Ligue 1 2021/2022: Így Láttuk Mi – I. rész

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2022 június 21.

Már csak egy résszel maradtunk el, a Ligue 1 tavalyi szezonjával. Ennek az összefoglalója következik most. Mondhatni, visszaállt a világ rendje, a PSG újra elfoglalta a helyét a trónon, viszont Európában még mindig nem tudtak nyerni semmit, a szurkolóknak pedig már tele a hócipőjük, a bajnoki címet is külön ünnepelték meg a játékosoktól, a stadionon kívül. Nekik egy bajnoki cím ennyi idő után, ennyi igazolással nem elegendő. Pedig azt mondták, idén a PSG-t senki nem állítja meg, hiszen itt van Messi, Ramos, Donnarumma meg Wijnaldum. Meg persze Neymar és Mbappé. És ez igaz is volt a Ligue 1-ben, senki nem tudta megállítani őket. Csak a BL már más kávéház.

Más kávéház, és most nem is ezzel a sorozattal fogunk foglalkozni, bár most, hogy így szóba került, jó lenne csinálni arról a kupáról egy összefoglalót. Na, majd meglátjuk, most nézzük a francia élvonal legutóbbi kiírását!

A kiesők

A Ligue 1 nem úgy működik, mint a spanyol, ergo itt nincs három automatikus kieső, csak kettő. A harmadik leggyengébb mérleggel záró együttes kap egy esélyt arra, hogy kiharcolja a bentmaradást, ez idén a St. Etienne gárdája volt. Ki fogunk rájuk térni, hogy megcsinálták-e vagy sem.

Előtte azonban beszéljünk a két fixen kieső együttesről. Nincs sok minden, amit el lehetne mondani róluk, már a bajnokság felénél látszott, hogy komoly zűrben lesz mindkettő. Aki régóta néz francia focit az tudja, hogy a Girondins Bordeaux együttese mekkora névnek számít. Hát, most tőlük fogunk búcsúzni. A csapat tavaly még a 12. helyen végzett, idén azonban már esélyük sem volt elérni a Ligue 1-szereplést. A klub komoly anyagi gondokkal küzd, és nagyon könnyen lehet, hogy ebben a formában a csapattal már nem fogunk találkozni az élvonalban.

A másik kieső csapat a Metz lett, amelynél épp a napokban nevezték ki Bölöni Lászlót a kispadra. A Metz az utolsó előtti helyen végzett, annyi pontjuk lett, mint a Bordeaux-nak, viszont jobb lett a gólkülönbségek. Sokat nem számít, a lényeg, hogy a Ligue 2-ben kezdenek jövőre.

És akkor most jöjjön a St. Etienne esete. Az orosz milliárdos által megkörnyékezett klub a télen tökutolsó volt, akkor még úgy voltunk vele, hogy ebből sima kiesés lesz. De tavasszal valamennyire összeszedték magukat, és legalább azt elérték, hogy legyen esélyük kiharcolni a jövő évi Ligue 1-tagságot. Ehhez nem kellett mást tenni, mint megverni a másodosztály harmadik helyezettjét. Ez a csapat az Auxerre volt, aki régebben stabil tagja volt az első vonalnak, de már tíz éve száműzve lettek. Az első mérkőzésen – merthogy itt oda-visszavágós meccseken dőlt el a győztes sorsa – jobban játszottak, de csak döntetlenre voltak képesek, az Auxerre nagyon kellemetlen ellenfél volt.

Mivel idegenben értek el döntetlent, a szurkolók számítottak arra, hogy meglesz a győzelem a visszavágón. Nem lett meg, a St. Etienne 1-1-es rendes játékidőt követően tizenegyespárbajban maradt alul. És ez nagyon nem tetszett a szurkolóknak, a pályára özönlöttek, és petárdákat, görögtüzeket lőttek még a tömegbe is.

EL és Ekl

A Ligue 1-ben két csapat indulhat el az Európa-ligában és egy az Európa-konferencialigában. Az egyik csapat a Rennes lett, amelyik a második számú kupasorozatban próbát tehet, és azt hiszem, ezzel nem lehetnek elégedettek. Volt idő, amikor az ezüstért játszottak, aztán pár kínos eredmény közbe jött, és ezzel elúszott az esélyük a Bajnokok Ligájára. A negyedik hely így is szép, főként a csapat támadó szekciója érdemel dicséretet, hiszen a bajnok PSG rúgott csak több gólt, mint ők.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A másik EL-ben induló együttes az FC Nantes lett, akik csak a bajnokság kilencedik helyén végeztek, viszont általános meglepetésre képesek voltak megnyerni a Coupe de France küzdelmeit. A döntőben az ötödik helyen végző Nice együttesét verték meg, egy góllal voltak jobbak.

És ha már Nice, ez az a csapat, amelyik az Ekl-ben tehet próbát, pedig bennük is bőven több volt, azonban ahogy közeledtünk a szezon végéhez, úgy fáradt el Christophe Galtier együttese.

Ők is lehettek volna előrébb, de jöttek a kellemetlen vereségek, ahogy a Rennes-nél is… Még az Európa-konferencialiga is veszélyben volt, mivel a Strasbourg végig ott volt a nyomukban. Róluk még lesz szó a második részben.

A Bajnokok Ligája résztvevői

Néhányan biztosan tudjátok, de a franciáknál nem négyen indulhatnak el a Bajnokok Ligájában, a főtáblára csak két csapat kerülhet, míg a bronzérmes a selejtezőben harcolhatja ki azt.

Idén ez a csapat a Monaco lett. Vagyis idén is. A Niko Kovaccsal induló, de a ligát már Philippe Clementtel záró együttes gyengén indított, jó ideig gondoltuk azt, hogy nem fognak odaérni az európai kupaindulók közé, de az edzőváltást követően az egyik legjobb formába kerülő francia gárdává váltak. Az ezüstérem is meglehetett volna, csak rajtuk múlt, hogy végül a dobogó legalsó fokára értek oda. Az utolsó körben a Lens csapatával ikszeltek, és mivel az Olympique Marseille nyerni tudott, előzött a Sampaoli-legénység.

És igen, Jorge Sampaoli csapata lett a második, az Olympique Marseille, amely még anno Andrés Villas Boas vezérletével vett részt a Bajnokok Ligájában, mondjuk arra nem hiszem, hogy szívesen emlékeznek, tökutolsóként estek ki a csoportjukból…

Payetéknek a bajnoki címre semmi esélyük nem volt, de a második helyért hatalmas csatát vívtak előbb a Nice-szel, majd a Monacoval, megérdemelték a második helyet.

És persze a francia bajnok is a BL-ben indulhat…

A bajnok

Tavaly, amikor a Lille letaszította a PSG-t a trónról, sokan azt mondták, hogy a párizsiak aranykorának már vége is. Nem így lett. Igaz, hogy európai viszonylatban nem tudtak maradandót alkotni, azonban ebben a szezonban a bajnoki cím egy másodpercig sem volt kérdés. A PSG 90 lőtt góllal és 36 kapottal lett bajnok, 86 pontot gyűjtöttek, míg a Marseille csak 71-et, jókora differencia volt köztük és a többiek között.

Ez azonban a szurkolóikat nem vigasztalta, a bajnoki címet az utcán, a Parc des Princes előtt ünnepelték, nem pedig a játékosokkal a stadionban. Ez pedig sokat elárul az ott uralkodó morálról.

Hamarosan folytatjuk a második résszel.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső