A legaggasztóbb problémák az online szerencsejátékos cégek számára

Olvasd el 5 perc alatt szerző Bartos László 2020 február 10.

Az Iovation egy olyan cég, amely megrendelői számára vevői azonosítási platformokat, módszereket és csalást megelőző eszközöket, alkalmazásokat biztosít és ezzel párhuzamosan adatokat is gyűjt és elemez. Nemrégiben a cég kiadta 2020-ra vonatkozó elemzését, amelyet a korábbi időszakok adatai alapján raktak össze. Ebből kiderült az, hogy a mobiltelefonkról bonyolított szerencsejáték-tranzakciók (tehát egy fogadás, egy pörgetés egy félkarú rablón stb.) száma 44%-kal emelkedett az elmúlt három év során, de ezzel együtt az üzemeltetők 63%-a csak a játékot és a fogadást engedi lebonyolítani mobiltelefonon, a regisztrációt és a pénzügyeket még mindig számítógéphez köti, ugyanis nem bízik a mobiltelefonos applikációk biztonságában.

A most már negyedik éve kiadott jelentés a cég által monitorozott és vizsgált négy milliárd online szerencsejáték-tranzakció elemzésén alapul, amelyekre vonatkozóan már 15 évre visszamenőleg rendelkezésre állnak adatok. Az Iovation jelentéséből kiderült az is, hogy a céggel kapcsolatban álló üzemeltetők 2019-ben további növekedésről számoltak be a hitelkártya-visszaélések számában, az előző évhez képest 37%-os növekedésről van szó. A leginkább aggasztó trend jelenleg a bónuszokkal, belépési promóciókkal kapcsolatos visszaélések növekedése, most már sorozatban a harmadik évben ez a típusú visszaélés vezeti a visszaélések listáját, az előző évhez képest most már 72%-os arányt képvisel.

A hitelkártya-visszaélésekkel kapcsolatban a cég felszólította az üzemeltetőket a biztonsági ellenőrzések fejlesztésére és a technológia javítására, ugyanis az ilyen típusú visszaélések rontják az üzemeltető renoméját is, amellett, hogy anyagi veszteséget okoznak neki. Ahogy a cég egyik vezetője elmondta, ahogy egyre több ország és régió legalizálja az online szerencsejátékot, a hitelkártyák kezelése napról-napra egyre fontosabb kérdéssé válik, de arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a bónuszok nagyban hozzájárulhatnak a játékosok becsalogatásában, meggyőzésében, egy-két visszaélés annyira károsíthatja ezt a koncepciót, hogy akár a megszüntetés is valódi opcióvá válhat.

A bónuszvisszaélések lélektana

A bónuszvisszaélések lélektana

És hogy miről is van szó pontosan? Azokról a játékosokról, akik minden oldalon csak a bónuszból játszanak, majd kifizetéseket eszközölnek, ezzel pedig anyagi kárt okoznak, ráadásul ők az esetek többségében a VIP-accountokkal is visszaélnek. Emiatt pedig az üzemeltetők nem bővítik a bónuszprogramokat, hiszen arra számítanak, hogy így még több pénzt veszíthetnek. Az Iovation egyébként a megoldást erre a problémára a robotizálásban, az algoritmikus tanulásban látja, hiszen ennek segítségével azonnal azonosítható lenne egy csaló fiók és akár pillanatok alatt lezárható is lenne.

A hitelkártya-visszaélésekre a legjobb válasz talán a többlépcsős játékos-hitelesítés lenne, hiszen bár a kriptovaluta is opciónak tűnhet, ez a fajta fizetési mód is rengeteg gyengeséggel rendelkezik szakértők szerint. A VIP-accountok védelme és kezelése egy érzékeny kérdés, hiszen ezek a játékosok rendkívül fontosak az üzemeltetők számára, így talán a többlépcsős ellenőrzés, a komolyabb biztonsági validációk bevezetése lehet segítség a pénzmosás elleni harcban – hiszen a nagy probléma mostanában ezen típusú fiókokkal kapcsolatban, hogy adják-veszik és sok esetben pénzmosási célokra is használják őket.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Az önkizárás problémája

És a jelentés végén egy nagyon érzékeny terület is érintésre került, hiszen korábban már volt arról szó, hogy a játékosok számára a függőség elleni harcban biztosítani kell a letiltás lehetőségét, amikor a játékos maga képes lezárni a fiókját és megakadályozni, hogy visszatérhessen. Ezen típusú lezárások száma azonban nagymértékben növekszik és ez azt mutatja, hogy a csalók is felfedezték maguknak ezt az opciót, hiszen a csaló játékos regisztrál, egy hamis hitelkártyát használ, játszik a bónuszból, felveszi a nyereményét, azonnal kifizeti és máris önkéntes lezárást kér magának, mielőtt bármilyen algoritmus azonosíthatná.

2018-ban 223 ezer ilyen önkizárást jelentettek, amelyek 795 ezer gépről történt, tehát a gépek alapján történő azonosítás bizonyos mértékben segíteni az ilyen típusú csalások elleni harcot. Akárhogy is, a csalások elleni harc érdekében az üzemeltetőknek mindenképpen együtt kell dolgozniuk, adatokat kell közölniük és terjeszteniük kell a hatásos technológiákat és előbb vagy utóbb be kell vezetniük mindenhol a többlépcsős azonosítást és az algoritmikus, robotikus elemzéseket és azonosításokat.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső