Szalai Attila Bejátszotta Magát a Fenerbahce Kezdőjébe

Olvasd el 5 perc alatt szerző Bartos László 2021 március 09.

Már többször terveztem, hogy Szalai Attila életútjáról írok egy kisebb összefoglalót, de aztán ez valamiért mindig elmaradt. Tegnap este viszont a magyar válogatott alapembere megszerezte első gólját a Fenerbahce színeiben, a szurkolók pedig már most egy klublegendához, Diego Luganohoz hasonlítják. De honnan indult ennek a srácnak az útja?

A korai évek

Szalai Attila 1998. január 20-án látta meg a napvilágot Budapesten, futballista karrierje pedig Gödön indult. Onnan Vácra került, majd a Vasas utánpótlásában pallérozódott tovább. 2012-ben a Rapid Wien egy hét próbajáték után szerződtette, és innentől kezdve végigjárta a szamárlétrát. Főként az utánpótlás-csapatban kapott szerepet, de 2016. májusában egy Admira elleni mérkőzésen bemutatkozhatott az osztrák Bundesligában.

Annak ellenére, hogy a Rapid marasztalta és profi szerződéssel csábította Szalait, a védő édesapja (id. Szalai Attila is kétszeres válogatott, manapság pedig az utánpótlásban tevékenykedik) tanácsára hazaigazolt és a Mezőkövesd-Zsóry futballistája lett. Csábító volt a gondolat, hogy a bécsiek megtartották volna, azonban nem tudtak első osztályú játéklehetőséget garantálni azonnal, annyit tudtak megígérni, hogy 2-3 éven belül beépítik az első csapatba.

A magyar élvonal jó döntésnek bizonyult, Szalai alapembere volt a matyóföldieknek Radványi Miklósnál és Kuttor Attilánál is. A két év alatt negyvenöt bajnoki mérkőzésen lépett pályára, főként belső védőként számítottak rá a sárga-kékeknél.

2019-ben jött egy újabb előre lépési lehetőség, a ciprusi Apollón Limasszol szerette volna őt leigazolni.

A ciprusi évek

A ciprusi csapatban való lehetőség szintén a fejlődését segítette, hiszen Cipruson olyan játékosok voltak a csapattársai, illetve az ellenfelei, akik komoly tapasztalatokat gyűjtöttek a nagyobb ligákból, mint a Premier League vagy a La Liga, esetleg a Bundesliga.

A csapatnál már nem csak belső védőként számítottak rá, hanem balhátvédként is. Ennek köszönhetően többször került a kapu elé, így több gólt is szerzett. Már a második meccsén eredményes volt, a litván Zalgiris elleni EL selejtezőn vette be a kaput, majd a következő körben, az ír Shamrock ellen is a hálóba talált.

A 2020/2021-es idény elején a török Galatasaray is kinézte magának, de végül még egy félszezont Cipruson töltött. Aztán jött a Fenerbahce.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A jelen

2021. januárjában jött a hír, miszerint Szalai Attila a ciprusi Apollónból a török Fenerbahcéba szerződött, ezzel pedig ő lett a ciprusi futball harmadik legdrágább igazolása. A sajtóhírek szerint 2,3 millió eurót kellett a törököknek letennie az asztalra a védőért cserébe.

Első mérkőzését a Kayserispor ellen játszotta, csapata pedig nagyon magabiztosan 3-0-ra nyert. A török lapok, és a Fener szurkolói már akkor ódákat zengtek róla, ez pedig azóta csak tovább erősödött.

A drukkerek a klub korábbi kiválóságához, Diego Luganohoz hasonlítják, de egyesek még tovább mennek, és egy új Paolo Maldinit látnak benne.

Szalai a Kayserispor elleni meccs óta is kirobbanthatatlan a kezdőből, ez összesen kilenc bajnokit és egy Basaksehir elleni kupameccset jelent.

Tegnap pedig meglőtte első gólját a csapatban, a 29. percben a Konyaspor elleni mérkőzésen higgadtan lőtt a kapuba, csapata pedig végül 3-0-ra nyert.

Ami a Fenerbahcét illeti. A télen nem csak Szalaival erősödtek, hanem az Arsenalnál partvonalon kívülre került Mesut Özillel is. A csapat jelenleg a harmadik helyen áll a török élvonalban, ugyanannyi pontjuk van, mint a Galatasaraynak, a Besiktas pedig két ponttal van előttük, igaz, nekik még van egy mérkőzésük, amit le kell játszaniuk.

Könnyen előfordulhat, hogy a bajnokság nem lesz meg a csapatnak, de a drukkerek így is elégedettek lehetnek, hiszen Szalai leigazolásával hosszú időre megoldották a belső védő posztot.

Szalai Attila a válogatottba is bejátszotta magát, Marco Rossi először Uruguay ellen vetette be őt, aztán fokozatosan egyre nagyobb szerepet kapott. A Nemzetek Ligája-győztes csapat alapemberévé vált, és komoly szerepet játszott abban is, hogy a csapat kijutott az Európa Bajnokságra.

Csak így tovább, Attila!

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső