A hajrára fordulva – Ligue 1

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2021 március 30.

Elérkeztünk a sorozatunk utolsó részéhez (talán holnap jön még egy extra bajnokság… Szerintem ki lehet találni, melyik lesz az), a francia élvonal hajráját próbáljuk meg összefoglalni, kivesézni. Nagyjából helyre állt a világ rendje, hiszen a PSG újra az élen van, amire azért lehetett számítani. Gondolok itt arra, hogy a Lille ugyan jó kis gárda, de a nyomás alatt várható volt, hogy összeroppannak. Nincs lefutva, hiszen nem arról van szó, hogy X ponttal elhúztak a párizsiak, de innen már csak ők ronthatják el…

Nyolc forduló maradt, és a Ligue 1 az egyik legizgalmasabb hajrával kecsegtet. Itt még hárman is lehetnek bajnokok, az Európa Ligás és Európa Konferencia Ligás helyért is nagy csata várható, ami meg a kiesés elleni küzdelmet illeti… Hát, ott meg kész őrület, ami történik.

Sorozatunkban a Premier League, a La Liga, a Bundesliga és a Serie A várható befejezéseit taglaltuk eddig.

A bajnoki cím és a dobogó

1978-ban kezdett annyira rosszul a PSG, mint az idei szezont: Két vereséggel. Ez még nem jelentene alapból katasztrófát, de a párizsiak szurkolói, illetve a vezetőség sem volt ehhez mostanában hozzászokva, így sokan egyből Thomas Tuchel utódját kezdték el találgatni. A PSG aztán összekapta magát, de a német szakember – magyar másodedzőjével – azóta már máshol keresi a kenyerét.

Jött Maurizio Pochettino, és mindenki a megváltást várja tőle. BL győzelmet, bajnoki címet, trófeákat, trófeákat, trófeákat. Az argentin szakember a Tottenhammel már bizonyított, azóta, hogy elküldték Londonból nem dolgozott máshol.

Szóval, most, hogy már csak 8 forduló van hátra a bajnokságból a helyzet a következő: Neymarék vezetnek, de ugyanannyi pontot gyűjtött a második helyen álló Lille, a harmadik pedig az Olympique Lyon együttese három ponttal lemaradva.

Épp a válogatott szünet előtt bukta el első helyét Christophe Galtier együttese, miután hatalmas meglepetésre hazai pályán kaptak ki a kiesés ellen harcoló Nimes-től.

A PSG-re még egy mondatra visszakanyarodva: Tavaly ugyan csonka bajnokságot tudtak csak lejátszani Franciaországban, de akkor 3 vereséggel ért véget számukra a szezon, az előtt pedig 5-ször sétáltak le a fűről 0 ponttal a zsebben. Most meg már van 7 vereségük.

Franciaországban egyébként két biztos kiadó hely van a BL-re, a harmadik helyezett selejtező útján harcolhatja ki a legjobbak között való szereplést, a negyedik és az ötödik pedig a második és harmadikszámú európai kupasorozatban vehet csak részt.

Tehát itt még őrületes harc várható, mind az első, mind a második helyért.

A sorsolást tekintve a Paris Saint-Germainnek csak egy nehéz mérkőzése van, de az bizony rengeteg mindenről dönthet. Ahogy vége a válogatott szünetnek, azonnal jön a Ligue 1 csúcsrangadója, a PSG – Lille. Ha nyernének a hazaiak, azt hiszem kijelenthetnénk, hogy megvan az újabb bajnoki cím… Vagy nem?

A Lille számára a csúcsrangadót követően is lesz egy nehéz mérkőzése, hiszen utaznak Rudi Garcia Lyonjához, majd a zárófordulóban a mindenkit meglepni képes Angers-hoz.

A Lyon van a legjobban lemaradva, de ha a Lille hétvégén bukik, akkor ők felzárkózhatnak rájuk. A Lille elleni meccset követően egyből utaznak a Monacohoz, az sem lesz sétagalopp…

Jaj, mennyi minden változhat itt még…

Az élmezőny

Talán – sőt biztos – az első kategóriában lenne a helye a Monaco gárdájának is, akik 59 egységgel a negyedik helyen állnak. Ha logikusan nézzük, még akár bajnokok is lehetnek, főleg ebben a bajnokságban, ahol aztán tényleg minden megtörténik…

Az viszont biztosnak tűnik, hogy legrosszabb esetben is a negyedik helyen végeznek majd Niko Kovacék, de mondom még egyszer: Egyik dobogón levő csapat sem érezheti biztosnak a Bajnokok Ligája indulást…

És hogy miért mondom, hogy a negyedik hely biztosnak tűnik? Mert az ötödik Lens 11 ponttal van lemaradva. De az, hogy ők itt vannak valóságos csoda, tavaly még a másodosztályban szerepeltek, és végeztek a második helyen. Ha sikerülne elcsípni az új kupában való indulást, azt hiszem mindenki állva tapsolna nekik. Bár, akárhol is végezzenek, nagy teljesítmény, amit műveltek.

De egyáltalán nem biztos, hogy ott végeznek, a nyakukban liheg az Olympique Marseille – Rennes – Montpellier trió, és még a Metz is odaérhet.

Mondom én, hogy a legnagyobb izgalmak itt várhatók…

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A kiesőjelöltek

És itt sincs nyugalom. Az utolsó helyezett Dijontól mindenképp búcsúzhatunk. Nyolc fordulóval a vége előtt 15 pontot gyűjtöttek, az előtte levő csapatoktól 14-15 pontra vannak, hamarosan már a matematika sem segíthet rajtuk.

De hogy ki lesz a másik két kieső? Egyáltalán lesz-e két kieső? A németekhez hasonlóan itt is osztályozót vív egymással a Ligue 1 18. helyezettje, és a másodosztályból egy csapat. Annyi különbséggel, hogy itt nem automatikusan a Ligue 2 harmadikjával csapnak össze, hanem ott is van még két meccs a csapatok között.

Egészen elképesztő, amit a Nimes – Nantes – Lorient hármas művel a tabella alján. Kéz a kézben haladnak, előzgetik egymást, de egyikük sem tud elszakadni a másiktól. Egy pont van a három csapat között, megjósolhatatlan, hogy ki lesz a biztos kieső, ki fog osztályozót játszani és ki lesz az, aki hátra dőlhet?

Az év pozitív csalódásai

Természetesen a Lens-szal kell kezdenem. Újoncként az élmezőnyben lenni, jövő évi kupaindulásért harcolni a legnagyobb meglepetés, ami a bajnokságban történhetett. Kiemelendő még a Lyon – Lille – Monaco hármas is, akik még letaszíthatják a trónról a PSG-t, illetve a Metz és az Angers is tudott pozitív csalódást okozni.

Az év negatív csalódásai

Nem tudom, illik-e a földön fekvőbe belerúgni, de az, hogy a Dijon ennyivel a vége előtt már gyakorlatilag kiesett mindenképp azt eredményezi, hogy ezen a listán kapjanak helyet. Emellett még – akár bajnokok lesznek, akár nem – a PSG-t is ide sorolhatjuk, nem is tudom, az újkori PSG elszenvedett-e egy szezonban hét vereséget…

És még egy csapatot szeretnék megemlíteni, az pedig az Olympique Marseille. Nem is annyira a teljesítményük, hanem a csapaton belüli balhék miatt. Az edző jóváhagyása nélkül igazolnak, majd az edző nyíltan kritizálja a vezetőséget, kirakják, elküldik, közben a szurkolók az edzőközpontba betörve randalíroznak… Nem egy szép történet. De majd Sampaoli rendet rak.

Végeztünk a topbajnokságokkal, és akkor most elárulom azt, amit az első mondatban említettem, és úgyis mindenki tisztában volt vele: Holnap még jön egy extra, méghozzá a magyar első osztályú bajnokság, ahol ugyanúgy várnak ránk még drámák.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső