Katar 2022: Tovább Íródik a Marokkói Csoda

Olvasd el 1 perc alatt szerző Bartos László 2022 december 12.

A világbajnokság előtt Walid Regragui, aki még csak négy hónapja vezeti a marokkói válogatottat, és már ez idő alatt is komoly kritikákat fogalmaztak meg vele szemben, azt mondta, miért ne álmodhatnának nagyot, miért ne nyerhetné meg Marokkó a vb-t? Nem túlzás, mindenki kinevette az edzőt, de minimum mosolygott egy jót. Most már senki sem mosolyog.

A marokkói fal még mindig érintetlen

Marokkó tovább írja elképesztő katari történetét. Az afrikai csapat a vb-n idáig csak egyetlen gólt kapott, azt is Nayef Aguerd szerezte, tehát öngólt vétett a West Ham játékosa. És nem lehet azt mondani, hogy kiscsapatok ellen játszottak volna. Hiszen ott volt Horvátország, Kanada, Belgium, Spanyolország… és most Portugália igyekezett megtörni Yassine Bonot és a védelmet. Nem sikerült.

G.: En-Nesyri

Walid Regraguinak megvoltak a maga problémái a mérkőzés előtt. Betonbiztos védelme megbomlott, Nayef Aguerd megsérült, Romain Saiss kötésekkel tudta vállalni a játékot, míg Noussair Mazraoui még úgy sem. A helyükre érkezett Jawad El Jamiq, illetve Yahya Attiat-Allah, akik bár nem rossz játékosok, azért hatalmas különbség van köztük és a sérült marokkóiak között.

A másik oldalon nagyjából az a kezdő lépett pályára, akikre számítottunk. Joao Cancelo és William Carvalho csak a kispadra ült le, de mindenki más ott volt. Ja, és Cristiano Ronaldo ezúttal is csak a kispadra fért oda.

A kezdőcsapatok:

Marokkó: Bono – Hakimi, El Yamiq, Saiss, Attiat-Allah – Ounahi, Amrabat, Amallah – Ziyech, En-Nesyri, Boufal

Portugália: D. Costa – Dalot, Pepe, Dias, Guerreiro – B. Silva, Neves, Otávio – B. Fernándes, Ramos, J. Félix

Pályára léptek még: Aboukhlal, Benoun, Cheddira, Dari, Jabrane ill. C. Ronaldo, J. Cancelo, Horta, R. Leao, Vitinha

Amint azt ti is tudjátok, Marokkó csapata gól nélkül hozza le a meccseit, játékuk alapja a kőkemény, fegyelmezett, zárt védekezés. Sok veszélyt a kapura nem jelentenek, de amikor oda kerülnek, akkor kíméletlenek. Így nyertek Belgium ellen, így verték meg Kanadát, és Spanyolországnak ugyan nem találtak be, de megvolt rá a lehetőségük, és végül tizenegyespárbajban legyőzték Luis Enrique együttesét. Érdekesség, hogy a vörös fúriának még tizenegyesből sem sikerült Bono kapuját bevenni.

Portugália az előző körben hatot rúgott Svájcnak, nagy kérdés volt, hogy mit tudnak kezdeni a marokkói védelemmel.

Az első helyzetre négy percet kellett várni, ekkor egy jobboldali szabadrúgást Joao Félix fejelt kapura, de Bono ott volt, és hárított.

Tíz perccel később megint a marokkói védelemnek volt dolga, Raphael Guerreiro kapáslövését majdnem kapura tudta sarkalni Goncalo Ramos, de a védők a helyükön voltak.

A játékban semmi meglepetés nem volt, Portugália támadott, Marokkó védekezett, és a gyors középpályásoknak és szélsőknek hála alkalmanként eljutottak Diogo Costáig. Kaput eltaláló lövésük nem volt, Youssef En-Nesyri kétszer, Hakim Ziyech egyszer kísérletezett.

A 30. percben Portugália megint közel került a gólhoz, az aktívan játszó Joao Félix jobb külsővel lőtt 17 méterről, a labda megpattant egy védőn, és végül nem sokkal kerülte el a kaput.

Bár gól nem volt, a mérkőzés irama, a technikai megoldások, a gyors játék miatt nem panaszkodhattak a nézők. Helyzetek voltak mindkét kapu előtt, és a 42. percben egy gólt is láthattunk. A portugálok tartózkodtak többet az ellenfél kapuja előtt, a vezetést mégis Marokkó szerezte meg. Egy baloldali beadást a rosszul kilépő Diogo Costa elől Youssef En-Nesyri fejelt a hálóba. Hatalmas hiba volt a Porto kapusától, így nem lehet kijönni a kapuból…

Másfél perccel később majdnem jött az egyenlítés, Bruno Fernándes a tizenhatos oldaláról, kiszorított szögből bombázott, de nem volt elég pontos, a lövés a felőslécről kijött a mezőnybe.

A Manchester United középpályása akarta leginkább az egyenlítést, még az első félidőben gyanús körülmények között esett el a tizenhatoson belül. Tény, hogy egy kicsit megfogták, de akkorát dobott magán Fernándes, hogy azt nem lehetett komolyan venni. A lefújás után is mondták a magukét a portugálok, de szerintem jól döntött a játékvezető, amikor nem adott büntetőt Fernando Santos csapatának.

Közvetlenül a második félidő elején Marokkó egy rögzített helyzet után ismét majdnem betalált, Ziyech szabadrúgása mindenki előtt elszállt, Diogo Costa reflexből beleütött, a labda eltalálta El Yamiqot, akinek testéről a bal kapufa mellé pattant a játékszer.

Marokkó még inkább a kontrajátékot helyezte előtérbe, megpróbálták kihasználni azt, hogy Portugália egyre feljebb tolja a védekezését. Megvolt ennek a veszélye, de ezúttal Goncalo Ramos sem jeleskedett, Joao Félixet is elhagyta a szerencséje, és hiába jött Cristiano Ronaldo, a nevét is alig lehetett hallani.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

**Ez az ajánlat kizárólag a sportfogadasonline.com játékosainak elérhető, a weboldalon nem látható. A bónusz automatikusan aktiválódik, amikor a játékos végrehajtja az első befizetését az üdvözlő bónuszért.

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Vészesen fogyott az idő, és egyre melegebb és melegebb lett a pite Marokkó számára. Volt egy fejese Goncalo Ramosnak, egy lövése Bruno Fernándesnek, később pedig Joao Félix csavarását kellett kiszedni a jobb felsőből. De még akkor is tartották magukat, amikor a csapat másik belső védője, Romain Saiss is megsérült.

A hosszabbítás első percében Ronaldo, az utolsóban pedig Pepe járt közel a gólhoz, de ezen az estén a portugálok nem tudtak túljárni a kanadai születésű Sevilla-kapus eszén.

Tovább íródik tehát a marokkói csoda, Portugália ezúttal a nyolc között távozott, Cristiano Ronaldo pedig azonnal az öltözőbe sietett, miközben nehezen tudta leplezni az érzelmeit. Sírt, hiszen tudta, ez volt az utolsó világbajnoki meccse…

A mérkőzés után

Walid Regragui, az első afrikai edző, akinek sikerült elődöntőbe vinni egy csapatot a világbajnokságok történetében, elismerően nyilatkozott saját csapatáról a lefújás után:

„Most kezdünk azzá a csapattá válni, amelyet a világ minden tájáról szeretnek. Megmutattuk, hogy ha nincs annyi pénzed, akkora tehetséged, akkor is képes lehetsz arra, hogy sikereket érj el. Boldoggá és büszkévé tettük a népünket. Amikor a tv-ben a Rocky-t nézed, akkor Rocky Balboának szurkolsz. Azt hiszem, ennek a VB-nek mi vagyunk a Rockyja. Azt hiszem, a világ most Marokkóval van.”

A másik szövetségi kapitány, Fernando Santos is nyilatkozott a meccset követően:

„Jár a dicséret Marokkó számára. Azért, amilyen fegyelmezetten védekeztek, ahogy küzdöttek és dolgoztak magukért és egymásért. Sokkal több kreativitásra lett volna szükségünk, nem tudtuk azt a játékot játszani, amit Svájc ellen, habár volt néhány gólszerzési lehetőségünk. Hogy én maradok-e a kapitány? Először beszélnem kell a szövetség elnökével.”

Hogy Cristiano Ronaldo hogyan viselte a vereséget, láttuk. Azóta pedig már üzent is a csapat nélkül maradt sztár. Ahogy üzent Georgina Rodriguez, a csatár élettársa is.

„Ma az edződ és egyben a barátod rosszul döntött. Az a barátod, akit annyira tisztelsz és csodálsz. Az a barát, aki látta jól, hogy minden megváltozott, miután pályára léptél, de már késő volt. Nem lehet lebecsülni a világ legerősebb fegyverét. Nem küzdhetsz olyanért, aki ezt nem érdemli meg.” – írta Instagramon Ronaldo párja.

Ronaldo pedig az alábbiakat írta közösségi oldalára:

„Az, hogy világbajnoki címet nyerjek Portugáliának, karrierem legnagyobb és legambíciózusabb álma volt. Szerencsére számos címet nyertem nemzetközi szinten, Portugáliának is, de az, hogy a hazánkat a legmagasabb szintre emeljem, a legnagyobb álmom volt.”

„Harcoltam érte. Keményen harcoltam ezért az álomért. Az elmúlt tizenhat év alatt mind az öt szereplésem alkalmával, amikor be is találtam a világbajnokságokon, mindig nagyszerű játékosok vettek körül és portugálok milliói támogattak, én pedig mindent beleadtam. Mindent kint hagytam a pályán. Soha nem fordítottam hátat a harcnak, soha nem adtam fel ezt az álmot. Sajnos pénteken az álomnak vége szakadt.”

„Nem éri meg a pillanat hevében reagálni. Én csak azt szeretném, ha mindannyian tudnátok, hogy annak ellenére, amiket mondtak, amiket írtak, amiket találgattak, a Portugália iránti elkötelezettségem egy pillanatra sem változott. Mindig a közös cél érdekében harcoltam, és soha nem fordítanék hátat a kollégáimnak, a hazámnak.”

„Egyelőre nincs több mondanivalóm. Köszönöm Portugália. Köszönöm Katar. Szép álom volt, amíg tartott… Most pedig remélem, hogy az idő jó tanácsadó lesz, és mindenki levonhatja majd a saját következtetéseit.”

A kritikákból kijutott a mérkőzés játékvezetőjének is. Ez csak magánvélemény, de érzésem szerint Facundo Tello nem hozott rossz döntéseket a mérkőzés során. Az azonban valahol tényleg nem szerencsés, hogy a FIFA olyan bírót küldött a meccsre, akinek az országa még versenyben van. Pepe és Bruno Fernándes is mondott pár keresetlen szót a szövetségnek és a játékvezetőnek is.

„Megengedhetetlen, hogy egy argentin volt a játékvezető a meccsünkön. Azok után, ami tegnap történt, hogy Messi panaszkodott, hogy egész Argentína panaszkodott, most meg egy argentin bíró jött ide fújni. Nem azt mondom, hogy kondicionálva jön ide… de mit játszottunk a második félidőben? A kapus [állandóan] a földre került. A bíró meg csak csak nyolc percet hosszabbított.”

Keményen dolgoztunk, és a bíró nyolc percet ad? A második félidőben nem játszottunk semmit. Az egyetlen csapat, amelyik focizott, mi voltunk. Szomorúak vagyunk. Megvolt a képességünk, hogy megnyerjük a világbajnokságot, és nem sikerült” – mondta a 39 éves védő, és egyetértett vele később Fernándes is.

Marokkó első alkalommal jutott tehát elődöntőbe, ellenfelüket pedig este meg is nézhették, hiszen Anglia és Franciaország mérkőzött meg egymással.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső