Katar 2022: FRA – MAR – Értékelések és Nyilatkozatok I. rész

Olvasd el 9 perc alatt szerző Bartos László 2022 december 15.

Tegnap kiderült, ki lesz Argentína ellenfele majd vasárnap, amikor a katari világbajnokság fináléját rendezik. A címvédő és a torna meglepetéscsapata élvezetes és izgalmas mérkőzést játszottak. Bár Walid Regragui együttese ezer sebből vérzett, képtelenek voltak feladni. Jár érte a dicséret. Ahogy tegnap az argentin – horvát meccs játékosait is értékeltük, úgy most a Franciaország – Marokkó találkozón szereplőkkel is így teszünk.

Franciaország

Először a győztes félről, Franciaországról fogunk beszélni. Akik meglehetősen magabiztosan, de nem veretlenül jutottak el a döntőig. Sőt, a védekezéssel eddig mindig akadt egy kis probléma, egyetlen találkozót sem zártak kapott gól nélkül. Ez a mostani volt az első…

A kezdőcsapat majdnem ugyanúgy állt fel, mint ahogy azt már Deschamps-tól megszokhattuk. Két változás azonban volt. Adrien Rabiot és Dayot Upamecano is megbetegedett, és bár utóbbi a kispadra le tudott ülni, előbbi még oda sem. A helyükre Youssouf Fofana és Ibrahima Konaté került. Egyikük sem okozott csalódást.

Lássuk az értékeléseket!

Hugo Lloris – 7

Hugo Lloris tegnap beállította Manuel Neuer rekordját, 19 világbajnoki mérkőzésen lépett már kezdőként pályára, ennyi csak a lábát nemrégiben eltörő németnek sikerült. Mivel Franciaország a döntőbe került, esélyes, hogy meg is fogja előzni a münchenit. A Tottenham játékosa egyébként hibátlanul védett, és most először tudott kapott gól nélkül lehozni egy mérkőzést. Az eddigi gólokról sem igazán tehetett, teszem hozzá. Marokkó ellen volt több szép védése is, bár igazi bravúrt azt hiszem, nem kellett bemutatnia. Ounahi távolijánál remekül vetődött, ha esetleg nem ért volna oda, talán teljesen másképp alakul a meccs.

Jules Koundé – 5

A világbajnokságot még Benjamin Pavard-ral kezdte meg Didier Deschamps, de Jules Koundé átvette a helyét. A Barcelona játékosa megállja a helyét belső védő, valamint jobb-bekk pozícióban is, tegnap viszont nem úgy mozgott, mint mondjuk az angolok ellen. Nem volt könnyű dolga, hiszen vele szemben Sofyan Boufal állt, aki gyorsaságáról és nagyon jó technikai tudásáról ismert. Mondjuk erről Marcos Llorente többet tudna mesélni, őt párszor megforgatta a marokkói. Mindezek ellenére én azt tartom, Pavard inkább jobbhátvéd, mint az egykori sevillai, belül többre mennének vele. Ha nem lenne ott Varane, Upamecano és Konaté…

Ibrahima Konaté – 8

A mérkőzés egyik legjobbja számomra Konaté volt. Úgy szállt be, hogy előtte nem sok meccs volt a lábában, és fiatal kora ellenére egy világbajnoki elődöntőt hozott le hiba nélkül. Földön és levegőben egyaránt ő volt az úr, több fontos mentése volt, emellett pedig egy lélegzetvételnyi időt sem hagyott a marokkói támadóknak. Varane-nak így több lehetősége volt az irányításra. Nagy kérdés, ha Upamecano bevethető lesz a fináléban, akkor Konaté kikerül-e a kezdőből? Az elődöntő alapján nem lenne jó döntés padra tenni a Liverpool játékosát.

Raphael Varane – 6

Többször volt bizonytalan, amit egy Varane-tól nem várnánk el. Nagy rutinnal rendelkezik, már rég nem az a tapasztalatlan bakfis, aki anno Sergio Ramos oldalán játszott a Real Madridban. A levegőben őt sem lehetett megverni, de tőle talán egy kicsit többet vártunk volna. Az ellenfél térfelén volt egy lövése, egy szöglet után az oldalhálót találta el. Majdnem feliratkozott a góllövők közé.

Theo Hernández – 7

Ő viszont nem csak majdnem iratkozott fel. Az ötödik percben ő szerezte meg a vezetést a csapata számára, jókor szotyizott az ötös sarkán, és szerencséje volt, amiért Mbappé megpattanó lövése elé került. A támadásban ő mindig is erősebb volt, mint védekezésben, Hakim Ziyech és Achraf Hakimi többször mögé tudtak kerülni, emiatt nem kaphat tőlünk magasabb pontot.

Aurélien Tchouaméni – 7

Nehezebb dolga volt, mint általában. Mondom ezt azért, mert nem volt ott a megszokott párja, Adrien Rabiot, aki segített volna neki a védekezésben és a támadások építésében. Helyette korábbi monacói csapattársa, Youssouf Fofana kezdett, aki idegenül mozgott a pályán. Így Tchouaménire nagyobb feladat hárult. Egy szép megindulására emlékszem, jól indította Giroud-t, az akcióból majdnem gól lett. Tchouaméni helyzete egyértelmű: Paul Pogba felépülése után is a kezdőben kell hagyni őt. Még csak 22 éves, és már eszméletlenül érett játékossá vált.

Youssouf Fofana – 5

Számomra Koundé mellett Fofana volt a másik, aki kilógott. A Monaco középpályását bedobták a mélyvízbe Rabiot sérülése miatt, és nem is tudta azonnal felvenni a ritmust. Kicsit olyan volt, mintha menekülne a labda elől, emiatt többször hozta Griezmannt és Tchouaménit nehéz helyzetbe. Rabiot-ra nagy szükség lesz a döntőben, de abban is biztos vagyok, ha a Juve játékosa nem épül fel, Deschamps akkor sem Fofanát fogja kezdetni.

Antoine Griezmann – 9

Teljesen más szerepkörben játszik, mint azt megszokhattuk tőle mind az Atletico Madridban, mind a Barcelonában. Nem áll rosszul ez a visszavontabb szerepkör a játékosnak, lehet, hogy most már a Barcánál is bánják, hogy ilyen könnyen megszabadultak a játékjogától. Tegnap este is kivette a részét a győzelemből, döntő fontosságú szerepe volt az első találat előtt. Remekül lát a pályán, megtalálja az apró kis réseket, ahova bejátszhatja a labdát. És mellette a védekezésre is jut ideje, mindenhol feltűnik a pályán. Eddig is tudtuk, hogy jó játékos, de ezen a VB-n még mi is hüledezünk, mit nyújt az Atleti támadója.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Ousmane Dembélé – 6

Először Mazraoui, majd Attiat-Allah fogta őt a jobb oldalon. Mégsem nyújtott semmi érdemlegest a Barca szélsője. Csendes meccse volt, valahogy nem akart egy megoldása sem sikerülni. Deschamps joggal kapta le őt a pályáról.

Olivier Giroud – 6

Az első félidőben jól mozgott, többször is meglépett a védőitől, de igazán helyzetbe csak egyszer került. Védője hibáját kihasználva rohamozott a kapu felé, majd talán kicsit korán bombázott kapura. A gyönyörű lövés végül a kapufáról vágódott a pályán kívülre. Igazából ennyi, amit fel tudott mutatni, a félidő után ő is észrevétlenné vált, Marcus Thuram váltotta, a csere jogos volt.

Kylian Mbappé – 7

Főszerepet vállalt mindkét gólban, igaz, egyszer sem az volt a szándéka, hogy passzoljon Theonak vagy Kolo Muaninak. De jó csatárnak van szerencséje, Kylian Mbappé pedig jó csatár. A balszélen PSG-s csapattársával, Hakimivel küzdött meg, szépen elvoltak ők ketten a vonal mellett. Később a játékos középre húzódott, ott viszont nem igazán lehetett megtalálni.

Didier Deschamps – 7

Meghúzta, amit meg kell, nem igazán hozott rossz döntést a mester a tegnapi elődöntőben. Sőt, Kolo Muani becserélése aranyat ért, a támadó 42 másodperc alatt rúgta be a franciák második gólját.

Marcus Thuram és Randal Kolo Muani állt be csereként. A Mönchengladbachot évek óta erősítő csatár nem játszott rosszul, de igazán veszélyes helyzetet nem tudott kialakítani. Kolo Muani pedig szerencsés gólt szerzett, a gólt leszámítva viszont nem tudott felmutatni semmit. Ennek ellenére nem lehet nem dicsérni őt.

Nyilatkozatok

A győztes csapat vezetője, Didier Deschamps így vélekedett a meccs után:

„A játékosaimmal együtt megtettük azt, amit kellett. Boldogok vagyunk, óriási elismerés számunkra, hogy ismét világbajnoki döntőben léphetünk pályára. Szeretnék köszönetet mondani a játékosaimnak és a stábnak is. Ezt a sikert most meg kell ünnepelnünk, utána pedig mennünk kell előre, mert a legfontosabb célunkat még nem teljesítettük.”

A mérkőzés legjobbja Marokkót méltatta:

Marokkó lenyűgöző teljesítményt nyújtott, védekezésben és támadásban egyaránt nagyon jól dolgoztak. Rengeteg problémát okoztak nekünk, és ezt az edzőnk is felismerte és változtatott. Marcus [Thuram] érkezése jót tett, többet tudott Theonak segíteni védekezésben.
Antoine Griezmann

Kylian Mbappé a meccs után közös képet rakott ki Achraf Hakimivel, és a következőket írta alá:

Ne szomorkodj, testvér. Mindenki büszke rátok, történelmet írtatok!

Nemsokára következik a marokkói csapat értékelése is.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső