La Liga 2021/2022: Így Láttuk Mi – II. rész

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2022 június 20.

Nemrégiben olvashattátok a La Liga legfontosabb tényeit, azt, hogy kik estek ki, hogy ki lett a bajnok, és hogy kik mehetnek a különféle európai kupákba. Ezúttal sem leszünk tényeknek híján, de itt lesz két olyan szekció, amely inkább szubjektív, hiszen azt fogjuk veletek megosztani, hogy szerintünk kik voltak a szezon pozitív és negatív csalódásai. Ahogy azt már korábban mondtam, most először lesz olyan, hogy egy csapat mindkettőnél helyet kap.

A gólkirály

Nemrégiben jelent meg az egyik magyar lapnál egy cikk Karim Benzemáról, valami olyasmi volt a címe, hogy szörnyű ember, de nagyszerű futballista. Vagy valami ilyesmi. Hát, én nem ismerem a pasit, őszintén szólva nem is érdekel, milyen ember, azt viszont tudom, hogy fantasztikus futballista, aki 34 évesen ért fel a csúcsra. Már több mint tíz éve szolgálja a Real Madridot, túlesett azon, hogy a saját országa megrágta és kiköpte őt, majd visszahívta, és azóta ott is vezérszerepet tud betölteni. Filmet ér az ő története… Karim Benzema idén a Real Madrid legjobb játékosává vált, aki joggal a legesélyesebb arra, hogy Aranylabdát kapjon. Bár Lewandowski is fantasztikus volt az elmúlt két évben, egyszer a koronavírus állította meg, másodszor meg Lionel Messi, ami… Hát, mondjuk úgy, hogy a közvélemény jelentős részénél kinyílt a bicska a zsebekben…

Nem gondolnám, hogy Benzemát idén bármi is megállítja, a bajnokságban 27 találatot jegyzett, mellette pedig kiosztott 12 gólpasszt, míg a Bajnokok Ligájában az ő vezérletével lett bajnok a csapata, ő lett a gólkirály 15 találattal, és ott sem volt fukar, adott még ott is két asszisztot.

Nagyon sokáig lehetne méltatni a franciát a futballtudása miatt, meg azért, ahogy Cristiano Ronaldo távozása óta játszik, de felesleges, mert a számok önmagukért beszélnek.

Az év edzője

Arra vonatkozó feljegyzést nem találtam, hogy a La Liga válaszott-e legjobb edzőt a szezon végeztével, azt viszont tudom, hogy Carlo Ancelotti nyerte az Onze d’Or-t, amit egy francia lap ítél a legjobb edzőnek. Carlo Ancelotti idén megnyerte a bajnokságot, a Bajnokok Ligáját, illetve a Spanyol Szuperkupát is. Ő az első edző, aki mind az öt bajnokságban nyerni tudott, van aranyérme Angliából, Németországból, Franciaországból, Olaszországból és most már Spanyolországból is.

Feltétlenül meg kell még említeni Xavit, aki szezon közben kapott egy kemény feladatot, a padlón levő Barcából kellett valami jót kihoznia. Megtette, a gránátvörös-kékek végül a második helyen végeztek, és az egykori nagyszerű játékmester mindenkinek megtalálta a helyét. Ha így folytatódik minden, ahogy idén elkezdődött a közös munka Laportával és a mesterükkel, akkor jövőre már bőven harcban lesznek a bajnoki címért, de még a BL-re is lehet esélyük.

Szerintünk abszolút kellemes meglepetés még Manuel Pellegrini is, aki a gyengécske Real Betisből csinált egy most már második éve élcsapatot, akikkel Spanyol Kupát nyert, és akik jövőre is az Európa-ligában indulhatnak.

Szerintünk Marcelino is megér egy misét, akinek lejár a szerződése, és elhagyja az Athletic Bilbao csapatát, de mindig megsüvegelendő, ha egy olyan kerettel tudsz szép dolgokat elérni, akiknél csak és kizárólag helyi tehetségek játszanak, olyanok, akiknek csörgedezik baszk vér az ereikben.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A szezon pozitív csalódásai

Akkor kezdem a sort az FC Barcelona csapatával. Xavi érkezése és a téli átigazolási szezon hozta meg számukra a fordulatot. Az addig, Ronald Koemannal csak gyengélkedő együttes egycsapásra lett újra az a magabiztos, erős gárda, akik korábban évekig domináltak az Ibériai-félszigeten. Nagyon kellett a ráncfelvarrás az együttesnek, tökéletes időzítéssel hozták helyre a klubot. Vagyis kezdték meg a rendbe hozatalát, ugyanis akad még bőven dolga Joan Laportának.

Itt van még a Real Betis, amelynek mesteréről szót ejtettünk már. A gárda megnyerte a Copa del Reyt (tizenegyesekkel a Valencia ellen), ötödik lett a bajnokságban, és az Európa-ligában is a kieséses szakaszig jutottak, ami nem kis szó, főleg, hogy nem volt túl bő kerete a sevillaiaknak.

Számunkra mindenképp kiemelendő még két újonc is, az Espanyol és a Rayo Vallecano, akik ugyan a szezon végére teljesen elfáradtak, de amit ősszel mutattak, az biztató volt.

És azért kár lenne kihagyni ebből a felsorolásból a Real Madridot, de nem csak a bajnokságban nyújtott teljesítményükért. Egy egységes gárdát láthattunk, ahol nem voltak sértődések, mindenki tudta, hol a helye, tudtak egymásért küzdeni, és sokszor úgy kellett pályára lépniük, hogy a kezdő jó része nem a saját posztján játszott. Mégis sikeresek tudtak lenni.

A szezon negatív csalódásai

Na, ebből is volt jó pár, és akkor említsük is meg rögtön a Barcát. Az első hónapokban már nagyjából látszott, hogy a Barca idén nem lesz bajnok. Abban a felállásában legalábbis. Ronald Koeman nem találta a helyét, a szurkolók már rég elüldözték volna. Közben nem is volt irigylésre méltó helyzetben, ugyanis Lionel Messit nem tudtak visszaszerezni, miután lejárt a szerződése, viszont pénzt sem láttak érte. Bartomeu, a korábbi elnök úgy szórta a pénzt, mintha muszáj lett volna, és nyélbe ütött pár egészen szürreális transzfert, emiatt a klub pénztárcája üresen kongott. Az erősítések hiányának meglett az eredménye. De fentebb már láthattátok, ebből sikerült kikerülniük, attól viszont még helyük van a negatív csalódások között is.

Számunkra a Levante is azon csapatok közé tartozik, akiktől többet vártunk, a valenciai együttes hosszú évek után esett ki, pedig épp kezdtek tényezők lenni a La Ligában. A kezdetektől fogva látszott, hogy idén komoly gondjaik is lehetnek. Lettek is.

Szintén negatív csalódás a Granada és a Getafe együttese is, mindkettejükben több volt vagy legalábbis több lehetett volna.

És persze ne hagyjuk ki az Atletico Madrid csapatát sem, a tavalyi bajnok idén idegenbeli mérlege miatt meg sem közelítette korábban nyújtott teljesítményét, a bronzérem miatt is nagyon boldogok lehetnek.

Ó, és még valami: A Villarrealt is ide teszem, mert bár a Bajnokok Ligájában a négy közé kerültek, de ennek az volt az ára, hogy Unai Emery a bajnokságban gyengélkedjen. Meg is lett az eredménye, a BL után jövőre csak az Ekl-ben indulhatnak…

Ez lett volna a La Liga összefoglalónk, holnap még érkezünk a franciákkal.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső