7

A Paroli módszer a legnépszerűbb sportfogadási stratégiák egyike

Most már eljutottunk közösen oda, hogy jó pár sportfogadási stratégiát kitárgyaltunk, elemeztünk, átbeszéltünk és teszteltünk. Ezeknek közös jellemzője, hogy nem az határozta meg, hogy éppen emelünk vagy csökkentünk a tétjeinken, hogy mennyire vagyunk biztosak a mérkőzés végkimenetelét illetően, hanem a fogadásaink eredménye.

Biztos emlékeztek, hogy az Oscar’s Grind, vagy éppen a D’alembert stratégia esetében a vesztes és a nyertes fogadásaink függvényében ugráltak a tétek, viszont volt olyan módszer is, mint például a Martingale stratégia, ami csak és kizárólag a negatív progresszión alapult, ami azt jelenti, hogy a vesztes fogadások után dupláztuk a tétet. Nem véletlenül került elő a Martingale módszer, hiszen ma egy olyan stratégiával fogunk megismerkedni, ami pontosan ennek az ellentettje, tehát a pozitív progressziót használja alapelvként. A következő sorokban a Paroli módszer működésébe fogunk mélyebben belekukkantani.

Tartalomjegyzék ezen a sportfogadási akadémia oldalon
Másold ki a videó linkjét
Akadémia profi videó - Paroli módszer

A Paroli módszer eredete

Ez az elmélet, rendhagyó módon nem a megalkotójáról kapta a nevét. Tulajdonképpen maga az elnevezés a latin par, vagyis pár szóra vezethető vissza, melynek jelentése az ugyanolyan, egyenlő, ebből alakult ki az olaszban, franciában, és a németben is a parulo, vagy paroli forma, mely eredetileg a kártyalap behajtott sarkát jelentette, ami korábban a szerencsejátékban a tét duplázására utalt. Magának az elméletnek az eredetére nem maradtak fenn biztos források, a legelterjedtebb vélemény szerint, a módszer megalkotása Blaise Pascal francia matematikusnak köszönhető, akinek nevéhez egyébként a rulett feltalálása is köthető a 17. századi Franciaországban.

A Paroli módszer lényege

Eredettörténetéből is következik, hogy a Paroli módszert először a rulett asztalok mellett alkalmazták, és – mint ahogy az lenni szokott – innen vették át a sportfogadók is. Nagyon népszerű stratégiáról van szó, melyet előszeretettel hívnak a Martingale ellentettjének, vagy „Anti-Martingale” módszernek. Mint ahogy a bevezetőben már említettem, amíg a legtöbb sportfogadási stratégia arra fókuszál, hogy a vesztes fogadások alakítják a tétet, addig a Paroli teljesen máshogy működik.

Ez a stratégia tulajdonképpen azon a feltevésen alapszik, hogy általában a győzelmek és a veszteségek is sorozatban következnek be. A fogadók úgy tudják maximalizálni a nyereséget, hogy a győzelmi sorozatok alatt magasabb téten játszanak, a vesztes sorozatok pedig egy alacsony, alaptéten futnak, és ezzel kvázi minimalizálják a veszteséget.

Paroli módszer

A módszer alapja ugyanis a pozitív progresszió, vagyis amíg a Martingale esetében akkor duplázunk, mikor veszítünk, a Paroli elv pont arról szól, hogy addig ütjük a vasat, amíg meleg, tehát akkor duplázzuk a tétet, mikor megnyertünk egy fogadást. De persze nem a végtelenségig. A Paroli konkrét szabályrendszerrel rendelkezik, miszerint a tétet csak maximum három egymást követő győzelemig duplázzuk, a harmadik nyertes fogadás után visszatérünk az alaptétünkhöz. Amennyiben az első vagy a második fogadásunkat bukjuk, akkor is az alaptéttel folytatjuk a következő játékot.

Megszokhattátok már, hogy a rulett asztalok mellől kikerült stratégiák esetében a közel 50-50%-os végkimeneteli esélyekkel rendelkező, vagyis a kétesélyes eseményeket kell keresnünk, az oddsok nagyságát pedig be kell lőni körülbelül 1.9 és 2.1 közé. Természetesen ettől pozitív és negatív irányban is el lehet térni, de a lényeg, hogy ne túl nagy mértékben. Ha túl alacsony az odds, kevés lesz a bevétel, ha túl magas, akkor igaz, hogy óriási nyereséget tud hozni, de ebben az esetben vagy nagyon profinak kell lennünk, vagy nagy barátságban kell lennünk Fortunával. Fontos, hogy ezeket a szabályokat betartsuk, hiszen a soron következő példákból láthatjátok, hogy a Paroli elv csak így működőképes, csak így áll össze a matek. Most beszéljünk egy kicsit az alaptétünkről.

Fontos tippek a sportfogadásról

Mennyi legyen az alaptétünk?

Aki folyamatosan követ minket, annak most nem fogunk tudni újat mondani az alaptétet illetően. A megszokott szabályokat alkalmazzuk, miszerint a kezdők a mindenkori bankroll 1-2, míg a profik a maximum 3-5%-át használják alaptétként, fogadásonként. Az alaptét meghatározásakor vegyétek figyelembe, hogy ha túl magas összeget használtok, akkor egy hosszabb veszteség-sorozat – ami azért mindenkivel elő szokott fordulni – nagyon lecsökkentheti a bankrollotokat, szóval, ha lehet, mindig tartsátok be a bankroll menedzsment szabályait, és ne használjatok túlzó téteket.

Teszteljünk

Most egy egyszerű, háromfogadásos játékban nézzük meg, hogy mi is a Paroli elv erőssége, nézzük meg, hogy számszakilag hogy áll össze a rendszer.

Játék Tét Odds Eredmény Nyeremény Tiszta haszon
1. 6 000 Ft 2,1 Nyertes 12 600 Ft 6 600 Ft
2. 12 000 Ft 1,98 Nyertes 23 760 Ft 11 760 Ft
3. 24 000 Ft 2,05 Nyertes 49 200 Ft 25 200 Ft
Összes haszon: 43 560 Ft

Ebben a példában, zsinórban mind a három fogadásunkat megnyertük. A bankrollunk 300 000 Ft volt, és 2%-os alaptéten játszottunk. A táblázatban láthatjátok a játékok számát, a tétünket, melyet folyamatosan dupláztunk, az oddsokat, a teljes nyereményünket, illetve a tiszta hasznunkat, melyet úgy kaptunk meg, hogy a tétünket kivontuk a nyereményünkből. Miután az első fogadásunkat megnyertük, megdupláztuk a tétünket, ami azt jelenti, hogy 12 000 Ft-ot kockáztattunk. Ha ezt a fogadásunkat elbuktuk volna, akkor a veszteségünk – a tétből ki kell vonni az első fogadás hasznát – 5 400 Ft, ami a bankrollunk csupán 1,8 %-a.

A szelvény viszont nyertes volt, így a haszon most már 18 360 Ft, mely a teljes bankrollra levetítve, 6,12 %-os növekedést jelent, és még hátra van a harmadik játékunk. A tét dupla, tehát most már 24 000 Ft-ot játszunk meg. Ha buktuk volna, akkor a veszteség 5 640 Ft, ami 1,88 %, ellenben ismét nyertünk, így a teljes haszon 43 560 Ft-ra rúg, tehát összesen 14,52 % bankroll növekedést értünk el, miközben a három fogadásunk alatt átlag 1,89 %-át kockáztattuk csak a pénzünknek. Talán egyetértünk abban, hogy ez egy nagyon jó eredmény. Kis kockázat, nagy nyeremény.

Logika a Paroli módszer mögött

Egyszerűsítsük le, mi is történt pontosan, illetve ebből a példából láthatjuk, hogy is működik a Paroli módszer. Először is biztosítja számunkra, hogy a fogadások alatt csak és kizárólag az alaptétünket kockáztassuk, a megemelt téteket pedig mindig a nyereményünkből finanszírozzuk. Egy sikeres „hármas” sorozat után közel hétszeres bevételt termeltünk az alaptétünkhöz képest, ami azon felül, hogy nem kevés pénz, azt jelenti, hogy hét fogadást el is bukhatunk, még akkor is „nullán” vagyunk. A stratégia használóinak véleménye szerint a módszer sokkal stabilabb, és következetesebb, mint a negatív fogadási progressziók, használatához nem kell nagy bankroll, az esetleges veszteségek pedig inkább fokozatosak, és nem látványosak. Most egy pillanatra még térjünk vissza a fenti példához.

Joggal gondolhatjátok, hogy a harmadik fogadásban egy 2.05-ös eseményt megfogadni 24 000 Ft-tal nem kevés kockázatot jelent. Játszhattok egy jóval biztonságosabb játékot is, ami azt jelenti, hogy minél magasabb a tét, annál alacsonyabb oddsot játsszatok meg. A következő táblázatban láthatjátok, hogy mi történt volna, ha a harmadik fogadásunk során egy biztonságosabb, 1.65-ös meccset választunk.

Játék Tét Odds Eredmény Nyeremény Tiszta haszon
1. 6 000 Ft 2,1 Nyertes 12 600 Ft 6 600 Ft
2. 12 000 Ft 1,98 Nyertes 23 760 Ft 11 760 Ft
3. 24 000 Ft 1,65 Nyertes 39 600 Ft 15 600 Ft
Összes haszon: 33 960 Ft

Azt gondolom, hogy így is elégedettek lehetünk a teljesítményünkkel. Termeltünk összesen 33 960 Ft hasznot, mely a teljes bankrollunkhoz viszonyítva, 11,32 % növekedést jelent, és a játék vége felé közeledve, egyre kevesebb kockázatot vállaltunk. Nem értünk el akkora hasznot, de nagyobb esélyünk volt az utolsó fogadás megnyerésére. Megint csak azt mondom, a döntés a tiétek. Nagyon fontos viszont, hogy három győzelem után vissza kell térnünk az alaptétünkhöz, ami esetünkben 6 000 Ft-ot jelent. Innen kell újraindítani a sorozatot.

Pró és kontra

Nem maradt más hátra, minthogy szokásunkhoz híven egy helyre gyűjtsük Nektek a rendszer legfontosabb előnyeit és hátrányait. Kezdjük a hátrányokkal, nincs sok, de azért most sem tökéletes minden.

Előnyök
Nagyon könnyen elsajátítható módszerről van szó, ahol nem kell bonyolult sémákat megtanulni, alkalmazásához egy egyszerű táblázat elegendő.
Bármekkora bankrollal elkezdhető, akár kis bankrollal is működtethető stratégia, persze csak akkor, ha betartjuk a bankroll menedzsment tétekre vonatkozó szabályait.
Amennyiben elvégezzük a „házi feladatot”, gondolok itt a meccsek előtti kutatómunkára, és felkészülésre, el lehet érni a „hármas” győzelmeket, melyek egyenként az alaptétünk hat-hétszeresével növelik a bankrollunkat.
Ahogy a fentiekben már volt róla szó, veszteségeink fokozatosak, lassúak, így van időnk, és lehetőségünk megfelelően reagálni, illetve átgondolni a fogadási stratégiánkat.
Hátrányok
A Paroli rendszer működésének alapelve, hogy a stratégia a három győzelemmel járó sorozatokra épül, a pozitív progresszión alapszik, tehát a jó sorozatok nélkül semmit sem ér. Ha nem tudunk elérni három egymást követő győzelmet, akkor a módszer csak veszteséget fog termelni.
Hosszan tartó alkalmazása unalmassá teheti, éppen ezért fontos, hogy kitartóak legyünk. Amennyiben sikerül elérni pár nyertes sorozatot, úgy nagyon szép pénzt hozhat a konyhára.

Végszó

Most először foglalkoztunk olyan sportfogadási stratégiával, mely csak és kizárólag a pozitív progressziót használja, és láthatjuk, hogy megvannak az előnyei és a hátrányi is, de azért van benne fantázia. Nagyon csábító lehet, hogy viszonylag gyorsan, de nagy hasznot hozhat, persze ennek vannak bizonyos feltételei, de hát melyik módszernek nincsenek. Ki kell próbálni, tesztelni kell, valakinek be fog válni, valakinek pedig nem. De ezzel nincs is baj, ez a dolgok rendje.

GYIK

A pozitív progresszió a sportfogadásban azt jelenti, hogy a győztes fogadások hatására változtatunk a téteken, ellentétben a negatív progresszióval, melynek lényege, hogy a vesztes fogadások hatására alakulnak a tétek.

A Paroli elnevezés a latin par, vagyis pár szóból származik, jelentése ugyanolyan, egyenlő. Ebből alakult ki az olaszban, franciában, és a németben a parulo, vagy paroli kifejezés, mely egy időben a szerencsejátékban a tétek duplázását jelentette.

Nem, nem szükséges nagy bankroll a Paroli rendszer alkalmazásához, sőt egészen kicsi bankrollal is el lehet kezdeni használni. A bankroll menedzsment tétekre vonatkozó szabályait viszont be kell tartani.

Menj az előző vagy a következő szintre!
Sportfogadás akadémia cikk: közösségi média megosztás
Oszd meg a cikket!
a legnépszerűbb közösségi oldalakon
felső