Katar 2022: ARG – CRO – Értékelések és Nyilatkozatok II. rész

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2022 december 14.

Tegnap este rendezték meg az Argentína – Horvátország mérkőzést, melyen Lionel Scaloni csapata könnyedén győzött, három gólt szereztek déli szomszédaink ellen, miközben Modricék egyszer sem tudták bevenni Emiliano Martínez kapuját. A találkozó persze rengeteg érzelmet hozott mindkét oldalra. Most, hogy ezek már csitulnak, megnézzük, hogyan teljesített a két csapat, a játékosokat 1-től 10-ig pontoztuk. Majd szemezgetünk a szövetségi kapitányok és a játékosok nyilatkozatai között.

Horvátország

Horvátország eddig egyetlen vereséget sem szenvedett, de a játékkal nem volt mindig minden rendben. A csoportkörben egy győzelem Kanada ellen, valamint két döntetlen elég volt a továbbjutáshoz, az egyenes kieséses szakaszban aztán jött a dráma kétszer is. Japán és Brazília ellen is tizenegyesekkel jutottak tovább. Talán a fáradtság is közre játszott abban, hogy ennyire gyengére sikerült az elődöntő.

Dominik Livakovic – 3

A torna talán legmegbízhatóbb kapusa volt Wojciech Szczesny mellett, tegnap viszont őt is elhagyta a szerencséje. A tizenegyes előtti szituációban kiszolgáltatott helyzetben volt, de még mindig azt mondom, Orsato könnyű síppal fújta be a büntetőt. A második gólnál megint csak nem ő, hanem a védői hibáztak, összesen hárman nem tudták megállítani Álvarezt. A harmadik gólról meg abszolút nem tehetett.

Josip Juranovic – 3

Az egész tornán megbízhatóan játszott, de tegnap neki sem jutott sok sikerélmény. Igazából sok jót nem tudok mondani róla, de még mindig ő volt a védelem legjobb tagja. És ez – a pontszámot látva – óriási kritika a többieknek.

Dejan Lovren – 2

Lovren egy különös játékos. Képes világszínvonalú játékra, de néha fejben egyáltalán nincs ott, és akkor szokott ilyen meccseket játszani, mint tegnap az argentinok ellen. Az első gólnál teljesen lemaradt ő is Álvarezről, a másodiknál nem tudta leszerelni, habár a támadó egyedül volt. Támadásban jobban játszott, kétszer is helyzetbe került, a fejében/lábában volt a szépítés. Sok labdát elszórt, és minden mozdulatáról lejött, hogy bizonytalan.

Josko Gvardiol – 2

Szintén zenész. Ahogy Lovren, úgy Gvardiol is a leggyengébbek közé tartozott. A 100 millió eurót érő játékost úgy és akkor játszották át, amikor akarták. Lionel Messi a harmadik gól előtt úgy megforgatta, mint kisgyereket a búcsúban a ringlispil. Ettől még persze nagy játékos és szép jövő vár rá, de ez a találkozó nem sikerült számára sem.

Borna Sosa – 2

Igazából taktikai okokból cserélték le, de ő sem a megbízhatóság mintapéldánya volt a tegnapi estén. Bizonytalan játék, rossz passzok, előre játékban semmi aktivitás. Nem szeretném ismételni magam, tegnap a teljes horvát védelem csődöt mondott, és ebből Sosa is kivette a részét.

Luka Modric – 6

Gondolhatnátok, hogy van valamiféle elfogultság nálam Modric felé. És igazából nem is nagyon tévedtek. De ez a pontszám nem emiatt jár neki. Scaloni mester alaposan felkészült a horvát válogatott legfontosabb játékosából, aki összességében remek VB-t tudhat maga mögött. Ezen az estén két játékos volt, aki igazán akart a horvát csapatból. Modric volt az egyik, aki előtt, ha akadt egy kis terület, bátran indult meg előre. Jellemzően a horvát csapat akkor tudta átlépni a félpályát, és a kapu elé keveredni, amikor Modric megindult.

Mateo Kovacic – 6

Ő a másik, akit dicsérni lehet. Bátran, bár nem akkora higgadtsággal játszott, mint Modric. Megindult többször is előre, csak épp a társak nem voltak partnerek ebben. Kovacic még 3-0-nál is hajtotta a többieket, akik láthatóan már feladták a mérkőzést.

Marcelo Brozovic – 3

Nem tudok jobb pontszámot adni a védekező középpályásnak. Mivel nem igazán védekezett. Könnyedén átrohantak rajta az argentinok. És nem csak a góloknál, hanem úgy összességében is. Zlatko Dalic ugyan adott neki egy minimális időt a második félidőben, de aztán egyből levette a pályáról.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Mario Pasalic – 2

A brazilok ellen jobban ment a szélsőnek, ezúttal… Nem tudok jobb szót, észrevehetetlen volt. Tagliafico megette reggelire, már, amikor egyáltalán eljutott hozzá a labda. A félidei cseréje teljesen jogos volt.

Andrej Kramaric – 2

Nem tudom, hogy Zlatko Dalic mit lát ebben a srácban. Mármint félreértés ne essék, minőségi labdarúgó, és helye van a horvát válogatottban, de egyetlen jó meccsére emlékszem mindössze. Ennek ellenére Dalic nem igazán adott esélyt másnak, pedig a padon ültek jó támadók.

Ivan Perisic – 4

Nem lehet ezt a fickót nem kedvelni. Robotolt és hajtott, még 3-0-nál is igyekezett szépíteni, hogy legalább a becsületgól meglegyen. Először, mint balszélső, aztán mint balhátvéd kellett játszania egy olyan meccsen, ahol semmi sem sikerült.

Zlatko Dalic – 4

Nem változtatott semmit, és talán pont ez volt a gond. Dalic mester taktikailag ezúttal lemaradt a másik csapat edzője mögött. Az, hogy a játékosai milyen gólokat hoztak össze, már nem az ő hibája.

A cserék nem tudtak színt vinni a játékba, egyedül talán Mislav Orsic tudott zavart okozni. Marko Livaja talán ötször labdába ért, Nikola Vlasic egyszer sem tudta legyőzni Tagliaficot, Bruno Petkovic elveszett az argentinok között, Lovro Majer negyedórát töltött a pályán, egy kapura lövése volt.

Nyilatkozatok

Kritikusan nyilatkozott Zlatko Dalic a döntő után. A horvát mester elmondta, nem voltak elég összeszedettek, illetve a szerencse is hiányzott az Argentína elleni találkozón:

„Nem marasztalhatom el a srácokat semmiért, az első fél órát kontrolláltuk, aztán kaptuk abból a büntetőből az első gólt. Van, amikor a szerencse segít, ugyanakkor azt a sors néha vissza is veszi. Volt azt követően a szögletszituáció, amiből szintén mi kaptunk gólt. Nem voltunk kellően határozottak, hiába alakítottunk ki időnként kecsegtető lehetőségeket.”

Egy igazi, határozott csatárunk hiányzik, bár felkészültek voltunk a találkozóra. Mislav Orsiccsal talán valamelyest mélységet adtunk játékunknak, próbáltunk nagyobb nyomás gyakorolni. Brozovic sem volt teljesen rendben. Nincs más hátra, készülnünk kell a következő mérkőzésünkre. Ha valaki azt mondja a vébé előtt, hogy játszhatunk a harmadik helyért, azonnal aláírom.

A játékosok a megítélt tizenegyes miatt bosszankodtak leginkább:

Nehéz most bármit is mondani… Az ellenünk megítélt tizenegyes végzett ki minket. A játékvezetésről nem szoktam nyilatkozni, de ez óriási hiba volt. Tudtuk, hogy Argentína agresszív futballt játszik, és hogy Messi mire képes. Most is fenomenális volt. Elképesztő gólokat kaptunk, és így lemaradtunk a döntőről. Össze kell szedni minden erőnket a harmadik helyért.
Mateo Kovacic
Argentína megérdemelten győzött, jobban játszott, mint mi. Ugyanakkor, bár nem szeretek a játékvezetőkről beszélni, a mai mellett nem mehetek el szó nélkül. Ő az egyik legrosszabb, akivel valaha találkoztam, egy katasztrófa. Számomra ez nem volt tizenegyes. Nem akarom az argentinok érdemeit csökkenteni, de a tizenegyes megölt minket.
Luka Modric

Dalicnak igaza van, nem számítottak esélyesnek, és örülhetnek, hogy éremért játszhatnak szombaton. Ezt a mérkőzést el kell gyorsan mindenkinek felejtenie, és bárki legyen is az ellenfél, éremmel kell hazatérniük. Ezt szeretnék a szurkolók és a játékosok egyaránt.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső