8

Alternatív fogadási piacok – Speciális fogadások

Az előző anyagban azt néztük meg, hogy a sportfogadók között melyek a legnépszerűbb fogadási piacok. Ehhez a legkeresettebb sportágakat vettük alapul, de igazából a sportfogadás ennél jóval több. A nagyobb irodák egészen elképesztő számú fogadási piaccal kecsegtetnek, néhol egészen kétségbeejtő mennyiséggel találkozhatunk, köztük igazán különlegesekkel. Ezek között fogunk most körülnézni. Ezúttal nem külön sportágakra szedtük szét, hiszen a legtöbb mindegyik eseménynél megtalálható valamilyen formában.

Tartalomjegyzék ezen a sportfogadási akadémia oldalon
Másold ki a videó linkjét
Akadémia kezdő videó - Alternatív fogadási piacok

Hendikep fogadás – Mi is a lényege?

Talán ez helyet kaphatott volna a népszerű fogadási piacok között is, hiszen elképesztő sokan használják szerte a világon, az online irodák mellett a hagyományos papír alapú szelvényeknél is van lehetőségünk hendikep fogadásra.

De mit is jelent ez pontosan? – Teheted fel a jogos kérdést. Máris elmagyarázzuk egy focis példán keresztül. Tegyük fel, hogy van egy mérkőzés, amit kinéztünk. Egy nagyon erős csapat játszik egy gyengécske ellen. Az odds alacsony, nincs igazán benne érték, így kezdünk lemondani róla. Ilyenkor ugye még felmerülhet egy Félidő/Végeredmény típusú fogadás is – ahogy azt tegnap tanultuk -, de van itt nekünk még más lehetőségünk is, a hendikep.

Úgy tudjuk növelni az oddsunkat, ha úgymond előnyt biztosítunk a gyengébb csapat számára. Mintha ők már a kezdő sípszó felharsanása előtt rúgtak volna egy gólt. Így a favorit csapatnak nem elegendő 1-0-ra nyernie, legalább két gól kell ahhoz, hogy a mi fogadásunk pozitívan, nyereséggel záruljon. Persze hendikep fogadásból sem csak egyfajta van, mínusz 2 vagy 3 gólról is indulhat a meccs, ezt mindig a helyzet adja. Egy kupameccsen néha nem ritka a -4 vagy -5-ös hendikep, ha mondjuk az aktuális első osztályú bajnokot összesorsolják a harmadosztály egy középcsapatával… Csak mondtunk egy példát, de szerintünk a lényeg átjött.

Alternatív fogadási piacok

Tehát például, ha megfogadtuk volna a Real Madrid – Liverpool BL mérkőzést 0-1-es hendikeppel a Real Madrid javára, akkor bizony nyertünk volna, mert a végeredmény 3-1 lett a Real Madrid javára, azaz a hendikeppel együtt is csak 3-2 lett az eredmény. A fogadási piac népszerű még a kosárlabda és a jégkorong esetén is. Kosárlabdánál akár 20-25 pontos hendikeppel is indulhat a meccs, főleg az NBA-ben, ahol aztán nem fogják vissza magukat a csapatok, ha pontszerzésről van szó. Egy tenisz hendikep esetén az egyik versenyző gémelőnyökkel indulhat, kézilabdánál is pár gól előnyt kaphat adott csapat, és így tovább…

Ázsiai hendikep – Hendi egy kicsit másképp

Az ázsiai hendikep alapja ugyanaz, mint a hagyományos hendikepé, de egy pici csavar van benne. Amennyiben a hagyományos hendivel már megismerkedtél, ki isi próbáltad élesben, akkor ezzel sem lesz problémád, ezt biztosra vesszük.

A lényege a következő: Amennyiben a fogadásod – hendikeppel együtt értendő – eredménye döntetlen, úgy a tét visszajár neked.

Na jó, ennél egy kicsikét bonyolultabb a szituáció, hiszen többféle ázsiai hendikep fogadás létezik, mind-mind más kimenetellel. Készítettünk erről egy remek összefoglalót, ahol egyesével áttanulmányozhatjátok, hogyan is működik. Ha ehhez még társítasz egy remek stratégiát, úgy hosszú távon is sikeressé válhatsz, szóval érdemes megtanulni ezt a kevésbé népszerű fogadási típust. És nem, nem kell tőle félni, nem a legegyszerűbb, de azért nem is a legbonyolultabb.

Dupla esély – Menj biztosra!

Hát, biztosra ezzel sem mehetsz, ez picit félreérthető volt… De nagyban növelheted a nyerési esélyeidet, ha dupla eséllyel fogadsz. Igaz, ebben az esetben a nyereményszorzó is nagyságrendekkel kisebb, de ennek is megvan az oka: Egy futball esemény esetén lefeded a kimentelek kétharmadát.

Vegyük a korábbi példánkat, az Arsenal – Fulham találkozót. A bukik ugyebár ott azt állították, hogy az ágyúsok győzelme valószínűsíthető, de egy alapos elemzés után számodra is kiderül, hogy a hazaiak nincsenek túl jó formában, illetve, hogy a Fulham az életben maradásért (a bennmaradásért) küzd. A motiváció is egy fontos tényező a sportfogadásban, amit sosem szabad figyelmen hagyni…

Szóval, emiatt már egy kicsit árnyaltabb a kép, és saját biztonságunk érdekében úgy döntünk, hogy több kimenetelt fedünk le a fogadásunkkal. A következő fajtái léteznek a dupla esélynek:

  • 1X: Ebben az esetben nyerünk, ha a mérkőzésen az Arsenal győz, vagy döntetlen eredmény születik. Veszítünk, ha a Fulham húzza be a találkozón a három pontot.
  • 12: Csak akkor veszítünk, ha a mérkőzés döntetlennel végződik. Arsenal vagy Fulham győzelem esetén mi is nyerünk.
  • 2X: Ugyanaz, mint az 1X esetén, csak itt nem az Arsenal, hanem a Fulham győzelméért szorítunk.
Arsenal - Fulham
1X 12 2X
1.195 1.302 2.19

Ahogy láthatjátok, az odds jelentősen lecsökkent, de ezzel egy kicsivel nagyobb biztonságot adhatunk magunknak és a szelvényünknek. A dupla esély egyébként népszerű még a jégkorongban, viszont például a kosárlabdában egyáltalán nem. Az ok egyszerű: Ritka, hogy egy kosármeccs döntetlennel érjen véget, így oddsmozgás alig érhető el ezzel a fajta fogadással…

Kombinált fogadási piacok

Minél nagyobb bajnokságról beszélünk, annál több lehetőségünk nyílik fogadni. És vannak esetek, akikor több eseményt gyúrhatunk eggyé. Elmagyarázzuk…

Vegyük például a Bayern München – PSG találkozót. Külön fogadhatunk arra, hogy mindkét csapat gólt szerez-e, illetve arra, hogy ki nyeri a mérkőzést. De ezt akár – fogadóirodától függően – egy egésszé is tehetjük.

Eredmény/Mindkét csapat szerez gólt

Mérkőzés Igen Nem
Bayern München 3.40 3.75
PSG 6.00 7.50
Döntetlen 4.50 15.00

Ebből a táblából az látszik, hogy a bukik szerint a legvalószínűbb kimenetel az, hogy a Bayern München úgy nyeri meg a találkozót, hogy a PSG is kapuba talál (3.40). A második legvalószínűbb az, hogy a Bayern München nyer, miközben a franciák játékosai hoppon maradnak, és nulla góllal zárnak (3.75). A legesélytelenebbnek pedig azt gondolják, hogy döntetlen lesz a mérkőzés, és nem szerez mindkét csapat gólt, ergo a végeredmény 0-0 lesz (15.00).

Egy másik példa a kombinált fogadási szelvényre, mikor a győztest kell megtippelnünk és azt, mennyi gól esik a meccsen:

Mérkőzés 2,5 felett 2,5 alatt
Bayern München 2.75 5.50
PSG 5.00 9.00
Döntetlen 10.00 5.50

Alternatív élő fogadások

Arra még nem tértünk ki, hogy élőben milyen speciális fogadási piacok elérhetők. Pedig ki kéne, hiszen itt aztán tényleg kinyílik előttünk a világ. Ezek többségét egyébként nem igazán javasoljuk, mert itt a legnagyobb a szerencsefaktor. Van lehetőség a legtöbb fogadóirodánál arra tippelni, hogy melyik csapat kezdi a mérkőzést. Egy focimeccsnél erről pénzfeldobással döntenek (lutri), és a győztes oldalt eltaláló csapatkapitány eldöntheti, hogy ők szeretnének kezdeni, vagy szeretnének térfelet választani. Az odds pedig 1.80-1.90 körül mozog, hiszen ez egy fifti-fifti esemény, a pénzfeldobásos példa óta pedig tudjuk, hogy ez mit jelent…

Arra is fogadhatunk, hogy – mikor már megy a mérkőzés – kié lesz a következő bedobás, a következő szöglet, a következő kirúgás. Ez szintén hatalmas lutri, nincs túl sok értelme ezekbe pénzt és időt feccölni. Az már érdekesebb fogadási piac, hogy melyik csapat szerzi a következő gólt. Különösen élőben izgalmas ez, amikor te magad is követed az eseményt. Ha egy csapat nagyon nyom, helyzetek sokaságát dolgozza ki, akkor esélyes, hogy előbb vagy utóbb betalálnak. Ilyenkor megéri ezzel foglalkozni.

Lehetőségünk van pénzt nyerni úgy, hogy megtippeljük, a meccs melyik szakaszában szerez a hazai vagy a vendégcsapat gólt. A 90 perc több idősávra van felosztva. Itt segítségül hívhatjuk a statisztikát. Például az Union Berlin a szezon első részében nem rúgott az első negyedórában gólt – csak valamikor most sikerült ez nekik -, viszont az utolsó félórában már produktívabbak voltak.

Fontos tippek a sportfogadásról

Alternatív fogadások – Mérkőzés előtt

A meccs előtt is számtalan lehetőség közül választhatunk, az adott fogadóiroda fantáziáján múlik, hogy milyen piacokat nyit számunkra. Egyébként, amire lehet élőben is fogadni, arra általában meccs előtt is van mód, de fordítva ez már nem feltétlenül igaz.

Olyan speciális fogadási piacok is léteznek, minthogy adott csapat hátrányból nyer-e vagy gólt szerez-e a hosszabbításban. Rúg-e tizenegyest? Lesz-e kiállítás? Ki lövi az első gólt? Hogy esik a következő gól (fejjel, lábbal, testtel, tizenegyesből, szabadrúgásból)? A felsorolást napestig folytathatnánk, de inkább azt javasoljuk, ha belevágtok, és gondos előkészületek után kiválasztottátok azt az irodát, ahol játszani fogtok nézzetek körül. Sőt, már előtte tegyétek meg, hogy lássátok, mennyire részletes kínálattal rendelkezik a szerintetek legjobb.

A legtöbb ilyen fogadás a futball világából származott, nézzük a többi sportágnál milyen különlegességek vannak:

Kosárlabdában fogadhatunk arra, hogy melyik csapat éri el először a 20 pontot, hogy ki lesz az, aki először kipontozódik - amennyiben összejön egy bizonyos számú személyi hibája a játékosnak (Európában 5, az NBA-ban 6), akkor végleg el kell hagynia a játékosnak a pályát). Teniszben van lehetőségünk megtippelni azt, hogy egy adott játékos hányszor brékeli (veszi el az adogatását) meg ellenfelét, hogy hátrányból nyer-e és megint azt kell mondanunk: Még többtíz vagy száz fogadási piac, ami nem mondható átlagosnak.

Őrült fogadások – Nem mindennapos piacok

A megszokott fogadási piacokon túl vagyunk, az alternatív fogadási piacokra is bőven kitértünk, zárásként jöjjenek az igazán különleges, őrült fogadási piacok, amiből több van, mint hinnéd. Az elmúlt években számtalan érdekes piac nyílt egy-egy fogadóirodánál, amit persze a közösség sok esetben felkapott.

Az még nem is annyira őrült, hogy amerikai elnökválasztásra lehetett szavazni, mert a politikai fogadás is lassan mindennapossá válik. Az, hogy ki nyeri meg az éppen aktuális tehetségkutatót… Hát, már az sem akkora őrültség. De példának okáért a legtöbb angol fogadóirodánál meg lehetett tippelni azt, hogy Vilmos herceg és Katalin hercegné következő gyermeke fiú lesz-e vagy lány? De ez még semmi, ugyanis a születendő gyermek nevét is megtippelhettük. Ez csak a jéghegy csúcsa…

Van lehetőség a mai napig fogadni arra, hogy Elon Musk mikor hódítja meg a Marsot, egyáltalán a SpaceX atyja lesz-e az, vagy valaki más? De hogy az űrben maradjunk: Mikor veszik fel velünk földönkívüliek a kapcsolatot? Becsapódik-e egy meteor a Földbe az elkövetkezendő 5 évben? Tényleg minden csak a fantázián múlik, a fogadók úgy tűnik, hogy vevők az efféle elborult őrültségekre is…

Gyakran ismételt kérdések

Általában a hendikep fogadások és a dupla esély, ami a játékosok körében nagy népszerűségnek örvend.

Habár a kosárlabdára, a kézilabdára, a teniszre vagy a jégkorongra is nagyon sokan fogadnak, a legtöbb speciális fogadási piac a nagyobb futballmeccseken találhatók meg.

Erre csak a fogadóirodák tudnak választ adni, de talán még ők sem. Az évek során eszetlen mennyiségű különleges fogadási piac látott napvilágot. Mi azt gondoljuk, hogy ezeknek a száma csak nőni fog a közeljövőben.

Menj az előző vagy a következő szintre!
Sportfogadás akadémia cikk: közösségi média megosztás
Oszd meg a cikket!
a legnépszerűbb közösségi oldalakon
felső