Irán – USA: Fogadási Tippek és Világbajnokság Előzetes

Olvasd el 9 perc alatt szerző Bartos László 2022 november 28.
2022. november 29. kedd, 20:00 Al Thumama Stadium
Irán
vs
USA

A legjobb fogadóirodák szerintünk:

Na, ez lesz ám a párosítás! Nem szeretnék én politikai dolgokba belemenni, tényleg nem is fogok, de azt azért nem hagyhatom szó nélkül, hogy az Irán – USA mérkőzés több szempontból is érdekesnek ígérkezik. És nem csak a futball miatt. Irán és az USA hosszabb ideje… mondjuk úgy, nem ápolnak jó viszonyt egymással, nemrégiben azzal vádolták meg az Egyesült Államokat az iráni vezetők, hogy ők – és Szaúd-Arábia – állnak az országban levő kormányellenes tüntetések mögött. Volt szó arról, hogy megtámadják a szaúdiakat, az atommal mindig jól lehet riogatni, szóval… De mi tényleg maradjunk a focinál!

Az sem teljesen érdektelen, hogy mi lesz majd a kedd esti mérkőzésen, hiszen Iránnak és az USA-nak is megvan az esélye arra, hogy továbbjusson a B csoportból. Jelen pillanatban Irán van kedvezőbb helyzetben, de – mivel a gólkülönbség fog számítani pontegyenlőség esetén – az sem mindegy a csapatok szempontjából, hogy a másik találkozón mire megy majd egymással Wales és Anglia.

Amerika eddig veretlen, igaz, nyeretlenek is. Két pontjuk csak akkor ér valamit, ha Irán ellen hozzácsapnak még hármat.

Régóta vár Irán is egy kiemelkedőbb menetelésre, és most itt vannak ennek kapujában. Azután, hogy Walest milyen lelkesen fogadták, mennyire hajtottak még az utolsó pillanatokban is, megérdemelnék, hogy ott legyenek a legjobb tizenhat között.

A bukmékerek azért inkább az Egyesült Államok együttesét tartják esélyesebbnek, 1.95-öt ér most a sikerük. Az irániak győzelme több mint 4-szeres szorzón fut, míg a döntetlen 3.50-nél jár.

Irán

Carlos Queiroz csapata finoman szólva is rosszul indította el a világbajnokságot, hiszen a második legtöbb gólt kapva szenvedtek vereséget Angliától. Hat bekapott gól után felesleges magyarázkodni. Mégsem gondoltuk, hogy teljesen le kell írni ezt az együttest, Mehdi Taremi dupláján is látszott, van bennük potenciál.

Na de azt azért nem gondoltuk volna, hogy képesek lesznek győzni Wales ellen. Úgy gondoltuk, oké, helyt fognak állni, talán még egy gólt is rúgnak, de azért na… Mégis csak Wales az ellenfél, akiknek VB-tapasztalata nagyon nincs, de a keret minőségben abszolút az ázsiaiak fölött állt.

Aztán kiderült, hogy mégsem. Lehet, hogy az első meccsen történtek miatt kapták össze magukat (kritikát és dicséretet is kaptak, amiért nem énekelték a himnuszt, emiatt bizonyos források szerint akár kivégzés is lehet a jutalmuk, ha visszatérnek Iránba), talán valami más volt az oka, mindenesetre már az első pillanatoktól kezdve nekiestek Hennessey-éknek. Sardar Azmoun csapatba állítása telitalálatnak bizonyult, a Bayer Leverkusen támadója tökéletesen kiegészítette Mehdi Taremit, és támadásban sokkal veszélyesebb volt a csapat, mint előtte.

Az első félidőben rúgtak is egy gólt, viszont az szabálytalan volt, lesen tartózkodott a gólszerző, az első meccsen csak csereként pályára lépő, most viszont kezdő, Ali Gholizadeh.

A nyomás fokozódott a második félidőben is, Wales nem tudta felvenni a tempót, és a kulcsembereik csődöt mondtak. Nem tudom, Bale hányszor ért labdába, de biztosan nem sokszor…

Csak nem tudta begyötörni a győztes gólt Irán, de kaptak még egy lehetőséget. A hajrában jött a VB első piros lapja, Wayne Hennessey a félpálya közepén döntötte le Mehdi Taremit, amiért elsőre sárgát, másodjára már pirosat kapott.

A maradék időben még nagyobb lendülettel mentek előre Taremiék, és végül egy váratlan helyről érkezett a gól, a csereként beállt Roozbeh Cheshmi távoli lövése a kapuban kötött ki a 98. percben. Wales a gól után kitámadott, és ennek meg is lett az eredménye, Irán egy kontra után újfent betalált, Ramin Rezaeian volt a gólszerző.

Irán a következő meccsén a továbbjutásért fog játszani…

Azmoun sérülésből tért vissza, viszont egy óra után kapott egy rúgást, ami miatt le is kellett cserélni, szereplése kérdéses, pedig az egyik legfontosabb játékosa ő most Iránnak. Szintén nem léphet majd pályára Omid Ebrahimi, aki még a VB előtt sérült meg, Alireza Beiranvandnak eltört az orra, illetve agyrázkódást szenvedett az első meccsen. Ő sem valószínű, hogy pályára fog lépni, de nincs is rá szükség, Hosseini jól helyettesítette őt. Az angolok elleni gólokról nem tehetett, Wales ellen pedig védett, amikor kellett.

Van még valaki, aki nem lesz ott, ő pedig Alireza Jahanbakhsh, aki eltiltását fogja tölteni, Anglia után Wales ellen is sárgát kapott.

A teljes keret:

Kapusok: Alireza Beiranvand (Persepolis), Payam Niazmand (Sepahan), Amir Abedzadeh (Ponferradina), Hossein Hosseini (Esteghlal)

Védők: Sadegh Moharrami (Dinamo Zagreb), Ehsan Hajsafi (AEK Athén), Shojae Khalilzadeh (Al Ahli), Milad Mohammadi (AEK Athén), Morteza Pouraliganji (Persepolis), Majid Hosseini (Kayserispor), Abolfazl Jalali (Esteghlal), Ramin Rezaeian (Sepahan), Hossein Kanaani (Al Ahli)

Középpályások: Saeid Ezatolahi (Vejle), Vahid Amiri (Persepolis), Saman Ghoddos (Brentford), Ahmad Nourollahi (Shabab Al Ahli), Ali Karimi (Kayserispor), Rouzbeh Cheshmi (Esteghlal)

Támadók: Alireza Jahanbakhsh (Feyenoord), Mehdi Taremi (FC Porto), Karim Ansarifard (Omonia), Mehdi Torabi (Persepolis), Ali Gholizadeh (Charleroi), Sardar Azmoun (Bayer Leverkusen)

A várható kezdőcsapat:

H. Hosseini – Rezaeian, M. Hosseini, Pouraliganji, Mohammadi – Ezatolahi – Noorollahi, Hajsafi – Gholizadeh, Ansarifard, Taremi

Egymás elleni meccsek:

A két csapatnak anno 1998-ban volt egy meccse, azóta nem futottak össze. Pedig azóta több VB-t is megjártak mindketten, de mindig külön csoportba kerültek, az egyenes kiesési szakaszt pedig együtt egyszer sem élték meg. Ha minden igaz…

Azon az 1998-as mérkőzésen meglepetésre Irán győzni tudott az USA ellen, méghozzá 2-1-re. Sardar Azmounék erre a mérkőzésre is gondolhatnak a felkészülés során, ez is jelenthet motivációt, ha az elődöknek sikerült, nekik is sikerülhet…

Előző meccs eredménye
1998.06.21.Világbajnokság 1998
usa
1:2
irán
Világbajnokság 1998
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*Ez az ajánlat kizárólag a sportfogadasonline.com játékosainak elérhető, a weboldalon nem látható. A bónusz automatikusan aktiválódik, amikor a játékos végrehajtja az első befizetését az üdvözlő bónuszért.

USA

Az USA magabiztos játékot produkált, amire nem sokan számítottak, főleg azután, hogy az első fordulóban féltucat gólt rúgtak Gareth Southgate tanítványai. Kinézett egy újabb győzelem angol részről, de Gregg Berhalter kellőképp feltüzelte a legényeit a találkozóra.

Helyzetek mindkét csapatnál voltak, az első Harry Kane előtt, akinek lövésébe Tim Ream dobta bele magát, majd a másik oldalon Wright, aztán McKennie, végül pedig Pulisic próbálkozott, utóbbi járt közel a gólhoz, a felsőkapufát találta el.

A második félidőben már csökkent az iram és csökkent a kaput eltaláló lövések száma is, kifejezetten visszaesett a játék. A lefújáskor a mérkőzésnek csak egy vesztese volt: a közönség, akik 45 perc játék után hasonló folytatást reméltek.

Az együttes védelme láthatóan nagyon stabil, ami a harmadik mérkőzés előtt is nagyon fontos, láthattuk, hogy Irán képes egy erősebb védelmet is mattolni. Kettőt rúgtak Angliának, kettőt Walesnek.

Berhalter változtatott, a kezdőben nem Josh Sargent, hanem Haji Wright kapott helyet, jó hír volt számukra, hogy Yunus Musah és Tyler Adams is tudta vállalni a játékot, Luca de la Torre pedig ott ült a kispadon. Érdekesség, de Gio Reyna megint csak csere volt, bő tíz percet kapott csak. Az általa nyújtott lehetőségeket a kapitány egyáltalán nem használja ki…

Sérültről nem tudunk, a harmadik mérkőzésen teljes kerettel készülhetnek az amerikaiak.

A teljes keret:

Kapusok: Ethan Horváth (Luton Town), Sean Johnson (NYCFC), Matt Turner (Arsenal)

Védők: Tim Ream (Fulham), Cameron Carter-Vickers (Celtic), Sergino Dest (AC Milan), Aaron Long (NY Red Bulls), Shaq Moore (Nashville SC), Antonee Robinson (Fulham), Joe Scally (Borussia Mönchengladbach), DeAndré Yedlin (Inter Miami), Walker Zimmerman (Nashville SC)

Középpályások: Kellyn Acosta (LAFC), Tyler Adams (Leeds United), Weston McKennie (Juventus), Yunus Musah (Valencia), Cristian Roldan (Seattle Sounders), Brenden Aaronson (Leeds United), Luca de la Torre (Celta Vigo)

Támadók: Gio Reyna (Borussia Dortmund), Jesus Ferreira (FC Dallas), Jordan Morris (Seattle Sounders), Haji Wright (Antalyaspor), Christian Pulisic (Chelsea), Josh Sargent (Norwich), Timothy Weah (Lille)

A várható kezdőcsapat:

Turner – Dest, Zimmerman, Ream, Robinson – Adams – Musah, McKennie – Weah, Wright, Pulisic

Tippelde

Nem csak dobálózom azzal a szóval, hogy szoros meg feszült, ettől a meccstől is ezt várom. Tényleg. Már eleve van egy specialitása a mérkőzésnek a két ország helyzete miatt, erre csak rátesz egy lapáttal, hogy mindketten a továbbjutásért fognak küzdeni.

Támadásban azért egyikük sem annyira erős, így ezúttal a kevés gólra tippelünk. Valamint a döntetlenre, ami Iránnak még jó is lehet.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső