, hiszen 2016-ban megnyerték az Európa-bajnokságot, valamint 2018/2019-ben a nemzetek Ligáját.

Santost leginkább szövetségi kapitányként ismerhetjük, ez lesz a harmadik világbajnoksága. 2018-ban Oroszországban már a portugálokat edzette, akkor a legjobb 16-ig jutottak, előtte pedig – Brazíliában – a görögök szövetségi kapitányaként dolgozott.

Kétségtelen, hogy a portugál válogatott az egyik legerősebb a mezőnyben, a csoportból való továbbjutás több mint kötelező, de a legjobb négyet szerintem megcélozhatják. Könnyen lehet, hogy Santosnak ez az utolsó vb-je a csapat élén, szerződése a 2024-es Európa-bajnokság végéig tart.

Louis van Gaal – Hollandia

Hosszú és gazdag karrierje volt Louis van Gaalnak, aki – mint mondtam az előbb – a torna legidősebb szövetségi kapitánya, 71 éves most a mester. Nem csak válogatottak élén láthattuk, hanem klubcsapatokban, edzette többek között az Ajaxot, a Bayern Münchent, a Manchester Unitedot és az FC Barcelonát is. Ez a mostani a harmadik alkalom, hogy Hollandiát vezeti, 2000 és 2002 között, valamint 2012 és 2014 között volt az Oranje első embere. 2014-ben a gárda Brazíliában a bronzérmet szerezte meg, és most is hasonlóban bíznak a szurkolók. Akik egyébként nagyon kritikusak, emlékezhetünk, hogy tavaly lényegében elüldözték Frank de Boert a kispadról, még repülőről is üzentek neki. Igaz, akkor csak taktikai utasításokat kapott a nem túl kedvelt edző…

Hansi Flick – Németország

Pontosabban Hans-Dieter Flick, akit nem olyan régen kaptak fel, meseszerű az, ami vele történt. Az 57 éves kapitány eleinte csak asszisztensként tevékenykedett, ő volt Jogi Löw segédje 8 éven keresztül, ott volt mellette 2014-ben is, amikor Németország világbajnok lett. Aztán a Bayern Münchenhez igazolt, és 2019-től Niko Kovac munkáját segítette. Akkor lépett előtérbe, amikor a horvátot menesztették, és ideiglenesen ő lett a vezetőedző. Annyira jól teljesített, hogy állandósították a poszton, abban az évben a csapatot senki nem tudta megverni, megnyerték a bajnokságot és a Bajnokok Ligáját is. 2021 májusában nevezték ki a válogatott élére, miután Löw már előtte bejelentette, az EB után távozik. Ez lesz Flick harmadik VB-je, de csak az első, mint szövetségi kapitány.

Luis Enrique – Spanyolország

Anno 2018-ban a spanyolokat tartották a Világbajnokság legnagyobb esélyesének. Julen Lopetegui volt a főnök, akit napokkal később kirúgtak, hogy bejelentette, a VB után csatlakozik a Real Madrid csapatához. A spanyolok hamar kizúgtak az oroszokkal szemben, és hamarosan ismét Luis Enrique vette át az irányítást, aki egykoron már volt ebben a helyzetben, de akkor családi okok miatt lemondott. Három éve edzősködik a vörös fúriánál, ez idő alatt egy Nemzetek Ligája ezüstérmet tudott felmutatni. Játékosként három VB-n is részt vett, szövetségi kapitányként ez lesz az első megmérettetése.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

**Ez az ajánlat kizárólag a sportfogadasonline.com játékosainak elérhető, a weboldalon nem látható. A bónusz automatikusan aktiválódik, amikor a játékos végrehajtja az első befizetését az üdvözlő bónuszért.

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Gareth Southgate – Anglia

Nem egy tipikus eset az övé, Gareth Southgate kinevezése után nagyon sok negatív hang keringett, hiszen a játékosként nagy sikereket elérő edző leginkább ifjúsági csapatoknál tanulta a szakmát, nem volt megfelelő rutinja. Sam Allerdyce korrupciós botránya után ideiglenesen nevezték ki, majd mivel elkezdtek jönni az eredmények, maradt.

A 2021-es Európa-bajnokságon csapatát a döntőbe vezényelte, majdnem meg is nyerték a tornát, de aztán tizenegyesekkel buktak, és ezt sokan az ő nyakába varrták, a tizenegyespárbajhoz olyan fiatalokat jelölt ki, akiknek megremegett a lába. A bizalom felé egyre csökken, ugyanis a Nemzetek Ligájában kiestek a legfelsőbb divízióból, többek között a magyar válogatott ellen elszenvedett két vereség tépázta meg a reputációját. Főleg a Molineux-ben elszenvedett 4-0…

Egy jó VB-vel felépíthető ez a bizalom újra, és a bukmékerek szerint Anglia ott lehet a végső esélyesek között.

Lionel Scaloni – Argentína

Még egy eset, amikor az ideiglenes megoldás annyira bevált, hogy állandó lett belőle. A 41 éves Scaloni nemrégiben még aktív játékos volt, 2015-ben vonult vissza a profi futballtól, majd 2018-ban már a válogatott utánpótlásában edzősködött, az U20-asok mestere volt. Miután Jorge Sampaolit menesztették, ideiglenesen ültették le a kispadra, a sztori pedig már ismerős lehet, annyira jól teljesített, hogy maradt. A csapattal szembeni elvárások magasak, 2014-ben hosszabbításban veszítették el a VB-döntőt, viszont 28 éves átkot tört meg Scaloni 2021-ben, amikor megnyerte a Copa Americát az országnak.

Didier Deschamps – Franciaország

A regnáló világbajnok mesterét szerintem mindenki ismeri, aki egy picit is ért a futballhoz. Játékosként is nagy sikereket ért el, 1998-ban VB-t nyertek hazai pályán, de klubszinten is akadtak örömteli pillanatok a karrierjében. Visszavonulása után a Monaco, a Juventus, valamint az Olympique Marseille csapatait edzette, aztán 2012-től kezdve a francia válogatott szövetségi kapitánya. Legnagyobb sikerei közé tartozik a 2018-as VB-győzelem, valamint a tavalyi Nemzetek Ligája-siker. Ez a mostani lesz edzőként a harmadik VB-je. És lehet, hogy az utolsó, már régóta mondogatják, hogy Zinedine Zidane fogja őt váltani. Igaz, ezt már 2021-ben is mondták, amikor a válogatott leszerepelt az EB-n.

Tité – Brazília

A bukmékerek szerint Brazília a legesélyesebb arra, hogy megnyerje a Világbajnokságot, Tité számára ez hatalmas teher, az ország lényegében a futball egyik alfája és omegája, de utoljára 2002-ben emelhették magasba a trófeát. Dunga menesztése után ült le a kispadra, tehát már hat éve irányítja a csapatot. Polgári nevén Adenor Leonardo Bacchi rengeteg helyen megfordult karrierje során, összesen 15-ször dirigált brazil klubcsapatot és megfordult két csapatnál az Egyesült Arab Emírségekben is.

Kicsit közelebb hoztuk a VB-n induló csapatok kapitányait, hamarosan majd a főszereplőkről, a csapatokról is szó esik, amint kihirdetik a kereteket, már el is kezdjük a munkát!

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső