Katar 2022: Az 1. Forduló Összefoglalója: A csoport

Olvasd el 9 perc alatt szerző Bartos László 2022 november 23.

A világ leginkább várt tornája vasárnap délután, koraeste elstartolt, a Katar – Ecuador mérkőzést láthattuk először. Másnap Hollandia és Szenegál is összecsapott, mi pedig most felidézzük, mi történt ezeken a találkozókon.

Katar – Ecuador: 0-2

G.: E. Valencia (2)

Hatalmas csinnadratta közepette, Morgan Freemannel, koreai énekesekkel (mivel Dua Lipa és Rod Stewart is visszamondta a fellépést), botrányoktól hangos előélettel kezdődött meg a 2022-es katari világbajnokság nyitómeccse, amelyet a hazai pályán játszó Katar és Ecuador játszott. Az az Ecuador, akik örülhetnek, hogy itt lehetnek, jogosulatlan szereplés miatt ki is zárhatták volna őket, de megúszták pénzbírsággal, és a következő VB-selejtezőn pontokat fognak levonni tőlük.

Katar, mivel nem kellett selejtezőt játszania, az elmúlt években csak barátságos meccseket játszott, azokon viszont jó eredményeket ért el, így akár még az is benne volt a pakliban, hogy pontot vagy pontokat szerezzenek. Egészen addig gondoltuk ezt, amíg el nem kezdődött a találkozó…

A kezdőcsapatok:

Katar: Al Sheeb – Pedro Miguel, Al-Rawi, Khoukhi, Hassan, Ahmed – Al-Haydos, Boudiaf, Hatem – Almoez Ali, Afif

Ecuador: Galindez – Preciado, Torres, Hincapie, Estupinan – Plata, Mendez, Caicedo, Ibarra – Valencia, Estrada

Pályára léptek még: Muntari, Waad ill. Rodriguez, Sarmiento, Franco, Cifuentes

Mindössze három perce ment a meccs, amikor egy ecuadori szabadrúgásnál a katariak nem tudtak felszabadítani. A pattogó labdát végül Michael Estrada ollózó mozdulattal tette középre (bár valószínűleg inkább kapura akarta tenni a játékszert), ahol jött Enner Valencia, és a hálóba fejelt. Megvolt az öröm, Ecuador vezetett, de jött Orsato fülére az info, a gólt lesállás előzte meg. Amit szabad szemmel alig lehetett látni, de a VAR-felvétel alapján mindenki megbizonyosodhatott a döntés helyességéről.

Katar alig tudta megtartani a labdákat, Ecuador pedig nem állt le. A tizenötödik percben jött a következő helyzet. Megint Estrada játszotta meg Enner Valenciát, aki a védők mögül kibújt, és kapura tört. Elhúzta al-Sheeb mellett a labdát, a kapus pedig ráütött a Fenerbahce támadójának lábára, jöhetett a tizenegyes. Maga a sértett, Valencia állt a labda mögé, aki török klubjánál is előszeretettel végzi el a tizenegyeseket, és nagyon higgadt volt. Al Sheeb ment a jobb sarok felé, a labda meg pont az ellenkező irányba.

A gól után az ecuadoriak kicsit megálltak, lassítottak a tempón, Katar viszont még így sem igazán lépte át a félpályát.

Még a szünet előtt sikerült a dél-amerikaiaknak megnövelni az előnyüket: A 31. percben Moises Caicedo lövése jött le a blokkról, a Brighton középpályása összeszedte a labdát, majd visszagurított Preciadonak, akinek beadása megint megtalálta Enner Valenciát. A támadó most nem lábbal, hanem fejjel volt eredményes. Bár ezt a gólt is nézték, nem volt-e les, ezúttal nem találtak a videóbírók semmit, ami miatt vissza kellett volna vonni a találatot.

Katar egyetlen kaput eltaláló lövés nélkül hozta le az első félidőt. Viszont az ötperces hosszabbítás végén nagyon könnyen szépíthettek volna: Egy al-Haydos által jobbról beadott labda tökéletes volt Almoez Ali fejére, ám a csatár épphogy belecsúsztatott, ahelyett, hogy nagy erővel megfejelte volna a játékszert. Így Galindeznek nem kellett most sem játékba avatkoznia.

A második félidő egy fokkal unalmasabb volt, mint az első. Felix Sánchez Bas nem igazán tudta feltüzelni a játékosokat, a cserék sem segítettek. Viszont láthatóan Ecuador sem nagyon hajtott a következő gólra. Az 55. percben egy szép, 16 méteres lövést eresztett meg Romário Ibarra, al-Sheeb most először védett a mérkőzés folyamán.

Aztán a játék még jobban leült. Kisebb helyzetek azért akadtak, meg néhány komoly szabálytalanság, amit Daniele Orsato igyekezett megfogni, mielőtt durvává vált volna a meccs.

Katar küzdött, de látszott, hogy erőtlenek, és hogy az általuk nyújtott játék kevés lesz. Egyetlen reális esélyük volt a gólszerzésre, a csereként beállt Mohamed Muntari a tizenhatos sarkán két védő szorításában tudott kapura lőni, a szép ívben szálló labda nem sokkal szállt fölé. Szép gól lett volna.

A katari kulcsjátékosok szinte mind besültek, Ecuador könnyen győzött. Hajdú B. István jól mondta, Katar, és mi is, egy buborékban éltünk, a felkészülési meccseken látott eredmények alapján ítéltük meg Katar erejét. Nem kellett volna, ellenfeleik többsége úgy látszik, nem vette túlzottan komolyan ezeket a találkozókat…

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

**Ez az ajánlat kizárólag a sportfogadasonline.com játékosainak elérhető, a weboldalon nem látható. A bónusz automatikusan aktiválódik, amikor a játékos végrehajtja az első befizetését az üdvözlő bónuszért.

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Szenegál – Hollandia: 0-2

G.: Gakpo, Klaassen

A torna előtti napokban derült ki, Sadio Mané nem lehet ott a társakkal a világbajnokságon, a Werder Bremen elleni mérkőzésen lecserélt támadó megsérült, és mint kiderült, súlyosabb az eset. Manét lehet, hogy műteni is kell. Ez hatalmas érvágás volt Szenegálnak, akik ennek ellenére nagyot küzdöttek az esélyesebb Hollandia ellen. Ott is volt hiányzó, ott sem a megszokott vagy az elvárás szerinti kezdő lépett pályára. És sokáig úgy tűnt, Szenegál meglepetést tud majd okozni…

A kezdőcsapatok:

Szenegál: E. Mendy – Sabaly, Koulibaly, Cissé, Diallo – N. Mendy, I. Gueye, Kouyate – Diatta, Dia, I. Sarr

Hollandia: Noppert – Dumfries, de Ligt, van Dijk, Aké, Blind – Berghuis, de Jong, Gakpo – Janssen, Bergwijn

Pályára léptek még: P. Gueye, Bamba Dieng, Jackson, Jakobs ill. Depay, De Roon, Klaassen, Koopmeiners

A holland csapatban Memphis Depay kimaradása, és Andries Noppert kapuba kerülése okozott kisebb meghökkenést a szurkolók részéről. Depay sérüléssel bajlódott, nem akart LvG kockáztatni, míg Noppert az edzéseken remekül védett, ezért megelőzte Bijlow-t és Pasveert is. Van Gaal döntése helyesnek bizonyult, a debütáló kapus a csapat egyik legjobbja volt.

Bátran kezdett Szenegál, igyekeztek testi erejüket kihasználni a hollandok ellen, de az első igazi helyzet a narancssárgában játszó európai csapat előtt adódott. Cody Gakpo ahelyett, hogy egymaga fejezett volna be egy akciót, a még jobb helyzetben levő Steven Bergwijn elé tálalt az ötödik percben, de a Spurs egykori támadója nem számított a passzra, így le is maradt róla.

Öt perccel később Cheikhou Kouyaté által megszületett Szenegál első kapura lövése, a labda elkerülte a kaput, Noppert sem mozgott, de veszélyesnek tűnt a löket. A 17. percben ismét a hollandok jöttek, Cody Gakpo jobbról adott be, középen várta a labdát Daley Blind, viszont nem találta el a kaput fejjel.

Jellemző volt a hollandokra, hogy a legjobbnál is jobb helyzetet akartak teremteni, mintha féltek volna kapura lőni. A 19. percben egy kontra után Frenkie de Jong került óriási helyzetbe, de lövés helyett cselezgetni kezdett. Egy ellenfelét elfektette, de a másodikat már nem tudta…

Többen azt várták, a hollandok simán átverekszik magukat Szenegálon, de az afrikai csapat Mané nélkül is képes volt a kapu előtt veszélyt teremteni. Jól játszott Boulaye Dia, és Krépin Diatta is. Viszont van Dijkéknak sem kellett a szomszédba menni a jó védekezés receptjéért.

Ugyan komolyabb ziccer, komolyabb lövés vagy védés nélkül mentek szünetre a játékosok, nem lehetett panaszunk a találkozóra. A meccs lüktetett, a játékosok sokat hajtottak, nagy küzdelem volt a pályán. Csak gól nem.

És arra a második félidőben is várni kellett. Nem is keveset. Viszont helyzetek már voltak, komoly védések is. És itt jött ki igazán, hogy LvG érti a dolgát. Egy nulla tapasztalattal bíró kapust állított a kezdőbe, aki legalább három góltól mentette meg a társakat. Először a 65. percben Boulaye Dia lövését szedte ki a bal alsó sarokból, aztán a 73.-ban Idrissa Gueye bombáját ütötte ki, végül egy sunyi, lábak között kapuig jutó lövést tolt szögletre.

Elérkezett a hajrá, és villant Hollandia. A 84. percben Frenkie de Jong beadására rosszul mozdult ki Mendy, Cody Gakpo megelőzte őt, és a hálóba csúsztatott. Nem feltétlenül érdemelte meg a gólt Hollandia, maradjunk annyiban.

A kitámadó szenegáliak még a hosszabbítás kilencedik percében kaptak egy második gólt is. Edouard Mendy ebben is benne volt, Memphis Depas lövését pont a csereként beállt Davy Klaassen elé ütötte, az Ajax középpályása pedig a hálóba lőtt. Egy hiba sem fér bele a vb-n, ami ekkora, hát még kettő. Szenegál nagyszerűen tartotta magát, lehet, hogy Manéval a kezdőben más eredményt értek volna el.

Nemsokára érkezik a B csoport összefoglalója!

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső