Mi lesz veled, Serie A?

Olvasd el 5 perc alatt szerző Bartos László 2020 április 06.

Március 9. Lassan egy hónapja jelentette be Vincenzo Spadafora sportminiszter és Giuseppe Conte miniszterelnök a Serie A felfüggesztését a koronavírus-járvány megfékezésének érdekében. A helyzet azóta nem vált jobbá, így a sportélet sem indult újra az országban és bár vannak bizakodásra okot adó hírek, egyelőre megtippelni is nehéz, mikor folytatódnak az olasz első osztályú bajnokság küzdelmei.

Ami eddig történt

Mivel a nyári Európa Bajnokságot hivatalosan is elhalasztották a következő évre, ezért a csapatoknak (és ez nem csak a Serie A-ra vonatkozik) van lehetőségük befejezni a küzdelmeket. A folyton változó egészségügyi helyzet miatt a hírek is csapongóak, hol arról szólnak, hogy hamarosan ismét meccseket láthatunk, hol arról, hogy a szezon befejezése is veszélyben van. Egy biztos, és ebben minden jóérzésű olasz ember egyetért: Addig nem szabad újrakezdeni, amíg a veszélyhelyzet teljesen el nem múlt.

Igaz, van olyan csapat, ahol mégiscsak szembe mennek ezzel: A Napoli vezetősége hivatalos oldalukon jelentette be, hogy ők március 25-én újra edzésbe állnak és ez a kijelentés nagy port kavart Olaszország szerte. Miközben az egész ország házi karanténban van, az utcákon fegyveresek ellenőrzik, hogy mindenki a kijárási tilalomnak megfelelően viselkedik, egyesek ezt az egészet semmibe veszik. Damiano Tommassi, az AS Roma korábbi kiváló védekező középpályása (és nem mellesleg jelenleg az olasz labdarúgók érdekvédelmi szervezetének elnöke) kifejezetten felelőtlen és veszélyes ötletnek nevezte a Napoli tervét.

De a példa ragadós, így a Napoli mellett a Lazio vezetősége is arra kérte játékosait, hogy jelentkezzenek a klubjaik edzőpályáján, és kisebb csoportokban kezdjenek neki a tréningnek. Mondani sem kell, ez sem volt túl szimpatikus döntés az olaszoknál, de gyakorlatilag a világon sehol. Ennek a két ügynek és mielőtt további csapatok csatlakoznának ehhez a felettébb érdekes kezdeményezéshez, Giuseppe Conte bejelentette, hogy nem lazítanak a járványügyi intézkedéseken, ezáltal pedig megtiltotta a futballistáknak, hogy edzeni menjenek. Valószínűleg a futballisták legnagyobb örömére.

Ezek a bejelentések azért is felettébb érdekesek, mert több futballista is megfertőződött, attól, hogy valaki élsportoló, még nem lesz automatikusan védett a vírussal szemben. Daniele Rugani, Paulo Dybala, Blaise Matuidi (Juventus), Daniel Maldini (AC Milan), Marco Sportiello (Atalanta), Manolo Gabbiadini, Omar Colley, Albin Ekdal, Antonino La Gumina, Morten Thorsby, Fabio Depaoli, Bartosz Bereszynski, Edgar Barreto (Sampdoria). A hírek szerint mindenki otthoni karanténban van, és enyhe tüneteik vannak.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

És valószínűleg ez a szám csak növekedni fog, tekintve a kéthetes lappangási időt. Paulo Dybala a közösségi oldalon jelentette be, hogy barátnőjének és neki is pozitív lett a tesztje, de szerencsére azóta mindketten jobban vannak. Dybala elmondta, mindene fájt, még a levegővétel is nehezére esett.

Számtalan hír érkezett a veszélyhelyzet kihirdetése óta, de ezek a járvány súlyosbodása után azonnal mentek a kukába. Vincenzo Spadafora kijelentése, miszerint május elején folytatódhat a bajnokság okot adott a reménykedésre, de sokan már erre is legyintenek.

Nem mindenki elkötelezett azonban a folytatás mellett. A Brescia elnöke szerint ha az UEFA valóban segíteni akar, akkor küldjenek inkább orvosi felszerelést nekik. Massimo Cellino szerint a bajnokság folytatása a következő szezont is tönkreteheti, nem beszélve a pénzügyi problémákról.

Mi várható?

Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke egy hete azt nyilatkozta, hogy ahol nem sikerül június 30-ig befejezni a bajnokságot, ott törölni kell a szezon hátralévő részét. Ennek szeretne eleget tenni Gabriele Gravina, az Olasz Labdarúgó Szövetség első embere, erre akkor van reális esély, ha Spadafora jóslata igaznak bizonyul. Gravina szerint azonban azt az eshetőséget is számba kell venni, hogy ez nem sikerül. Gravina szeretne megállapodni az UEFA-val, hogy a határidőt akár egy hónappal is megtoldhassák.

Gravina álláspontja az, hogy mindenképp olasz bajnokot kell hirdetni, egy esetleges törléssel a Juventus lenne a bajnok, jelenleg 63 ponttal állnak a tabella élén, egy ponttal megelőzve a Lazio gárdáját.

És akkor elérkeztünk a jelenhez, amikor is a legfrissebb hírek szerint megvan a folytatás dátuma: Május 20. Igen, ilyen időpontot már többször bejelentettek, és itt is benne van a pakliban, hogy újból csúsztatni kell (bár akkor már gyakorlatilag tényként kezelhetnénk a bajnokság hátralévő fordulóinak törlését).

A Serie A csapatai videokonferencián vettek részt, ahol megállapodtak a dátumban, illetve abban, hogy a mérkőzések zárt kapuk mögött lesznek. Ha minden az ő terveik szerint menne, akkor a bajnokság július 2-án zárulna.

Egyelőre tehát itt tartunk, május 20. Hogy ez valóban megtörténik-e, ahhoz az kell, hogy teljesen el tudjuk tüntetni ezt a fránya vírust az életünkből. Ehhez nem csak az orvosok járulhatnak hozzá, hanem az egyszerű emberek is. A lényeg: Aki teheti, maradjon otthon!

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső