1

Minden, amit a fogadás történetéről tudni kell

A fogadás mára egy többmilliárd dollárt érő iparággá nőtte ki magát. Nem véletlenül, a fogadás okozta adrenalin, a hatalmas nyeremények, a hirtelen meggazdagodás az, amiről nagyon sokan álmodnak. De a sportfogadás nem a napjainkban vált ennyire népszerűvé. Igen, most van a csúcson, hiszen számtalan fogadóiroda közül választhatunk, elképesztő bónuszokat kaphatunk, miközben már arra is van lehetőség, hogy egy eldugott ország eseményeire fogadjunk.

35,000Ft bónusz a QuickWin irodájától

A fogadások eredete régre nyúlik vissza, egészen az ókorig, amikor még picit máshogy zajlottak a dolgok. De a lényeg akkor is ugyanaz volt: Meggazdagodni és közben szórakozni.

Tartalomjegyzék ezen a sportfogadási akadémia oldalon
Másold ki a videó linkjét
Akadémia kezdő videó - A sportfogadás eredete

Hogyan kezdődött?

Mielőtt a fogadás történetébe belevetnénk magunkat álljon itt egy rövid összefoglaló valami másról: Magáról a szerencsejátékról. A szerencsejáték nagyjából egyidős az emberiséggel, a régészek olyan kocka-szerű tárgyakra bukkantak, amik legalább 40.000 évvel ezelőttről valók, valamint különböző barlangrajzok alapján is arra a következtetésre juthatunk, hogy már az első emberek játszottak valamilyen formában.

Az ókori Kínában Kr. e. 2300-ból vannak feljegyzések egy úgynevezett „fehér galambos játékról”, amely lényegében a mai lottó kezdetleges formája volt. És hogy miért hívták így? Mert a hatalmas távolságok miatt a nyerteseket postagalambon keresztül tudták értesíteni.

Az tehát látszik, hogy a szerencsejáték a kezdetektől fogva velünk van, de hol indult el maga a sportfogadás? Ismét sokat kell utaznunk az időben, egészen az Olimpia megszületéséig.

Hellász - Minden az Olimpiával kezdődött

Ködös, hogy hogyan kezdődött minden, azonban számtalan legenda és mítosz született az Olimpia születéséről. Egyesek szerint Zeusz tiszteletére rendezték meg az első tornát, mások Héraklészhez kötik, míg vannak, akik szerint maga Pelopsz volt az alapítója a versenynek. Bárhogy is legyen, Kr. e. 776-ban voltak az első játékok, bár vannak arra utaló jelek, hogy már korábban is rendeztek különféle sportversenyeket a görögök.

Négyévente rendezték meg a viadalt, az emberek között pedig egyre népszerűbbé vált. A sportolókat már akkor nagy hírnév övezte, egy-egy győzelem után szobrokat emeltek a tiszteletükre. És igen, itt indult minden. Nem voltak fogadóirodák, az emberek egymás között fogadtak egy-egy verseny kimenetelére, majd egymás között szépen lerendezték az anyagiakat. Végül - ahogy az lenni szokott - a fejlődés utat tört magának, és egyre több környékbeli birodalom népei vették át ezt a szokást.

52,000Ft bónusz az Ivibet irodájától

Róma - Kockázás, gladiátorviadalok

Sportfogadás az ókori Rómában

Hol máshol folytatódhatott volna a szerencsejáték, ha nem az ókori Rómában, amely az i.e. évszázadokban a legnagyobb birodalom volt. Kicsit más formáját választották a szórakozásnak, mint az ókori görögök. Először állatviadalokat rendeztek, majd később már emberek harcoltak az őrjöngő nép előtt.

A gladiátor viadalok eleinte egy temetési szertartás részét képezték, ahol a harcosok tisztelegtek az elhunyt felett, valamint azt a célt is szolgálta ez a csata, hogy az adott család gazdagságát és befolyását bemutassa. Bűnözők, elítéltek, és a különböző csatákban ejtett foglyokból vált gladiátor, akiket aztán iskolákban képeztek ki. És ez lett a nép legnagyobb szenvedélye…

A politikusok arra használták a játékokat, hogy minél népszerűbbé váljanak az emberek között, majd kizárólagosan csak a császár rendezhetett viadalokat. A legnépszerűbb helyszín a Colosseum volt, amely 50.000 embert tudott befogadni, az általában decemberben és márciusban tartott versenyeken tömve volt az amfiteátrum. És igen, a delíriumban szurkoló nép fogadásokat kötött az élet-halál harcok kimenetelére.

Augustus császár később a rendszeres zavargások miatt - a népe nem igazán bírt magával és különböző lázadások törtek ki – betiltotta a fogadást (és az összes többi szerencsejátékos tevékenységet) és csak és kizárólag a Saturnalia idején engedélyezte, amikor is megadóztatni sem lehetett. Róma népe innentől szent ünnepként tekintett a Szaturnusz isten inspirálta Saturnaliára.

Azonban a magas rangú politikusok - köztük a császár - bort ivott és vizet prédikált. Tehát ők folytatták a kockázást, a sportfogadást ezek után is. De ki mert volna szólni nekik?

Még egy érdekes tény: A nőknek engedélyezték, hogy a viadalokat megtekintsék, azonban nem fogadhattak, még a szent ünnep idején sem.

Középkor és újkor - Lovagi tornák és lóversenyek

Sportfogadás a középkorban

Kicsit ugorjunk az időben. A Római Birodalom bukását követően sok minden a múlté lett, de a fogadások iránti szeretet nem tartozott ezek közé. A különböző királyságok, egyházi vezetők megpróbálták elérni, hogy a szerencsejáték fejlődése megrekedjen, hogy teljesen eltűnjön a köztudatból, de ezzel épp az ellenkező hatást érték el. A középkorban hatalmas népszerűségnek indult a szerencsejáték, és az azokra való fogadás. Bárhol - és most szó szerint mondom - lehettél, egy dologra biztosan volt lehetőség: Játszani.

A vérre menő gladiátorharcok ugyan véget értek, de az állatviadalok (kutya, kakas) megmaradtak, sőt egyre szélesebb körben fogadtak a szerencsétlen állatok csatájára. Norfolk hercege például odáig volt a kakasviadalokért és a lóversenyért, ami már az ókorban (a görögöknél, rómaiaknál és az egyiptomiaknál) is megjelent, de nem örvendett akkora népszerűségnek, mint a középkorban.

Aztán ott vannak a lovagi tornák, ami ismét az arisztokrácia „találmánya” volt, de a pórnép imádta, a forgatókönyv pedig ugyanaz volt. Később az illegális bokszmeccsekkel kapcsolt ki a nép, és hiába volt minden tiltás, minden törekvés arra, hogy a szerencsejátékokat és a sportfogadást betiltsák, mindegyik próbálkozásuk dugába dőlt.

A királyok sem tétlenkedtek: VIII. Henrik megrögzött szerencsejátékos volt például, mindenre fogadott, amire csak lehetett az íjászattól kezdve a sakkig bezárólag. Meg persze a hagyományos szerencsejátékokat sem vetette meg.

Az 1800-as években a lóversenyek uralták a sportfogadási piacot. A Királyok Sportjának nevezték, és az első hamisítatlan bukmékert is a lovinak köszönhetjük. Az 1790-es években egy bizonyos Harry Ogden volt az, aki különböző esélyeket (oddsokat) adott az adott versenyen induló lovaknak.

55,000Ft bónusz a Hotbet irodájától
Fontos tippek a sportfogadásról

Magyarország - A kezdetek

A szabályozott keretek között történő fogadás a II. Világháború után kezdődött Magyarországon. 1947-ben lehetett első ízben totószelvényt kitölteni, előtte pedig a lóversenyekre való fogadás volt a legnépszerűbb forma. Ez később továbbfejlődött és az 1948-as londoni Olimpia alkalmával teljesen átalakították - nyugat-európai mintára - a sportfogadás rendszerét.

A totó a mai napig jelen van a mindennapjainkban, de amíg régen 12 eseményt kellett eltalálni a nagy nyereményhez, most már 13+1-et. Az országban továbbra is nagy népszerűségnek örvend a lovi, a Kincsem Parkban hétről hétre több nagy versenyt bonyolítanak le.

A legutolsó nagyobb esemény 1991-ben történt, amikor Magyarország első irodája, a Szerencsejáték Zrt. megnyitott. A hagyományos, irodán keresztüli fogadás köszöni szépen, jól van. Azonban ahogy haladtunk előre, ahogy fejlődött a technológia megjelent a trónkövetelő: Az online sportfogadás.

Az online fogadás története

Az online sportfogadás története nem nyúlik olyan régre, a megszületéséig elegendő 28 évet utaznunk az időben. Vagyis 26-ot. 1994-ben fogadta el Antigua és Barbuda, egy kicsi karibi ország az ún. Szabad kereskedelmi törvényt, amely után a Microgaming által elindult az első online kaszinó. Itt még persze fogadni nem lehetett, de a hagyományos kaszinó játékok elérhetővé váltak.

Két évvel később a német Intertops nevű fogadóiroda volt az, aki elsőként megjelent az online térben. Az első fogadás, amit az oldalon (illetve a történelemben először) tettek meg egy Tottenham - Hereford United mérkőzés volt, egy finn úriember, bizonyos Jukka Honkavaara volt az „elkövető”.

Ötven fontot áldozott erre a férfi, de nagy kockázatot nem vállalt: Azt fogadta meg, hogy a Spurs legyőzi a kiscsapatot, az odds pedig 1,04 volt, így emberünk mindössze két fontot nyert. De nem az összeg az, amely miatt a történelemkönyvekbe bevéste magát Honkavaara úr.

Az online kaszinók és sportfogadóoldalak egyre nagyobb népszerűségre tettek szert, 1998-ban a nagy múltú William Hill is az online piacra lép, majd egyre többen csatlakoznak hozzájuk. A piac szereplői főként az amerikaiakhoz szeretnének betörni, azonban 2006-ban egy törvény ebben megakadályozza őket, és a legtöbb fogadóiroda kivonul az USA-ból.

Online sportfogadás - kényelmesebb és gyorsabb

A hagyományos fogadóirodák persze nem örültek ennek az újdonságnak, 1996 és 2003 között ezeknek az irodáknak a forgalma 25 százalékkal esett vissza. És ahogy felgyorsult az életünk, úgy váltottak legtöbben valamelyik online irodára, szemben a hagyományossal. Kényelmesebb, gyorsabb, és manapság már szó szerint akármire fogadhatunk. Csak pár extrém példa:

És ez tényleg csak a jéghegy csúcsa.

Mi várható a jövőben?

A fogadások fejlődése folyamatos, és azt semmi nem állíthatja meg, így számíthatunk arra, hogy az online sportfogadás is folytatja hódító útját, és egyre szélesebb közönséget vonz majd be az újításainak köszönhetően. Az esport megjelenését már ide sorolhatjuk, a fogadóirodák már ma lehetőséget adnak arra, hogy különböző videójátékokra fogadjunk. Az esport népszerűsége a koronavírus miatt is megnőtt, az első hullámban minden létező sportesemény halasztásra vagy törlésre került, így a sportfogadók másik piac után néztek, és rátaláltak az esportra.

Aztán ott van még a virtuális valóság, amely egyre komolyabb technológiát mutat számunkra. Ki tudja, talán pár éven belül már arra is lesz lehetőségünk, hogy egy VR-szemüveg segítségével mi is testközelből nézhessünk egy mérkőzést, vagy valamilyen futamot. A határ igazából a csillagos ég.

Zárásként csak azt tudjuk mondani, amit az imént: A fejlődést nem lehet megállítani. És ez nagyon is igaz a fogadásra, különösen az online sportfogadásra. Láthatjuk, hogy húsz év alatt mennyit fejlődött az iparág, hogy mennyi pénzt ölnek bele, és micsoda üzlet ez a különböző irodák számára. És amíg a kereslet és a kínálat találkozik, addig ez ugyanilyen elánnal - vagy még nagyobbal - fog tovább robogni.

Gyakran ismételt kérdések

Az ókori Görögországban fogadtak először sporteseményre, amikor az Olimpia elindult. Később a rómaiak is átvették ezt a szokást, onnantól kezdve pedig már nem volt megállás.

Nem, sokszor próbálták meg szabályozni ezt az épp aktuális uralkodók, több-kevesebb sikerrel. Míg a rómaiak egy egyhetes ünnepre korlátozták, addig másoknak ez nem igazán sikerült, sőt kifejezetten az ellenkező hatást érték el a különféle szigorításokkal és szabályozásokkal.

Egészen pontosan 1996-ban, amikor a német fogadóiroda, az Intertops az online térre is kiterjesztette a szolgáltatásait. Ők voltak az elsők, de még rengetegen követték őket az évek során.

Menj az előző vagy a következő szintre!
Sportfogadás akadémia cikk: közösségi média megosztás
Oszd meg a cikket!
a legnépszerűbb közösségi oldalakon
felső