Folyamatosan növekszik az Egyesült Államokban a sportfogadások bevétele

Olvasd el 5 perc alatt szerző Bartos László 2020 január 29.

Az elmúlt időszakban csupa olyan hír érkezett az Egyesült Államokból, amelyek egyértelműen azt támasztják alá, hogy az amerikai lakosság számára nagyon örömteli hír a sportfogadás legalizálása és bár még nem történt ez meg minden államban, az irány egyértelmű és pozitív. A legfrissebbek szerint 2018-ban a nevadai sportfogadás rekordokat döntögetett a Nevadai Játékfelügyelet (NGCB) adatai szerint, hiszen a forgalom meghaladta az 5 milliárd dollárt és a kifizetett nyeremények összege elérte a 301 millió dollárt. Ha a sportágakat nézzük, akkor látható, hogy a foci tekintetében 37%-ban növekedtek a kifizetett nyeremények, ami sok millió dolláros növekmény. Ezzel szemben a baseball és a kosárlabda esetében csökkenés volt tapasztalható.

A kaszinókat illetően Nevada összességét tekintve a bevétel 999.7 millió dollár volt, ami 2017-hez képest 4.1%-os növekedést jelent, a nyerőgépek esetén 7.7 milliárd dollár volt a játékok összege, míg a többi kaszinójáték esetében szintén növekedés, 1.6%-os emelkedés volt tapasztalható. A Nevadai Játékfelügyelet által kiadott adatok nagyjából akkor jelentek meg, amikor az Amerikai Szerencsejátékos Szövetség (AGA) közzétette az eredményét felmérésének, amelyből látható volt, hogy 10-ből nyolc amerikai egyértelműen a szerencsejátékok és a sportfogadás legalizálása mellett áll.

Ráadásul a megkérdezettek jelentős része úgy gondolja, hogy a fogadások és szerencsejátékok szabályozását meg kell hagyni az adott államoknak, megyéknek, tehát nem szükséges egy, az egész Államokat felölelő szabályozási rendszer. A felmérésből az is kiderült, hogy az amerikaiak alig 23%-a támogatja azt az elvet, amely szerint a profi sportligáknak részesedést kellene kapniuk a sportfogadásokból befolyó bevételekből – bár azt mindenképpen el kell mondani, hogy nem derült ki az AGA hány emberrel végezte el a felmérést. Hiszen száz emberből nem lehet túlságosan komoly következtetéseket levonni, de egy államokat felölelő sok ezres vizsgálat már reprezentatívnak is tekinthető lenne.

European Championship Water Polo 2020

Ahogy az AGA alelnöke, Sara Slane is elmondta, az eredmények egyértelműen azt jelzik, hogy az amerikaiak szeretnének legálisan fogadni a sporteseményekre és ezen fogadások szabályozását az állami illetve törzsi vezetőkre hagynák, központi irányítás nélkül, illetve nem szeretnék ezekből a pénzekből támogatni a sportligákat. Gondoljunk csak bele, mennyire kell illegálisan tartani a sportfogadást egy olyan országban, ahol a Super Bowl amerikai foci döntőre 23 millió amerikai fog legalább fogadni egy megdöbbentő 6 milliárd dolláros összeggel és mivel jelentős részük számára nincsen elérhető legális forma, maradnak a szabályozatlan, nem biztonságos platformok.

Ennek tükrében az összes szerencsejátékos szövetség egyértelműen azért lobbizik, hogy végre az egész Egyesült Államokra vonatkozóan létrejöjjön egy szabályozott, támogatott sportfogadási platform, amelyből szépen leadóznak az üzemeltetők, tehát az állam jól jár, de emellett az üzemeltetőknek védeniük is kell játékosaikat, így a játékosok is jól járnak. Ha tökéletes példát akarunk nézni az előbbiekre, akkor nézzük csak meg Pennsylvaniát, ahol 2019-ben volt az első olyan év, amikor az államban teljes egészében legális volt a sportfogadás – az állam lakói az első évben 1.49 milliárd dollár értékben fogadtak és az üzemeltetőknek 84 millió dolláros hasznot generáltak.

Ennek több mint felét online tették meg, miután még 2019. májusában elindult az első online sportfogadó platform az államban. A begyűjtött adó mértéke elérte a 30 millió dollárt, tehát az állam semmilyen formában sem panaszkodhat, sőt, a Valley Forge Kaszinó 24.6 millió dolláros bevételt könyvelhetett el sportfogadásokból, így az üzemeltetők sem jártak rosszul. Ha az utolsó hónapokat nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy a sportfogadások teljes összege 8%-kal emelkedett november és december között, viszont az ezekre a hónapokra vetített profit visszaesett 11.4 millió dollárra, amelynek már több mint 70%-a online forrásokból érkezett.

Pennsylvaniában 2018. novembere óta szabad legálisan sporteseményekre fogadni, most már 12 helyszínen és 8 online fogadóirodánál tehetik meg ezt az állam lakosai és tavaly májusban elindult az első mobil hálózaton is használható sportfogadó platform, a PlaySugarHouse is. Ugyanez látható Rhose Islanden is, ahol 2019. decembere volt az első hónap, amikor teljesen legálisan lehetett sporteseményekre fogadni – ebben a hónapban a játékosok már 13 millió dollárt elköltöttek sportfogadásokra és az üzemeltetők bevétele elérte az 1 millió dollárt, annak ellenére, hogy a fogadók még csak személyesen tudtak fogadni Lincolnban és Tivertonban.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső