A nyerőgépekre is jelentősen csökkenhet a maximum tét összege Angliában

Olvasd el 5 perc alatt szerző Bartos László 2020 február 17.

Komoly zuhanásba kezdtek a brit szerencsejátékos cégek részvényei nemrégiben, miután az Egyesült Királyság Szerencsejáték Bizottságának (UKGC) vezetője, Neil McArthur bejelentette, hogy a bizottság megvizsgálja annak lehetőségét, hogy maximalizálják a legnagyobb tét összegét, amit meg lehet játszani az online nyerőgépeken. McArthur ezt annak a parlamenti bizottságnak az értekezletén mondta, amely az angol szerencsejáték felügyeletével, azon belül is a szerencsejáték okozta lehetséges károkkal foglalkozik.

Jelenleg Angliában 100 font a maximális tét egy online nyerőgépen, ezt most a bizottság szeretné levinni 2 (azaz kettő) fontra, ami komoly pánikot okozott az online kaszinók és szerencsejátékos cégek között, a befektetőket pedig menekülésre késztette. Tegnap például a William Hill részvényei 8%-ot zuhantak, a Ladbrokes Coral pedit hét százalékos esést volt kénytelen elszenvedni, miközben a Flutter Entertainment és a 888 Casino képes volt úgy ahogy átvészelni a vészhelyzetet komoly zuhanás nélkül.

A UKGC a maga módján mindent megpróbál elkövetni, hogy válaszoljon a folyamatos bírálatokra, amelyek amiatt érik a szerencsejáték-ipart, mert nem kezelik a visszaéléseket és a függőség kialakulását megfelelően. Ennek részeként döntöttek például úgy, hogy betiltják a hitelkártyák használatát az online szerencsejátékos platformokon. A szervezet az elmúlt időben tovább keményített a szabályozással kapcsolatos megközelítésén, most már nincsenek ideiglenes felmentések, kiskapuk és türelmi periódusok, példának okáért idén már 24 órán belül validálni kell egy játékos személyazonosságát és amíg ez nem történik meg, addig az adott személy nem játszhat.

Tavaly ez még 72 óra volt, tehát ennyi idejük volt a cégeknek a validációra, de ez most már megváltozott, ráadásul a nyerőgépekre is újabb korlátozások léptek életbe, hiszen az ilyen gépeken megjátszható téteket már szintén csökkentették. Ennek ismeretében a fentebb belengetett tétcsökkentés az online nyerőgépeken szintén elég valószínű, hogy életbe fog rövidesen lépni.

A Szerencsejáték Bizottság továbbra is komoly támadásoknak, kritikáknak van kitéve, hogy nem tesz eleget a játékosok védelme érdekében, így a mai napig rengeteg olyan eset fordul elő, amelyben játékosok pénzügyi vagy egészségügyi károkat szenvednek el a szerencsejátéknak köszönhetően.

Ezt McArthur sem hagyta szó nélkül, kiemelve, hogy ezek a támadások általában csak a médiából jönnek és nincsen mögöttük valós adat, ettől függetlenül szervezete mindent el fog követni, hogy még jobban védje a játékosokat. Amikor a bizottsági ülés után megkérdezték az UKGC-t, hogy ténylegesen lesz-e maximalizálva az online nyerőgépek alaptétje, de a szóvivő kitérő választ adott és csak azt hangsúlyozta, hogy mindent el fognak követni a játékosok védelme érdekében és jelenleg is elemzik, hogy milyen hatása lenne egy ilyen módosításnak.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A nyilatkozatból egyébként az is kiderült, hogy mely területek vannak még fókuszban az UKGC előtt, többek között a VIP-accountok témája, a reklámtechnikák és a játékok megvalósítása. Mindenképpen várhatóak további intézkedések, ugyanis a parlamenti képviselők csoportjai továbbra is komolyabb és szigorúbb intézkedéseket követelnek, beleértve az online nyerőgépek maximális tétjének csökkentését. Még 2019-ben olyan hírek jelentek meg a médiában, mely szerint az UKGC 2020-ra egy olyan intézkedéscsomagot tervez bevezetni, amelynek célja elvileg a játékosok védelme lenne, de közben valószínűleg 2 milliárd fontnyi kárt fognak okozni az ipar szereplőinek.

A mostani bejelentés hatása egyébként egy 1.2 milliárd fontos részvényesés volt és valószínűleg ennél ez nem fog megállni, hiszen az UKGC belengetett módosításai mellett a parlament előtt van egy olyan javaslat, melynek keretében a 2005-ös Szerencsejátéktörvény kerülne felülvizsgálatra és szigorításra. Eddig egyébként a Szerencsejáték Bizottság főleg büntetésekkel igyekezett a vállalatokat a szabályok betartására és a játékosok jobb védelmére kötelezni, csak 2018-ban 14 millió fontnyi bírságot szabtak ki és ahogy hallani lehet róla, a bírságok összege és gyakorisága is növekedni fog a jövőben.

És azért vannak olyan esetek, amelyek miatt a szigorúbb felügyelet mindenképpen javallott, hiszen egész Angliában komoly felháborodást okozott, amikor néhány FA-kupa meccset kizárólag online szerencsejátékos oldalakon lehetett nézni élőben – tehát a közvélemény megnyugtatása érdekében mindenképpen fontos, hogy a szerencsejáték-ipar egységesen lépjen fel a játékosok védelme érdekében.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső