Szimuláció által folytatódnak kedvenc bajnokságaink

Olvasd el 6 perc alatt szerző Bartos László 2020 április 03.

Azt valószínűleg már mindenki tudja, hogy a teljes sportvilág megszűnt létezni a koronavírus-járvány terjedése miatt. Először az olaszoknál függesztettek fel minden sporteseményt a profiktól kezdve az amatőrökig, majd Spanyolország következett, végül aztán szinte egységesen mindenki más a felfüggesztés mellett döntött szerencsére.

A legújabb hírek szerint az olasz és spanyol egészségügyi helyzetet két esemény súlyosbította, ezek közül az egyik a Valencia – Atalanta BL találkozó volt, amit hiába játszottak zárt kapuk mögött, a stadion környéke tele volt szurkolókkal, akik így terjesztették el a vírust, ráadásul az Atalanta Lombardiából érkezett, amely már akkor is a legnagyobb gócpontnak számított Olaszországban. A helyzet ezután fordult drámaivá a két országban.

Ami a futballt illeti, a törökök még egy ideig próbálkoztak zárt kapuk mögött folytatni saját bajnokságukat, de hamar belátták, hogy ezzel több kárt okoznak mint hasznot, így ők is leálltak.

Jelen pillanatban egyetlen ország nem állt le: Fehéroroszország. Ráadásul a bajnokság nézők előtt zajlik, a miniszterelnök lényegében teljesen elutasítja a vírus létezését (holott már ott is megjelent), szerinte vodkával és szaunával bármilyen betegséget ki lehet űzni. Hogy ezzel a fehéroroszok mennyire értenek egyet, az már más kérdés.

A vírus hatalmas egészségügyi és gazdasági károkat okozott már most, és valószínűleg sajnos ez csak a jéghegy csúcsa. A válság elérte a sportfogadásra szakosodott oldalakat is, hiszen események nélkül nincs is mire fogadni, ezáltal megcsappant a fogadási hajlandóság. Az irodák jó része kapcsolt és bővítette esport kínálatát, de ez valljuk be, kevés az üdvösséghez.

Ellenben azok az oldalak, akik kaszinóval, pókerrel is foglalkoznak arról számoltak be, hogy megnőtt a forgalmuk, tehát ilyen szempontból igény van továbbra is az oldalakra, csak épp fogadni nem nagyon lehet.

A Sportradar

Erre jelenthet megoldást a Sportradar legújabb fejlesztése, amit a minap jelentettek be. Mesterséges intelligencia segítségével fogják folytatni a félbe maradt bajnokságokat. Ez a bejelentés azért is izgalmas, mert nem csak leszimulálják az egész bajnokságot, de hétről hétre haladva a menetrend szerint fognak játszani, és erre mi is fogadhatunk.

A szimuláció a Premier League, a Bundesliga és a spanyol La Liga küzdelmeit érinti, tehát őket „láthatjuk hamarosan”. A mérkőzések alakulását statisztikán keresztül figyelhetjük, az itt közzétett elemzés alapján tudunk majd élőben fogadni és a Sportradar ígérete szerint a szimuláció hűen fogja tükrözni a csapatok formáját és azok erősségét.

Carsten Koerl, a Sportradar vezérigazgatója érthető módon büszke az általuk megálmodott szolgáltatásra, amelyet a mai nappal fognak éles helyzetbe állítani. A vezérigazgató elmondta, hogy gyorsan reagáltak a kialakult helyzetre, és remélik, hogy később más sportágakkal is ki tudják egészíteni a szolgáltatásukat a futballon kívül. A Sportradar tervei között a tenisz és a kosárlabda felvétele szerepel, ezzel még szélesebb körben nyitnának a sportfogadók felé.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Mr. Koerl valóban jól látja, mekkora lyukat fognak betömni ezzel az újítással. Érezhető volt a bajnokságok leállása után, hogy igény van gyakorlatilag bármire, amire az emberek fogadhatnak. Megnőtt az esport iránti érdeklődés, mi is többször írtunk arról, hogy mire is fogadhatunk és hogy mekkora jövő előtt áll az esport.

Nem ez az első eset, hogy mesterséges intelligenciára bízzák egy-egy bajnokság befejezését. Washington kosárlabda és jégkorong csapata, a Wizards és a Capitals a hátralévő meccseiket szimulálják, amit közvetítenek is, hogy a rajongók ne maradjanak kedvenceik nélkül. Rendben, ez nem több mint egy kedves gesztus és egy kis szórakozás…

A vállalatok és a sportklubok tehát mondhatjuk, mindent megtesznek azért, hogy a szurkolók legalább valamilyen formában meccshez jussanak, a Sportradar kezdeményezése pedig a sportfogadók (és a fogadóirodák) szívéhez közeli döntés.

IMG Arena

Közben az IMG Arena is bejelentette, hogy hosszú távú szerződést írtak alá az ATP-vel, így a kínálatukban már virtuális tenisz is szerepet kap, hasonló módon, mint ahogy a Sportradarnál a futball. Még egy lehetőséggel több a fogadók számára, ez pedig igazán örömteli lehet mindenki számára.

Az IMG Arena lehetőségei ezzel tovább bővültek, pedig eddig sem lehetett panasz rájuk, hiszen elérhető náluk golf, kerékpár, salakmotor, futball, lóverseny és fogathajtás is.

Kérdés, hogy mikor minden visszaáll a rendes kerékvágásba, ezeknek a szolgáltatásoknak mi lesz a sorsa? Eltűnnek teljesen a süllyesztőben vagy esetleg tovább tudnak növekedni és ki tudják használni azt, hogy ilyen időkben bármikor lehet számítani rájuk?

A kérdés költői, bár szerény véleményem szerint egyre inkább ebbe az irányba fog elindulni a sportfogadás is, elég csak megnézni az esport előretörését. Egy évtizeddel ezelőtt ki mondta volna meg, hogy a kínai bajnokság egyik meccsét nemhogy élőben követhetem, de még fogadni is tudok rá?

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső