BL –összefoglaló: A nyolcaddöntők első meccsei II. rész

Olvasd el 10 perc alatt szerző Bartos László 2020 február 28.

Folytatjuk sorozatunkat, ahol az aktuális BL-meccsek rövid összefoglalóját találhatjátok. A második részben az e heti mérkőzéseket vesszük górcső alá.

Chelsea – Bayern München: 0-3 (0:0)

G.: Gnabry (2), Lewandowski

Egy olyan mérkőzéssel kezdem, amilyennel az első részt abbahagytam: Egy valószínűleg már eldőlt párharccal. A Stamford Bridge-en fogadta a Chelsea a Bayern München együttesét, és nem csak az eredmény alapján, de a játék képe alapján írom, hogy ez egy sima meccs volt.

Chelsea vs Bayern München - Bajnokok Ligája 2020

Hans-Dieter Flick együttese végig irányította a mérkőzést, és bár az első félidőben nem sikerült betalálni, a másodikban hamar megszórták a kékeket. De ne siessünk annyira!

Az első nagyobb helyzetre a 11. percig kellett várni, ekkor a francia Kingsley Coman távoli kísérlete ment kapu mellé. A 15. percben a Bayern gólkirály-jelöltje, Robert Lewandowski ugrott ki a védők között és tüzelt kapura, Willy Caballero bravúrral hárított. Eközben a Chelsea a németek kapujáig is alig jutott el, egy erőtlen Christensen fejesre futotta csak.

Egyre forrósodott a helyzet, előbb ismét Caballerora volt szükség Lewandowski helyzeténél, majd a 28. percben Müller szánta el magát lövésre, de ez is elkerülte a kaput. A legveszélyesebb Chelsea helyzetig a 33. percig kellett várni, ekkor Mount erőből középre tett labdájáról maradt le Olivier Giroud. Két perccel később már a hazaiak kapusa sem tudott segíteni, de Müller fejesénél a kapufa a hazaiakkal volt. A félidő zárásaként még feljegyezhettünk egy Marcos Alonso lövést, mielőtt Turpin hármat fújt volna a sípjába.

A második félidőt viszont az angolok kezdték jobban, Barkley lövésénél óriásit védett Manuel Neuer. És itt kezdődött a Bayern-henger: Előbb Robert Lewandowski álompasszát váltotta gólra Serge Gnabry, majd a német szélső 3 perccel később duplázott, a gólpassz ismét a lengyelé volt. A kegyelemdöfés a 76. percben érkezett, a gólpasszok után most Lewandowski vállalta magára a főszerepet, így alakítván ki a 0-3-s végeredményt. A spanyol játékos előbb sárgát kapott, de visszanézték az esetet, ezután módosította az ítéletet kiállításra a francia játékvezető.

Gyakorlatilag a visszavágó itt már csak formaság, a játék képét látva ezt teljes bizonyossággal lehet állítani. Habár a labda gömbölyű, de ez a Bayern München rendkívül erős csapat benyomását keltette. Rossz hír a müncheniek számára, hogy a Lewa 4 hétre megsérült, miután elrepedt egy csont a lábában.

Napoli – Barcelona: 1-1 (1:0)

G.: Mertens ill. Griezmann

Többször, több helyen lehetett olvasni a Barcelonát sújtó sérüléshullámról. Emiatt a spanyol szövetség engedélyezte számukra, hogy az igazolási időszak letelte után is szerződtethessenek játékost, de a feltételek szigorúak voltak: Az új játékos csak csatár lehet (hiszen Dembelé és Suárez is kiesett hosszú időre), és csak a bajnokságban szerepelhet. A Leganés dán csatárára, Martin Braithwaite-re esett a választás, aki viszont csak a lelátóról segíthette új csapatát.

Napoli vs Barcelona - Bajnokok Ligája 2020

Quique Setién így elég foghíjas kerettel utazott Nápolyba. Többek között olyan fiatalok ültek a kispadon, mint Ansu Fati és Riqui Puig, akik azért néha-néha a pályán találják magukat, de Akieme és Araujo egyértelműen a hiányzók miatt kerülhettek be.

A meccset a Barca kezdte jobban, ők irányították a mérkőzést, a Napoli láthatóan védekezésre rendezkedett be, amiből aztán kontrázni tudtak, hála a gyors támadó triójuknak. Igazán veszélyes helyzet nem is alakult ki, gyenge próbálkozások akadtak, mígnem a 30. percben vezetést szereztek a hazaiak. Zielinski harcolt meg egy labdáért a jobb oldalon, laposan passzolt a tizenhatosnál álldogáló Mertenshez, aki kis igazítás után kilőtte a bal felső sarkot, ter Stegennek esélye sem volt.

Nem indult jól a második félidő Gattusoéknak: Busquets talpalta le a gólszerző Mertenst, aki emiatt nem tudta folytatni a játékot. A hírek szerint egyébként két hetet kell kihagynia a belga támadónak. Három perccel a csere után megrázta magát a Barca és egyenlített. Busquets remekül ugratta ki Semedot, aki középre passzolt Griezmannhoz. A franciának már könnyű dolga volt.

Ezt követően még feljegyezhettünk két Napoli helyzetet. Előbb Insigne majd Callejón került közel a gólhoz, de André ter Stegen mindkétszer a helyén volt. A végén még Arturo Vidalt kiállította a játékvezető két sárga lappal. A forrófejű chilei nem tudta megemészteni, hogy becsúszása sárga lapot ért, kakaskodni és reklamálni kezdett, aminek a vége egy újabb sárga lett. Mellette Busquets talpalása is sárgát ért, ami miatt ők ketten sem játszhatnak a visszavágón.

Lassan elfogy a Barcelona kerete a BL-re, újabb két játékost vesztettek el eltiltás miatt, így nem gondolnám, hogy sima menet lesz a visszavágó, hiába rendezik a Barcelona otthonában.

Lyon – Juventus: 1-0 (1:0)

G.: Tousart

A meccs előtt a fogadóirodák egyértelműen az olaszokat tartották esélyesebbnek, de a Lyon nem hagyta magát, nem rezelt be, aminek az eredménye egy szűk, de fontos győzelem lett.

Eléggé eseménytelenül csordogált a mérkőzés, az első lehetőség viszont a kapufán csattant. Egy szöglet után Marcal volt a tettes, Szczesny kapusnak szerencséje volt. A 30. percben aztán némileg váratlanul vezetést szereztek a hazaiak. Az egész meccsen aktív (és aztán a meccs emberének választott) Aouar verte meg a védőjét a bal oldalon, középen Tousart-t találta meg, aki kissé kacskán, de a jobb felsőbe lőtte a játékszert. A félidő végéig még egy Ekambe lövést láthatott a közönség, de igazán nagy helyzet egyik kapu előtt sem alakult ki.

A második félidőben próbált többet támadni Sarri legénysége, de a Lyon remekül védekezett. Egyetlen Dybala lövést jegyezhettünk fel, ami mellé ment, és nagyjából ennyi. Rudi Garcia elégedett lehet csapata teljesítményével, de a visszavágó teljesen nyílt maradt.

Real Madrid – Manchester City: 1-2 (0:0)

G.: Isco ill. Gabriel Jesus, de Bruyne

A nyolcaddöntők talán leginkább várt párosítására került sor szerda este a Santiago Bernabeu stadionban. A Real öt pontos előnyt tékozolt el a bajnokságban és cserélte azt két pontos hátrányra a Barcelonával szemben, a City pedig 22 ponttal van lemaradva hazája bajnokságában a Liverpool mögött.

Korábban azt gondoltam, hogy a City neki fog esni a Realnak, de nem így történt. Óvatosan passzolgattak, láthatóan Guardiola fiai nem siettek sehová, szerették volna kivárni, amíg valaki hibázik hazai oldalon. Az első nagy lehetőség Jesus előtt adódott, a tizenhatoson belülről leadott lövését bravúrral védte Courtois. A túloldalon Benzema vétette magát észre egy fejessel, Ederson kipaskolta a labdát, de pont Vinicius elé, aki ordító helyzetben nem találta el a labdát.

A második félidőben aktívabb volt a City, Courtois-nak többször is hárítani kellett, aztán egy védelmi hibát kihasználva Vinicius Jr. passzolt a teljesen üresen álló Iscohoz, aki higgadtan helyezett a kivetődő Ederson mellett a kapuba. A Real teljesen kényelmesre vette a figurát, nem igazán hajtott egy magabiztosabb előny kiharcolásáért, ami meg is bosszulta magát.

Elég volt egy tízperces rövidzárlat, hogy a kiesés szélére kerüljön a Királyi Gárda. Az egész meccsen indiszponáltan játszó Sergio Ramos mellett fejelt Gabriel Jesus a hálóba. A VAR is visszanézte az esetet, ugyanis felmerült, hogy Jesus lökte védőjét, de végül megadták a gólt. Rá öt percre a sérüléséből felépülő Sterling húzott meg egy cselt Dani Carvajallal szemben, aki elkésett és felrúgta. Orsato ellentmondást nem tűrően ítélte meg a tizenegyest. De Bruyne állt a labda mögé és honfitársát a bal oldalra küldve passzolt a kapu jobb alsó sarkába.

Sergio Ramos (és a védelem) aztán megkoronázta teljesítményét a 86. percben. Casemiro passzolt el egy labdát, amire Gabriel Jesus csapott le, Ramos utolsó emberként lerántotta. Azonnal villant a piros lap, ez pedig Ramos 26. kiállítása volt pályafutása során.

Egy ilyen csapat ellen nem elég 75 percig figyelni, végig koncentráltnak kell maradnunk. Nincs mese, győznünk kell Manchesterben!

Zinedine Zidane

A Madrid játékosai között több volt a rossz, mint a jó teljesítmény, Carvajal, Ramos, Casemiro vagy épp Benzema szörnyű mérkőzést játszottak, így ha Zidane komolyan gondolta a fenti nyilatkozatát, jelentős javulásra lesz szükségük. Hogy a szurkolóik bánatát enyhítsék, nincs is jobb alkalom, hétvégén ugyanis a Barcelona látogat hozzájuk, ahol visszavehetik a bajnoki elsőséget Messiéktől. A meccsről írt tippünket itt olvashatod!

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső