Horvátország – Marokkó: Fogadási Tippek és Világbajnokság Előzetes

Olvasd el 9 perc alatt szerző Bartos László 2022 december 16.
2022. december 17. szombat, 16:00 Khalifa International Stadium
Horvátország
vs
Marokkó

Elérkeztünk ennek a furcsa, sokszor érdekes és különleges világbajnokságnak a fináléjához. Mondjuk most pont nem a fináléról fogunk írni, hanem a bronzmérkőzésről. Ahogy ígértem, a mai napon csak tippek jönnek, először a két fontosabb meccs, vagyis a Horvátország – Marokkó, majd után a döntő, az Argentína – Franciaország.

Az igazság az, hogy hosszú idő után először lesz egy bronzmeccs igazán élvezetes. És ezt azért mondom, mert eddig mindig volt egy csalódott csapat a bronzmeccsen. Amelyik döntőbe akart jutni, amelyik esélyes volt a fináléra, de elbukott, és így motiválatlanul, még az elődöntőben elszenvedett vereség hatása alatt volt, és nem is igazán akart játszani. 2018-ban ez a csapat Anglia volt, 2014-ben Brazília, 2010-ben és 2006-ban Németország.

Most biztosan szomorú mindkét csapat, Horvátország és Marokkó is, de mégis más lesz ez a meccs. Tőlük senki nem várta, hogy idén odaérnek a legjobb négy közé, hogy esélyük lehet döntőt játszani. Így nem érte őket akkora csalódásként az, hogy nem sikerült. Marokkó abszolút túlteljesített, de Horvátország is szépen menetelt, a négy évvel ezelőtti ezüst ellenére nem gondoltuk, hogy az elődöntő közelébe kerülhetnek.

Szóval most lehet igazán felszabadultan játszani, most lehet igazán kiszolgálni a közönséget. És aztán valamelyikük kap egy érmet. Horvátországnak ez lehet a második bronzérme, Marokkónak az első.

Érdekesség, hogy az idei világbajnokságon ez a két csapat már találkozott egymással a csoportkörben, ráadásul az első fordulóban. Tehát a szereplésüket gyönyörűen keretbe foglalták. Horvátország – Marokkóval indult, Horvátország – Marokkóval zárul számukra a VB.

A fogadóirodák akkor is, és most is horvát győzelmet vetítettek elő. A Rabona például 2.35-öt fizet Modricék győzelmére, Marokkóéra 3.00-t. A döntetlen 3.40 most.

Horvátország

A horvát csapat kihozta a maximumot ebből a tornából. Vagyis, még nem, még meg kell nyerniük a bronzérmet, és akkor tényleg elégedettek lehetnek. Azután, hogy Argentína lényegében gond nélkül lépett túl rajtuk, eluralkodott a csapaton a szomorúság, de be kell látni, tényleg megérdemelték Messiék. Lehet vitatkozni – és a horvátok meg is tették -, hogy Livakovic tényleg szabálytalankodott-e. Szerintem nem. De ez már mindegy is, az előttük álló feladatra kell koncentrálni.

Lássuk a horvátok útját a bronzmeccsig!

Először épp Marokkóval játszottak, lentebb beszélek erről a meccsről, itt most csak maradjunk annyiban, hogy 0-0 lett. Aztán következett a Kanada elleni találkozó, ahol hamar hátrányba kerültek, de végül 4-1-re nyertek. Belgium ellen rezgett a léc, ott centiken múlt – tényleg -, hogy Dalicék kiessenek.

Az egyenes kieséses szakaszba érve jöttek igazán nehéz meccsek, Japán és Brazília ellen is hátrányba kerültek, de nagy akarattal sikerült megfordítani ezeket a meccseket, mindkét alkalommal tizenegyespárbajban múlták felül az ellenfeleiket.

És ezt követően jött az elődöntő. Ahol talán három játékost leszámítva mindenki mélyen a tudása alatt teljesített. Én konkrétan csak a Modric – Kovacic – Perisic hármast tudnám értékelni, a többiek nem hozták a szintet. Különösen a védelem nem, élükön Gvardiollal és Lovrennel.

Szellősen védekeztek, lassúak voltak, és 2-0 után már az önbizalmuk sem volt az igazi, Argentína tényleg játszi könnyedséggel győzött.

Dalic a meccs után azt mondta, hogy egy igazi befejező csatárra lett volna szükségük, talán akkor több sikerük lett volna.

Most, a bronzmeccs előtt felmerül a kérdés, hogyan gondolkozik a kezdőt illetően a mester. A szokásos csapatát küldi pályára? Esetleg ad azoknak is lehetőséget, akik kevesebbet játszottak? Mi inkább az utóbbi felé hajlunk.

Véleményem szerint játszani fog Bruno Petkovic, Mislav Orsic, Nikola Vlasic, esély van Lovro Majer szereplésére is. Ők voltak azok, akik szinte minden meccsen csereként jöttek a pályára, és a legtöbbször segítettek is.

Ami biztosnak tűnik, hogy Josip Stanisic erre a mérkőzésre sem épül fel, de rajta kívül senki nem fog hiányozni.

Horvátország az első meccsen megismerte Marokkót, tudják, mire számítsanak. Mondjuk ugyanez igaz a másik oldalra is, Walid Regragui egyszer már sikeresen semlegesítette Kramaricékat…

Az eredeti keret:

Kapusok: Dominik Livaković, Ivica Ivušić, Ivo Grbić

Védők: Domagoj Vida, Dejan Lovren, Borna Barišić, Josip Juranović, Joško Gvardiol, Borna Sosa, Josip Stanišić, Martin Erlić, Josip Šutalo

Középpályások: Luka Modrić, Mateo Kovačić, Marcelo Brozović, Mario Pasalić, Nikola Vlašić, Lovro Majer, Kristijan Jakić, Luka Sučić

Támadók: Ivan Perišić, Andrej Kramarić, Bruno Petković, Mislav Oršić, Ante Budimir, Marko Livaja

A várható kezdőcsapat:

Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Sosa – Modric, Brozovic, Kovacic – Vlasic, Petkovic, Orsic

Egymás elleni meccsek:

Ez egy nagyon rövid írás lesz, hiszen Horvátország és Marokkó eddig egyetlen meccset játszott csak. Ironikus, hogy az pont Katarban volt, pár héttel ezelőtt. Akkor még nem sejtettük, hogy később mindenki Marokkóra figyel majd, pedig a jelei már megvoltak. Walid Regragui első VB-meccsén rögtön a négy évvel ezelőtti ezüstérmest kapta el, egy pontot sikerült szerezniük, ami jó eredménynek volt mondható, és hozzásegítette őket később a csoportgyőzelemhez. De maga a meccs kifejezetten gyenge színvonalat hozott. Kaput eltaláló lövés alig volt, gól meg egy sem.

Előző meccs eredménye
2022.11.23.Világbajnokság 2022
morocco
0:0
croatia
Világbajnokság 2022
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

Marokkó

Marokkó még úgy is felvette a kesztyűt Franciaországgal, hogy a játékosok láthatóan már fáradtak voltak, nem mellesleg pedig a védelmük megsínylette a korábbi találkozókat, Romain Saiss, Nayef Aguerd és Noussair Mazraoui sem volt teljesen egészséges. Ettől függetlenül Saiss és Mazraoui vállalták a játékot, és Aguerd is vállalta volna, de a bemelegítés során megsérült. Így elő kellett húzni a kalapból Darit, no meg ott volt még El Yamiq és Attiat-Allah.

Bátran futballoztak az Atlasz Oroszlánjai, volt is esélyük a gólszerzésre, de Franciaországnak volt egy kis szerencséje (mondjuk El Yamiq ollózásánál vagy Ounahi lövésénél), és Griezmannék apránként őrölték fel az afrikaiak álmait.

Ám ugyanaz mondható el velük kapcsolatban, mint a horvátokkal, csak itt még inkább igaz ez: Senki nem számított ilyen jó szereplésre tőlük, abszolút elégedettek lehetnek, és ahogy Mbappé mondta Hakiminek: Történelmet írtak.

Horvátország ellen iksszel indítottak, majd meglepetésre megverték Belgiumot 2-0-ra. Kanada sem tudta megállítani őket, így óriási meglepetésre Marokkó a csoport első helyét szerezte meg. Az igazi menetelés a nyolcaddöntőtől kezdve jött: Spanyolországot tizenegyesekkel, Portugáliát a rendes játékidőben tudták megverni.

Aztán jött Franciaország.

Regragui mester véleményem szerint nem fog rotálni. Egy meccs van, ott a játékosai ki fogják hozni magukból a maximumot, ki tudja, mikor lesz újra lehetősége éremért játszani a válogatottnak.

Ennek megfelelően a már szokásosnak mondható csapat kerül pályára. Persze a sérülések most is közbe szólnak, és Romain Saiss, Nayef Aguerd és minden bizonnyal Noussair Mazraoui sem fog tudni játszani. Bár azt mondják, a Bayern München játékosa játékra készen áll. De így volt ez az elődöntő előtt is, a félidőben mégis le kellett cserélni.

A formáció ismét 4-3-3 lesz, a középpályára visszakerülhet Amallah, bár a hírek szerint megint csak kispados lesz, és a helyén Abdelhamid Sabiri vagy Abdessamad Ezzalzouli kerülhet.

Az eredeti keret:

Kapusok: Yassine Bono, Munir Mohamedi, Ahmed Reda Tagnaouti

Védők: Achraf Hakimi, Noussair Mazraoui, Nayef Aguerd, Badr Benoun, Romain Saiss, Yahya Attiyat Allah, Jawad El Yamiq, Achraf Dari

Középpályások: Sofyan Amrabat, Abdelhamid Sabiri, Selim Amallah, Azzedine Ounahi, Bilal El Khannouss, Yahya Jabrane, Anass Zaroury

Támadók: Hakim Ziyech, Abde Ezzalzouli, Zakaria Aboukhlal, Sofiane Boufal, Ilias Chair, Youssef En-Nesyri, Walid Cheddira, Abderrazak Hamed Allah

A várható kezdőcsapat:

Bono – Hakimi, Dari, El Yamiq, Attiat-Allah – Ounahi, Amrabat, Sabiri – Ziyech, En-Nesyri, Boufal

Tippelde

A bevezetőben még azt mondtam, mindkét csapat elégedett lehet, és egyikük sem kifejezetten szomorú, amiért nem sikerült döntőbe kerülni. Aztán felmerül az emberben, hogy hoppá, itt azért éremről beszélünk, ugyanúgy hajtani fognak, ugyanúgy taktikázni, nem lesz itt semmiféle felszabadultság.

És valóban, inkább várok egy küzdelmes mérkőzést, mint amilyen az első is volt. Marokkó szemernyit sem fog az alap taktikáján változtatni, stabil védekezés, kontrák, a szokásos. Szóval itt is inkább a két és fél gól alatti eredmény tűnik reálisnak.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső