Katar 2022: Az 1. Forduló Összefoglalója: D csoport

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2022 november 24.

Egyetlen komolyabb meglepetés született a világbajnokság első napjaiban. De talán az is meglepő volt, ahogyan Tunézia pariban volt Dániával, és végül pontot is tudtak szerezni ellenük. A francia – ausztrál meccs viszont tükörsimára sikeredett, pedig az elején a gallok megijedhettek… De még öt kulcsember nélkül is győzni tudtak a Socceroos ellen.

Dánia – Tunézia: 0-0

Mivel tavaly Dánia csapata a legjobb négy közé került, és azóta is a foci elitjében tudtak maradni, joggal várhattuk, hogy jó játékkal, gólokkal győzik le Tunéziát. Ám az afrikai csapat ezt a tervet keresztülhúzta lelkes, néha már fanatikus játékával. Megérdemelten szereztek egy pontot. A mérkőzés legjobbjának egyébként a Ferencváros középpályását, Aissa Laidounit választották.

A kezdőcsapatok:

Dánia: Schmeichel – Andersen, Kjaer, Christensen – Kristensen, Höjbjerg, Delaney, Eriksen, Maehle – Skov Olsen, Dolberg

Tunézia: Dahmen – Talbi, Bronn, Meriah – Drager, Laidouni, Skhiri, Abdi – Slimane, Jebali, Msakni

Pályára léptek még: Cornelius, Damsgaard, Jensen, Lindström ill. Kechrida, Khenissi, Mejbri, Sassi, Sliti

Gyengén, álmosan kezdte meg a mérkőzést a dán együttes, pedig a kezdő felállásból arra számíthattunk, hogy egy támadó csapatot láthatunk majd. Ám Tunézia feltolt védekezéssel, agresszívan letámadott és hibára késztette a skandináv együttest.

Az első negyedórában lényegében csak a dán térfélen zajlott a játék, és a védelemnek volt dolga bőséggel. Bár a kapura nem igazán volt veszélyes a tunéziai válogatott. Egy ideig. Mert a félidő közepén egy hosszú indítással Issam Jebali indult meg, lehagyta a védőit, majd okosan Kasper Schmeichel mellett a hálóba lőtt. Örülni nem volt lehetőség, mert a találatot les miatt elvették.

Ez egy józanító ébresztő kellett volna, hogy legyen a dánoknak, de nem volt az. Maradt minden változatlan, Tunézia dominált, Dánia szenvedett. Joachim Maehlének volt egy távoli lövése, ami viszont Dahmen számára reggelinek is kevés volt.

Jebali tarthatatlan volt, másodszor is nagy helyzetbe került, lezser emelésébe viszont Schmeichel belekapott. Előtte még Laidouninak volt egy közeli bombája, ami mellé szállt.

Bárki, aki könnyed dán győzelemre számított, tévedett, az első félidő bebizonyította, hogy Jalel Kadri csapatának van keresnivalója az esélyesebbnek ítélt EB-elődöntős ellen.

Viszont azzal nem számoltak az afrikaiak, hogy fáradnak ők is. A 60. perc körül Jebali szinte már vonszolta magát, a dán cserék pedig felpörgették a dán csapatot, így egy kicsit fordult a kocka. És megérezték Eriksenék is azt, hogy itt lehet nyerni. Támadtak ész nélkül, Christian Eriksen járt legközelebb a gólhoz, aki a középpálya közepétől vezette a labdát, és mivel senki nem támadta meg, lőtt. Dahmen kapus azonban vetődve védett.

Még egy nagy helyzete volt a dánoknak, egy beadás után a lefejelt labdát Andreas Cornelius csukafejessel akarta a hálóba továbbítani, de csak a kapufát találta el.

A hosszabbításban még jött egy drámai pillanat, kezezés miatt ugyanis vizsgálták, jár-e tizenegyes Dániának. A játékvezető viszont úgy ítélte meg, hogy a tunéziai játékos vétlen volt. Pedig láttunk ilyenért már tizenegyest ítélni.

Dánia csalódást keltően teljesített, bár számítottunk rá, hogy a gólszerzéssel gondok lesznek. Jó formában egyik csatár sincs. Tunézia megérdemelte a pontot, még úgy is, hogy az utolsó félórában láthatóan már csak a döntetlenre hajtottak.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Franciaország – Ausztrália: 4-1

G.: Giroud (2), Rabiot, Mbappé ill. Goodwin

A francia válogatott nem volt könnyű helyzetben. Többször beszéltük, hogy sok a sérültjük, Kanté, Pogba, Kimpembe, Maignan is kiesett, a kezdés előtt pedig Karim Benzema, a tavaly a Real Madridban sikert sikerre halmozó aranylabdás támadó sérült meg. Azonban a kezdeti ijedtség után felőrölték Ausztráliát.

A kezdőcsapatok:

Franciaország: Lloris – Pavard, Konate, Upamecano, L. Hernández – Tchouaméni – Griezmann, Rabiot – Dembélé, Giroud, Mbappé

Ausztrália: Ryan – Atkinson, Souttar, Rowles, Behich – Mooy – McGree, Irvine – Leckie, Duke, Goodwin

Pályára léptek még: Coman, Fofana, T. Hernández, Koundé, Thuram ill. Baccus, Cummings, Degenek, Kuol, Mabil

Látható, hogy a francia csapat még a kulcsemberek nélkül is egy ütőképes együttest tett a pályára, ám ez az ütőképes csapat 9 perc után hátrányba került. Mathew Leckie, a jobbszélső adott be laposan jobbról, a labda mindenki előtt elszállt, a hosszún érkezett Craig Goodwin, és a vetődő Lloris ellenére a hálóba lőtt. Szép gól volt, amire nem sokan számítottunk.

Viszont számíthattunk rá, hogy a franciákat ez a gól inkább fel fogja tüzelni. És még nagyon sok hátra volt. Nem is ijedtek meg a játékosok, hanem elkezdték egyre jobban beszorítani Mooyékat saját kapujuk elé.

Azt elfelejtettem mondani, a gól előtt Lucas Hernández megsérült, testvére, Theo váltotta.

A 21. percben akadt még egy bomba az ausztrálok részéről, ami majdnem beakadt, Duke lőtt távolról, és a labda nem sokkal ment mellé.

Aztán öt perccel később érkezett az egyenlítés, egy baloldali beadás a középen üresen érkező Adrien Rabiot fejére volt tökéletes, a Juventus középpályása pedig a kapu közepébe fejelt. Maty Ryan talán védhetett volna.

A gólt követte még egy gól, öt perccel később Olivier Giroud, egy másik Olaszországban játszó légiós is a hálóba talált, a franciák okosan támadtak le, elvették a labdát a sárgamezesektől, kipasszolták a védelmet, aztán Giroud-nak már csak az üres kapuba kellett passzolni.

A félidő végéig még négy gólt rúghattak volna a gallok, Giroud mellett Dembélé, Griezmann és Mbappé is közel járt az újabb találathoz. Már a hosszabbításban jártunk, amikor viszont az ausztrálok egyenlíthettek volna, de Jackson Irvine fejese a kapufáról kifelé pattant.

Az ötvenedik perc majdnem a vb legszebb gólját hozta, méghozzá Olivier Giroud részéről. A Milan csatára ollózva próbált a hálóba lőni, jó kis lövés volt, és majdnem kaput is talált. Ryantől bemehetett volna…

A mérkőzés ezen szakaszában Ausztrália abszolút alá volt rendelve, Franciaország további gólokat akart szerezni, és ezért mindent meg is tettek. És ha valaki ennyire akar valamit, akkor az össze is jön.

Megint kihasználták a védelem bizonytalanságát, először a 68., majd a 71. percben. Kylian Mbappé két védő között fejelve, a kapufát is felhasználva növelte kettőre a franciák előnyét, majd megint jött Giroud, aki Mbappé beadását szintén fejjel tessékelte a hálóba.

Nagyon nehezen indult, de fokozatosan feljavult a címvédő, és végül gáláztak. Persze Ausztrália nincs egy szinten ezzel a csapattal, messzemenő következtetést az ügyben, hogy hiányoznak-e a sérültek, még nem lehet…

Már csak holnap érkezünk az E és az F csoporttal!

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső