Katar 2022: Megállították Marokkót – Franciaország Is Döntős

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2022 december 15.

A keddi sima, argentin győzelem után rendezték meg a második elődöntőt a 2022-es katari világbajnokságon. Előzetesen ez sem tűnt egy sima mérkőzésnek, hiszen hiába jók a franciák, hiába jutottak túl gyakorlatilag könnyedén majdnem mindenkin, a marokkói csapatot nem lehetett lebecsülni. A világ jó nagy része drukkolt az afrikai együttesnek, amely már azzal történelmet írt, hogy a legjobb négy közé került. Hiszen még soha, egyetlen afrikai csapatnak sem sikerült az elődöntőbe jutnia. Szerették volna tovább írni ezt a mesét, de Didier Deschamps-ék ezt máshogy gondolták.

Gondolom, az eredménnyel mindenki tisztában van, így mielőtt belekezdünk az összefoglalóba, elmondanám, hogy szombaton délután, 16:00-kor rendezik a bronzmeccset – Horvátország – Marokkó találkozót -, vasárnap négykor pedig jön az Argentína – Franciaország finálé. Mindkét találkozóról írni fogunk, méghozzá holnap! Előzetes terveink szerint már a délelőtt folyamán olvasható lesz a két meccsről írt cikkünk, amelyet aztán Championship-meccsekkel folytatunk. Igen, kicsit más a szint, de sokan szeretitek az angol másodosztályt is… Na, nézzük, mi történt az elődöntőn!

Franciaország – Marokkó: 2-0

G.: Theo Hernández, Kolo Muani

Walid Regragui kénytelen volt taktikát váltani. Alapcsapata védelme kissé megingott, és egyébként is tudta, hogy a francia csapattal valahogy fel kell venni a versenyt, így egy megbízhatóbb, 3-4-3-as felállást választott, három belső védővel, és a széleken két támadó szellemű, de a védekezésben is nagyon sokat segítő játékossal, Hakimivel és Mazraouival.

A franciák kezdője két helyen változott az előzeteshez képest: Youssouf Fofana került be a csapatba Adrien Rabiot helyére, aki megbetegedett, és nem tudta vállalni a játékot. A másik változás a védelem közepén volt, Ibrahima Konaté váltotta Dayot Upamecanot.

A kezdőcsapatok:

Franciaország: Lloris – Koundé, Varane, Konaté, Hernández – Tchouaméni – Griezmann, Fofana – Dembélé, Giroud, Mbappé

Marokkó: Bono – Dari, Saiss, El Yamiq – Hakimi, Ounahi, Amrabat, Mazraoui – Ziyech, En-Nesyri, Boufal

Pályára léptek még: Thuram, Kolo Muani ill. Aboukhlal, Amallah, Attiat-Allah, Ez Abde, Hamdallah

Marokkó az eddigi meccsei alkalmával a betonbiztos, nagyon fegyelmezett védekezésre épített. Hiába ostromolták Bono kapuját, az ellenfelek a lehető legritkábban jutottak valódi helyzetig, annyira jól működött, amit a mesterük kitalált. Viszont kezdetekben Nayef Aguerd és Romain Saiss voltak ennek a védelemnek az oszlopai, most előbbi nem tudta vállalni a játékot, utóbbit pedig gyakorlatilag összedrótozták, hogy legalább megpróbálja. A szerkezetváltás azzal járt, hogy két kevesebb tapasztalattal rendelkező védő került Saiss mellé, Jawad El Jamiq, aki a portugálok ellen bizonyított, és Achraf Dari, akit viszont nem nagyon láttunk eddig játszani.

Marokkónak célja volt, hogy minél tovább megússza kapott gól nélkül. És ezt a tervüket öt percnyi játék után fel kellett adniuk. Ekkor ugyanis Theo Hernández góljával Franciaország vezetést szerzett. Egy jobboldalon vezetett akció végén Kylian Mbappé igyekezett kihámozni magának egy Griezmanntól kapott labdát, miután ez sikerült, megpróbálta kapura lőni a labdát. Az lepördült a blokkról, de pont a Milan balbekkje elé, ő pedig akrobatikus mozdulattal rúgta el a játékszert Bono kapus, valamint a gólvonalon álló Dari mellett. Nem kis szerencse kellett ehhez a gólhoz. De Hernández elmondhatja, ő volt az első játékos, aki bevette Bono kapuját, és nem marokkói származású (az afrikai csapat hálóját egyszer saját játékosa, Nayef Aguerd vette be, ezen kívül nem kaptak egy gólt sem).

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Ziyechék nem ijedtek meg a bekapott góltól, de tudták, nem lesz elég védekezni és kontrázni, itt már nekik is támadniuk kell. Ráadásul a VB talán legjobb kontracsapatával szemben.

A 9. percben helyzetig is jutottak a pirosmezesek: A világbajnokság egyik legnagyobb felfedezettje, a középpályás Azzedine Ounahi döntött úgy, hogy körülbelül 20 méterről célba veszi a kaput. Szépen csavarodott a játékszer a bal alsó irányába, de a 19. vb-meccsén kezdő Hugo Lloris még odaért. Egyébként Lloris ezzel a 19 mérkőzéssel beérte az élen álló Manuel Neuert ebben a listában, és a döntőben meg is előzheti őt.

A 16. percben Hakim Ziyech került helyzetbe, de kissé elizgulta a dolgot, és méterekkel a kapu mellé lőtt. Az ellentámadásból Olivier Giroud roboghatott a kapu felé, miután Romain Saiss aláfutott a labdának. A szintén az AC Milanban játszó támadó kábé 15 méterről bombázott, Bono verve volt már, de a kapufa segített rajta, így maradt az 1-0.

Regraguinak fájhatott a feje az eredmény miatt, és később, a 24. percben még inkább. Romain Saiss ugyanis jelezte, hogy cserét kér, nem tudta folytatni a játékot. Anno még a spanyolok ellen sérült meg, a portugálok ellen vállalta a játékot, de ott is le kellett cserélni. Ennyit bírt az elődöntőben.

A 36. percben újabb gólhelyzetet hagytak ki a franciák: Aurélien Tchouaméni labdaszerzése után elindult Bono felé, majd remek ütemben lőtte ki a bal szélen Kylian Mbappét, aki lefutotta védőjét, de kvázi a labdát is, így már nem tudta normálisan elrúgni azt.

Négy perccel később Antoine Griezmann szögletét a röviden érkező Raphael Varane lőtte az oldalhálóba.

Maradt izgalom a félidő végére is, egy szöglet után Jawad El Yamiq ollózva próbálta bevenni a francia kaput. A terv jó volt, a kivitelezés szintén… csak a kapufával nem számolt a Real Valladolid védője…

A franciák úgy vonulhattak szünetre, hogy egyáltalán nem lehettek nyugodtak, kiderült, hogy Marokkó nem csak a védekezéshez ért, hanem a támadáshoz is.

Regraguinak a szünetben is cserélnie kellett, Noussair Mazraoui sem tudta tovább folytatni, érkezett Attiat-Allah.

A hátrányban levő együttes nagy erőket mozgósított a második félidő elején, az 53. percben izzadtak is a franciák Hakim Ziyech jobboldalról beadott labdája után, de megúszták Varane-ék. Ebben a tíz percben körülbelül a labda folyamatosan Lloris tizenhatosán belül pattogott, és mindig az utolsó passzok, a lövések nem jöttek össze Marokkónak. Hatalmas erőket mozgósítottak az egyenlítés érdekében, de nem sikerült mattolni a kapust. És a lendület fogyott, a franciák elkezdtek kijönni a szorításból.

A hajrában érkezett Randal Kolo Muani, aki eddig nem sok vizet zavart ezen a VB-n, most viszont 42 másodperc alatt eldöntötte a mérkőzés sorsát. Beállása után rögtön jó helyen állt, Kylian Mbappé szólója és – ismételten – megpattanó lövése került elé, amit aztán a hálóba lőtt.

Marokkó még 2-0-nál sem adta fel, le a kalappal, amiért igyekeztek visszahozni ezt a mérkőzést. Azonban Franciaország védelme jól zárt, amikor nem, akkor is szerencséjük volt.

A meglepetéscsapat tehát szombaton a harmadik helyért léphet pályára, Franciaország pedig igyekezhet megvédeni a címét egy nappal később.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső