Katar 2022: Szamba Helyett Könnyek és Dráma

Olvasd el 9 perc alatt szerző Bartos László 2022 december 12.

Különleges volt ez a világbajnokság. Vagyis még mindig az, mert még tart, azonban már csak egy hétig láthatjuk a játékosokat a pályán, aztán mindenki hazatér. Lesz, aki boldog lesz, és lesz, aki nagyon szomorú. Így volt ez már pénteken is, amikor az első negyeddöntőket rendezték meg. Délután 16:00-kor Horvátország játszott Brazília ellen, míg este Louis van Gaal és Lionel Scaloni csapatai mérték össze a tudásukat. Bár azt mondtuk, hogy nem írunk összefoglalókat, ezek olyan meccsek voltak, amit nem lehet csak úgy elhanyagolni.

Szamba helyett könnyek

Brazília talán egy kicsit elbízta magát. Brazília talán már elhitte, hogy simán bejutnak az elődöntőbe, fejben lehet, hogy már mindenki a dél-amerikai rangadóra készült – ami szintén nem volt még biztos. Lebecsülték a horvátokat Neymarék, akikről mi sem gondoltuk volna, hogy elődöntőig jutnak, még annak dacára sem, hogy négy évvel ezelőtt döntőt játszhattak. Brazíliával szembe találkozott a valóság, és ahogy négy, nyolc, tizenkét és tizenhat éve, most is kaptak egy hatalmas pofont.

Horvátország – Brazília: 1-1 (tizenegyesekkel 4-2)

G.: Petkovic ill. Neymar

Horvátország fáradtan, de reményekkel telve készült a nyolcaddöntőre. Japán ellen tizenegyespárbajra került sor, ahol Dominik Livakovic védéseinek köszönhetően sikerült hazaküldeni a szamurájokat. Azonban az idős alapcsapattal rendelkező horvátok nem sok jóra számíthattak a szakértők szerint. Brazília – szintén egy ázsiai csapat, Dél-Korea ellen – parádés futballal, négy rúgott góllal jutott tovább. Ráadásul úgy, hogy már az első félidőben eldőlt a továbbjutás sorsa, így volt lehetősége Tite fiainak a pihenésre. Horvátország azonban megszervezte a védekezését, és nem hagyta, hogy a brazilok úgy táncoljanak, ahogy azt tették Sonék ellen.

A kezdőcsapatok:

Horvátország: Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Sosa – Modric, Brozovic, Kovacic – Pasalic, Kramaric, Perisic

Brazília: Alisson – Militao, Marquinhos, T. Silva, Danilo – Casemiro – Paquetá, Neymar – Raphinha, Richarlison, Vinicius Jr.

Pályára léptek még: Petkovic, Majer, Budimir, Vlasic, Orsic ill. Alex Sandro, Antony, Fred, Pedro, Rodrygo

Bevallom, hogy mi is lebecsültük a horvátokat. Illetve azt is, hogy nem csak ezen a meccsen. Neccesnek találtuk a továbbjutásukat is, amíg nem jött Belgium, és nem láttuk meg, mennyire gyenge is Roberto Martínez (korábbi) legénysége. És még így is rezgett a léc.

Japán szétfutotta Modricékat, de még onnan is fel tudtak állni, egyenlíteni, majd büntetőpárbajban legyőzni Asanoékat. És akkor most itt voltak a brazilok, akik ugyan Kamerun ellen kikaptak, de egyrészt B-csapattal, másrészt pedig egy gyakorlatilag tét nélküli meccsen. Mire is lehetett volna számítani?

Zlatko Dalic viszont érti a dolgát. Megfogta a brazilokat, a kreatív emberekre fókuszálva kihúzta a csapat méregfogát. És a szamba ezúttal nem ment a sárga-kékben szereplő Raphinháéknak.

A meccs egyébként nem volt túlzottan közönségszórakoztató. Mármint, feszült volt, és lekötött mindenkit, viszont helyzetekben nem bővelkedett.

A negyedik percben Vinicius Jr. volt az első, aki kapura lőtt. A balszélső elsőnek még be akarta adni a labdát, de az lejött egy horvátról, másodszor már a lövés mellett döntött Vini, Livakovic ott volt, és megfogta a labdát.

A másik oldalon a kommentátorok először a 12. percben emelhették fel a hangjukat. A horvát akció a jobbszélen futott, Mario Pasalic adott be laposan, középen érkezett Ivan Perisic, de nem találta el jól a labdát.

A 20. percben megint Vinicius Jr. került helyzetbe, egy kényszerítőt követően 15 méteres lövése elakadt a blokkban. Ebben a lehetőségben több volt. És ez a lehetőség megmutatta, hogy Lovrenék zavarba hozhatók a gyors, egyérintős játékkal. Amiből nem sokat láthattunk aztán brazil oldalról…

A lövést követően amúgy még Neymar is próbálkozott, a cseleket szépen megcsinálta, a lövés azonban nagyon gyenge volt.

Az első félidőhöz hozzá tartozott még egy gyenge Casemiro és Perisic lövés, illetve egy Neymar-szabadrúgás, amit ismét Livakovic védett.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

**Ez az ajánlat kizárólag a sportfogadasonline.com játékosainak elérhető, a weboldalon nem látható. A bónusz automatikusan aktiválódik, amikor a játékos végrehajtja az első befizetését az üdvözlő bónuszért.

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A második félidő elején újra a Dinamo Zagreb kapusára volt szükség, másfélpercnyi játékot követően mutatta be az addigi legnagyobb bravúrját a horvát kapus, Raphinha pörgetését lábbal hárította.

Egy perccel később újra védett, akkor Vinicius Jr. közelijét állította meg vetődve. Érett a brazil gól, a játékrész elejét nagyon megnyomták a meccs esélyesei. Ezt követően egyébként vizsgálták, Juranovic kezezett-e (igen) és jár-e ezért tizenegyes (nem).

Brazília csak nem akart leállni, az 55. percben Neymar és Livakovic sokadik meccsét ismét a kapus nyerte, aztán Lucas Paquetá is próbálkozott, de a portást ő sem tudta átverni. Ihletett formában védett, pedig sokan a szurkolók közül nemrégiben még követelték Dalictól, hogy tegye ki őt a csapatból.

Fokozódott a nyomás Modricékon, akik támadásokat nem is vezettek a 45 perc során, Brazília annál többet. A lefújásig még legalább három nagy lehetőségük volt, de mindegyik kimaradt, jöhetett a hosszabbítás.

Tite ekkorra már hármat cserélt, leszedte a pályáról mindhárom támadóját, ami nem biztos, hogy szerencsés ötlet volt. Ennek ellenére a hosszabbítás első félidejének utolsó percében sikerült feltörni a reteszt, egy szép támadást vezetett Neymar, lábról lábra járt a labda, a PSG csatára elhúzta a labdát a kapus mellett, majd a rövid felsőbe lőtt.

Úgy tűnt, meglesz a meccs a braziloknak, a támadásban keveset mutató horvátokból nem nézte ki senki, hogy egyenlíthetnek. És mégis egyenlítettek, a 117. percben könnyelmű labdavesztés után a középpályások elöl ragadtak, négy támadóra négy védő jutott. Mislav Orsic vezette a támadást a bal oldalon, középre adott labdáját klub-, és válogatottbeli csapattársa, Bruno Petkovic lőtte el. A labda megpattant Marquinhos lábán, és a hálóban kötött ki.

A szurkolók döbbenten nézték végig a maradék perceket, készülhettek a tizenegyesekre. A lélektani előny a horvátoknál volt, illetve a rutin is, ők már az előző körben is tizenegyesekkel jutottak tovább.

Horvátország kezdett, Nikola Vlasic ezúttal is a hálóba lőtt, majd jött Rodrygo. Aki amúgy a Real Madridban magabiztos ítéletvégrehajtónak számít, de a lövését Livakovic kivédte. Ezt követően nem hibázott Lovro Majer, Casemiro, Luka Modric, Pedro és Mislav Orsic sem. Következett Marquinhos, aki a jobboldali kapufát találta el, ezzel megpecsételte a csapat sorsát. Húsz év után sem sikerül ismét világbajnokságot nyerni.

A mérkőzés után

Tite a mérkőzést követően bejelentette, hogy feláll a kispadról (ezt mondjuk már tudtuk korábban is, a 64 esztendős edző akkor is lemondott volna, ha megnyerik a VB-t), Neymar megszellőztette, hogy többet nem lép pályára a válogatottban, Rodrygo, az első hibát vétő fiatal játékos pedig másnap a közösségi médiában tett közzé egy érzelmes üzenetet:

„Sajnálom! A tegnapi volt pályafutásom legfájdalmasabb pillanata. Imádkoztam, hogy sose tudjam meg, milyen érzés néhány perc alatt a mennyből a pokolba jutni. Pont olyan, amilyennek képzeltem. Persze egyszer MINDEN ELMÚLIK, s bár jelenleg még ahhoz sincs erőm, hogy kikeljek az ágyból, tudom, hogy hamarosan visszatérek. Fogalmam sincs, miként, de sokkal erősebb leszek… ‘Csak kivételes elmék sorsául jut, hogy megbirkózzanak a legnehezebb helyzetekkel.’ Velem sem lehet másként huszonegy esztendősen, hiszen sosem volt könnyű dolgom, és nem is lesz az, de megéri. Köszönet illeti mindazokat, akik hittek bennünk, akik támogattak minket. Köszönet mindenért és bocsáss meg jó Uram, hogy hálátlan voltam mindazok után, amit értem tettél. Folyton azt kérdezgetem magamtól, hogy miért pont velem történt mindez? Miért kellett, hogy így legyen? Csak a hozzám legközelebb állók tudják, az elmúlt egy évben mennyit küzdöttem, hogy itt lehessek a világbajnokságon. Miért kellett, hogy ilyen véget érjen? Érthetetlen, azonban amikor felidézem magamban a bejárt utat, ráeszmélek, hogy nem panaszkodhatok semmiért, hiszen mindig mindent beleadtam, s ez ezután is így lesz. Még egyszer köszönet mindannyiótoknak. 2026 majd egészen más lesz, hiszem, hogy végtelenül boldogok leszünk. Kivételes játékosok alkotják ezt az új generációt, megérdemlik, hogy megkoronázzák erőfeszítéseiket. Szeretlek hazám, Brazília!”

Horvátország ezután kényelmesen hátra dőlhetett, és a játékosok megnézhették a Hollandia – Argentína mérkőzést, ahol eldőlt, ki lesz majd az ellenfelük kedden.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső