Karim Benzema Nyerte az Aranylabdát

Olvasd el 9 perc alatt szerző Bartos László 2022 október 18.

Tegnap este rendezték meg Párizsban az Aranylabda-díjátadóját, melyre a futballvilág krémje hivatalos volt, és amelyet mi is követhettünk a televízióban. Mondhatni, nem született meglepetés, ezúttal nem lehetett vita, hogy ki érdemli meg a trófeát. A Real Madrid 34 éves támadója, Karim Benzema feljutott a csúcsra, rengeteg mélypont és balhé után a csatár egy olyan szezont produkált, amelyet senki nem tudott még csak megközelíteni sem. Míg tavaly voltak viták, hogy Lionel Messi valóban megérdemelte-e a hetediket, addig idén ilyenről szó sem lehetett. Lássuk, mi történt tegnap este, a 66. Aranylabda-gálán!

Az Év Csapata

Vannak olyan díjak, amelyeknél az ember egy kicsit elhúzta a száját, amikor kiderült a győztes. Ilyen az Év Csapata-díj is. Mivel azt a Manchester City kapta. Pep Guardiola együttese a bajnokságban a Liverpoolt megelőzve első helyen végzett, a Bajnokok Ligájában pedig az elődöntőig jutott. Szép, támadó futballt játsszanak mindig, és idén úgy gondolom, hogy ők a BL legfőbb esélyesei, miközben a hazai címvédésre is megvan a lehetőségük. A csapat hölgy tagjai Ligakupát nyertek, és egy játékosukat jelölték az Aranylabdára, a férfiaknál ez a szám öt volt. Kevin De Bruyne egyébként végül a harmadik helyen végzett a szavazáson.

Ebben a kategóriában a City megelőzte a Liverpoolt és a Real Madridot.

Sócrates-díj

Sócratesről valószínűleg sok fiatalabb olvasónk nem hallott, a mágikus középpályás a brazil válogatott tagja volt, remekül látott a pályán, jól lőtt távolról, és nagyszerűen szervezte a játékot. Beceneve Doctor Sócrates volt, mivel civilben valóban orvosit végzett, és visszavonulását követően orvosként is dolgozott. Mellette sokat tett Brazíliáért, igyekezett hírnevét és befolyását kihasználva jobb hellyé tenni az országot, amely abban az időben még nagyon messze állt a demokráciától.

Ezt a díjat az a játékos kapta, aki hasonlóan hozzá, tevékenyen hozzájárul valamilyen jó ügyhöz. Úgy gondolom, nem is lehetett kérdés, hogy ezt Sadio Mané kapja meg, aki már többször bebizonyította, milyen jó ember, és mennyit segít az elesetteken. Korábban részletesen is foglalkoztunk vele, ide kattintva elolvashatjátok, mennyit is segített ő szülővárosának, és magának Szenegálnak, a szenegáli embereknek.

Kopa-díj

A díjat a legjobb fiatal kapja, ez tavaly Pedri volt, kétség sem férhetett a győzelméhez. Idén erős mezőny állt össze, és nem igazán lehetett tudni, hogy végül ki emelheti magasba ezt a trófeát. Ott volt Jude Bellingham, aki már most olyan rutinos, mintha egy 35 éves veterán lenne a pályán, Jamal Musiala, aki szintén beverekedte magát a Bayern München kezdőjébe, és egyre komolyabb szerepet szánnak neki, miközben a német válogatottban is játszik, Gavi, aki anno 17 évesen került a Barca kezdőjébe, és valósággal belezúgott Luis Enrique – meg fél Spanyolország -, többek között a hölgyek, illetve Eduardo Camavinga és Nuno Mendes.

A győztes végül Gavi lett, aki valóban elképesztően tehetséges, viszont az utóbbi időben mintha nem találná a helyét. Ez persze nem von le semmit a tavaly mutatott teljesítményéből, amikor nem csak a Barcát, de a spanyol válogatottat is vitte előre a teljesítményével. Itt talán egy kicsit megint keserédes volt az ember mosolya, jómagam Bellinghamet és Musialát is előbbre tettem volna. De ez egy magánvélemény, Gavinál is jó helyen van a trófea.

Lev Jasin-díj

Mindmáig Lev Jasin az egyetlen kapus, aki Aranylabdát tudott nyerni, egyértelmű volt, hogy a legjobb kapusnak járó trófeát róla fogják elnevezni. Eddig Alisson Becker és Gigio Donnarumma kapta meg, a címvédésre előbbinek most is megvolt az esélye.

A pódiumra szólították Sebastien Hallert, aki komoly betegség után erősen lépett a színpadra. Hosszú tapsot kapott az elefántcsontparti, majd elmondta, csatárként tudja, hogy a jelöltek ellen mennyire nehéz játszani. Végül bejelentette, hogy az idei győztes Thibaut Courtois, a Real Madrid kapusa. A belgának érkezése után meg kellett küzdenie a szurkolókkal, saját depressziójával, magánéleti válságával, de egyre jobb és jobb lett. Tavaly 52 meccsen védett, ezek közül 22-t hozott le gól nélkül, és mindössze 46-szor vették be a hálóját.

Remekelt az egész idényben, különösen a Liverpool elleni BL-finálén, ahol összesen kilenc bravúrt mutatott be. Kétség sem férhet hozzá, hogy a legjobb emberhez került a díj.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

**Ez az ajánlat kizárólag a sportfogadasonline.com játékosainak elérhető, a weboldalon nem látható. A bónusz automatikusan aktiválódik, amikor a játékos végrehajtja az első befizetését az üdvözlő bónuszért.

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Gerd Müller-díj

Gerd Müller a Bayern München és a német válogatott egyik legendája volt, a „nemzet bombázója” tavaly hunyt el. Ezt a róla elnevezett díjat az a játékos érdemelte ki, aki – minden sorozatot figyelembe véve – a legtöbb gólt rúgta. Stílszerű, hogy az a Robert Lewandowski vehette át (Müller feleségétől és lányától) a díjat, aki anno megdöntötte a megdönthetetlennek hitt 40 gólos álomhatárt még anno 2020-ban. Akkor Lewa még a Bayern München futballistája volt, nyáron aztán a Barcelonához igazolt.

A lengyel támadó tavaly 35 gólt szerzett a bajnokságban, 13-at a Bajnokok Ligájában, miközben a válogatottban is rúgott 7-et.

Női Aranylabda

Bár a női futballal nem szoktunk foglalkozni, a legnagyobb nevekkel mi is tisztában vagyunk. És tudhattuk, hogy Alexia Putellas, a Barcelona sztárja, a címvédő, idén is nagy eséllyel hódíthatja el a trófeát. A 28 éves támadó egy szezont töltött az Espanyol csapatánál, majd a Levanténál is, de tíz éve a Barcelonát erősíti, és szinte mindent megnyert, amit futballista megnyerhet.

A Bajnokok Ligája döntőjében tavaly ő szerezte csapata egyetlen gólját (A Barca 3-1-re kikapott a Lyonnal szemben), összességében 42 gólt szerzett és 23 gólpasszt osztott ki. Meggyőző számok…

Férfi Aranylabda

Tavaly nagyon sokan kiáltottak csalást, amikor Lionel Messi megnyerte a hetedik Aranylabdáját. Mindenki – velünk együtt – Robert Lewandowskinak adta volna. A lengyeltől a koronavírus-járvány miatt is elvettek egy címet, illetve úgy gondoljuk, hogy tavaly is ő volt a legjobb.

Ezért sem lehetett biztosra menni, habár Karim Benzema tényleg utcahosszal előzött mindenkit a tavalyi évben. A Real Madridot 2009 óta erősítő francia az évek múlásával vált Cristiano Ronaldo sidekickjéből a gárda meghatározó, sőt, egyik legfontosabb játékosa. Akit 2018-ban még fütyültek, azt most ünneplik a királyi gárdánál. Karim Benzema a tavalyi évben elnyerte a legtöbb gólt szerző játékosnak járó Pichichi-trófeát, a Bajnokok Ligájában is a csúcsra ért 15 góljával, spanyol bajnok, Bajnokok Ligája-győztes, és spanyol Szuperkupa-győztes lett.

A díjat Zinedine Zidane adta át, aki – mint kiderült – Karim Benzema egyik példaképe volt. És nem mellesleg éveken át edzette a csatárt, valamint ne felejtsük el, hogy ő volt az utolsó francia, aki 1998-ban magasba emelhette a trófeát.

Karim Benzema szerényen, már-már zavarban vette át a díjat, elmondta a beszédét, ezután pedig a családját is megkérte, csatlakozzanak hozzá a színpadon. Lássuk, mit mondott a friss Aranylabdás:

„Büszke vagyok rá, hogy megnyertem a trófát. Beugrott jó néhány emlék fiatal koromból, az edzésekről, a véget nem érő munkáról. Erről álmodtam, és az Aranylabda mindig ott lebegett a szemem előtt. Két példaképem volt, Zizou, és Ronaldo, miattuk mindig nagyon motiált voltam. Az Aranylabdát nehéz megnyerni, de nem lehetetlen.”

„Ez ugyan egy egyéni díj, de a csapat elismerése is. Az Aranylabda számomra az embereké, a szurkolóké, a családomé, mindenkié. Elképesztő munka van benne, a legnehezebb időszakban sem adhatod fel. Nekem is megvoltak a magam nehéz időszakai, például, amikor nem voltam a válogatott tagja. De akkor sem adtam fel.”

„Mentálisan erősnek kellett maradnom, nagyon elégedett vagyok a karrieremmel. Szeretném megköszönni a csapattársaimnak a Real Madridnál és a válogatottnál. Köszönöm az elnökömnek, aki olyan nekem, mint egy családtag. Mikor személyesen jött el, hogy leigazoljon, megmutatta, hogy valójában milyen ember. Szeretném megköszönni Mr. Aulasnak, a Lyon elnökének, mert a segítsége nélkül nem kerülhettem volna a Real Madridhoz. Köszönöm a családomnak, a szüleimnek, akik itt vannak a közönség soraiban.”

„Ha erről a trófeáról van szó, a kor nem számít. Kemény munkára van szükség, de többen is megmutatták, hogy 30 felett is versenyképesek tudnak maradni.” Idén tehát nem volt kérdés, az Aranylabdát az kapta, akinek kapnia kellett.”

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső