8

Egy jól működő sportfogadási modellel tökéletesre csiszolhatod a taktikád

Nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos az a sportfogadás berkein belül, hogy nyomon kövesd a saját játékod, és ne csak az adott sportfogadási iroda (vagy sportfogadási irodák) történetében lásd, hogy nyertél vagy épp vesztettél.

A mai online sportfogadási piacon annyi szolgáltató közül lehet választani, mint égen a csillag, és az online események követhetetlen mennyiségben vannak jelen az életünkben. Manapság egy futball mérkőzésre például ezer vagy még annál is több fogadási lehetőség nyílik meg, ember legyen a talpán, aki mindegyikben ügyes. Arra szeretnénk kilyukadni, hogy mindenki másban ügyes, te is biztosan észrevetted, hogy az egyik piacon nagyobb sikereket érsz el, mint a másikon. Hogy képes vagy jól megtippelni az Over/Under eseményeket, de a szögletek számában gyatra a statisztikád.

Ha nem vetted észre, akkor el is követted az első hibát, nem figyeled, milyen tippjeid vannak és azok milyen százalékban jönnek be. Egy jó sportfogadási modell elkészítésével ez a csorba kiköszörülhető, és minél több időt fektetsz saját játékod megfigyelésébe, annál sikeresebb sportfogadó lehetsz.

A mai anyagban az a célunk, hogy a sportfogadási modellek készítését elmeséljük nektek. Nincs ebben semmi bonyolult, nem kell felkészülnötök bonyolult képletekre és társaikra, egyszerűen józan paraszti ésszel készíthet mindenki egyet a saját maga igényeire szabva.

Tartalomjegyzék ezen a sportfogadási akadémia oldalon
Másold ki a videó linkjét
Akadémia profi videó - Sportfogadási modell
Fontos tippek a sportfogadásról

Mi is az a sportfogadási modell?

Jogosan tehetitek fel a kérdést, általában a kezdő sportfogadók nincsenek tisztában ennek fogalmával, de épp ezért vagyunk itt, hogy ezekkel megismertessünk benneteket. A sportfogadási modell egy olyan független referenciapont, amely segíthet meghatározni egy kiválasztott mérkőzés kimenetelének valószínűségét. Különböző statisztikák, táblázatok és adatbázisok felhasználásával a modell pontosabb képet ad egy játékosról, egy csapatról vagy akár egy egész bajnokságról. Így minimális – vagy nem is annyira minimális – előnybe kerülhetünk a bukmékerekkel szemben.

Ha képes vagy felismerni az értéket egy adott fogadási piacon, akkor már jó úton jársz afelé, hogy sikeres sportfogadó legyél, hogy egy sikeres sportfogadási modellt készíts. Azonban fel kell hívni a figyelmet még egyszer a következőre: Biztosan működő sportfogadási modellt még nem találtak fel. Ha ez már megtörtént volna, akkor a fogadóirodák már mindannyian abbahagyták volna, nem lenne egy forint nyereségük sem, márpedig ők azokból a fogadókból élnek, akik felkészülés, utána járás, vagy épp egy sportfogadási modell nélkül kötik a fogadásaikat.

Amennyiben jól felépíted a modelled, teszteled (amihez nincs szükség pénzre, csak eszméletlenül sok időre és figyelemre), és arra az eredményre jutsz, hogy ez bizony működőképes, kezdheted élesben használni! De ez nem lesz egyszerű feladat, sok munkát igényel, és ha nem az a tipikusan analitikus gondolkodású ember vagy, aki otthonosan mozog az Excel és az Access világában, akkor fel kell kötnöd a gatyádat!

Hogyan építsük fel a saját sportfogadási modellünket?

Mint mondtuk, tudományos módszer nem létezik, nincsenek képletek, nincs egy előre meghatározott konkrét séma a sikerhez vezető úton. Vannak, akik már az első alkalommal létrehozzák a sikeres modellt, mások többszöri próbálkozás ellenére is csak küszködnek. Nagy okosságot nem lehet elmondani: tanulni kell a hibákból, és van, hogy a nulláról újra kell kezdeni. Higgyétek el, kifejezetten megéri bíbelődni vele, mert sokat segíthet.

Az alábbiakban hat pontot határoztunk meg, melyek kulcsfontosságúak lesznek a sportfogadási modell felépítekor.

1. Határozd meg, melyik piacra épül a modelled!

Nem hiába ezzel kezdünk, ez a legfontosabb sarokköve a modell létrehozásának. Itt visszautalnánk arra, amit az elején írtunk: Ha tudod, miben vagy jó, akkor máris nyert ügyed van. Maradjunk a példánknál: Over/Under piac. Sok sportfogadó él abból, hogy csak erre a piacra épít, ők nem foglalkoznak a meccsek kimenetelével, nem érdekli őket, hány szöglet van, és sokan azt sem tudják, mi az az ázsiai hendikep. Vagy lehet, hogy tudják, de hidegen hagyja őket. Az viszont nem hagyja hidegen őket, hogy egy adott mérkőzésen hány gól születik. Ha ez megvan, mehetünk tovább!

A második lépés, hogy leszűkítsük az adatbázisunkat, mert Európa összes bajnokságáról statisztikát készíteni még egy mesterséges intelligenciának is időbe kerülne, hát még egy embernek…

Tegyük fel, hogy az angol Premier League közel áll hozzád, betéve ismered a csapatokat, hétvégén szoktad nézni a meccseket, talán még egy kedvenc csapatod is van. Adja magát, hogy az itteni mérkőzéseket vedd közelebbről szemügyre, ezek alkossák a modelled alapját. Ennyi, ha ezzel a kettővel megvagy, a sportfogadási modelled alapjait lefektetted.

Mindenképp javasoljuk, hogy olyan bajnokságot válasszatok, amit ismertek, és nem csak felületesen. Ha nem így tesztek, akkor nem tudjátok jól felmérni a résztvevők teljesítményét a kiválasztott bajnokságon belül. Mindannyian azt gondoljuk, hogy több vasat is tarthatunk a tűzben, és hogy nem csak a PL-hez, de a LaLigához, a Bundesligához meg a Serie A-hoz is értünk. Biztosak lehettek benne, hogy ez nem így van. Egy fókusz legyen, és ehhez ragaszkodjatok!

Még egy tipp: Javasoljuk, hogy ódzkodjatok az ismeretlenebb ligáktól. Sokan attól tartják különleges (és jó) sportfogadónak, hogy a maláj másodosztályra fogadnak, és ha bejön egy meccsük, rögtön szakértővé avanzsálnak. Maradjatok azoknál a ligáknál, amelyekről sok információ juthat a birtokotokba.

Ó, és még valami: Elsőként mindenképp olyan piacokra helyezzétek a fókuszt, melyek a „mainstreamhez” tartoznak. Mérkőzés kimenetele, gólok száma, szögletek száma, büntető lapok száma stb. Ha már több tapasztalattal rendelkeztek, lehet tovább menni…

2. Az adatok meghatározása

Itt még nem ért véget a tervezés. Maradjunk a példánknál, a Premier League-ről készítünk modellt, és azt fogjuk vizsgálni, mennyi gól fog esni a soron következő mérkőzéseken.

Az adatbázisunk készítésekor figyelembe kell vennünk az összes hazai (mármint angol) sorozatot? A statisztikánk részét képezi majd a Ligakupa vagy az FA Kupa? Hogyan vesszük figyelembe a sérüléseket és az eltiltásokat? Számítanak az előző szezon meccsei vagy sem? Ezek mind olyan kérdések, melyet még azelőtt el kell döntenünk, hogy ténylegesen belevágnánk az adatgyűjtésbe.

Ha minket kérdeztek, a fenti kérdésekre nincs jó válasz. Sem pedig rossz. Ezt mindig a felhasználónak kell eldöntenie. Egyben azonban mindannyian egyetérthetünk: Bárhogy is döntesz, tarts ki a döntésed mellett. Az a modell, melynek alapkövei hetente cserélődnek, nem fog soha működni.

3. Statisztika, statisztika, statisztika

Most jön az a rész, ahol a legtöbben el szoktak bukni. Az emberek egy bizonyos része ekkor szokta feladni. Mert nem túl izgalmas dolog naphosszat különböző statisztikákat lesni, gyűjteni, kiírni, hamar elveszhet a lelkesedés ebben az időszakban. Pedig ez a sportfogadási modell egyik – ha nem a – legfontosabb része. Minél több adatunk van, annál jobb. Ha valamire még sincs szükségünk, megszabadulhatunk tőle. De ha nincs elég információnk, nincs miből következtetést levonni.

Szerencsére már az internet itt van a birtokunkban, és számos olyan oldalt találhattok az interneten, amely a nektek fontos statisztikákat összegyűjtik, a ti dolgotok csak annyi, hogy megtaláljátok, rendszerezitek, kiszemezgetitek, ami kell, és figyelmen kívül hagyjátok, ami nem.

Nem csak ezek az oldalak állnak rendelkezésetekre, a nagyobb bukik is gyűjtik az adatokat, azokból is lehet meríteni. Vagy – példánknál maradva – a Premier League hivatalos oldala is a segítségedre lehet. Látod, ezért jó, ha egy ismertebb bajnokságot választasz, a maláj 2-ről nem biztos, hogy ilyen könnyedén információhoz jutnál…

Fontos tipp, hogy ezeket a statisztikákat mindig ellenőrizd. A hivatalos oldalak is tudnak hibázni, így azt javasoljuk, hogy több oldalon nézd meg azokat az információkat, amikre neked szükséged van. Hibák előfordulhatnak mindenhol, a legmegbízhatóbb helyeken is.

4. Az anomáliák figyelembe vétele

A sportfogadást (legyen szó bármilyen sportágról) azért nem lehet egy biztos jövedelemforrásnak nevezni, mert nincs olyan módszer, amivel biztosan meghatározhatnánk a sikert. Mégpedig azért, mert ott az emberi tényező, ami kivehetetlen. Lehet neked a legjobb sportfogadási modelled, kérheted AI segítségét, hogy a statisztikákból kihámozzon valami értelmes eredményt, az emberi tényezőt nem lehet kivenni a képletből.

A sportfogadási modellnek is vannak külön anomáliái, amikre neked, mint felhasználónak, készítőnek figyelned kell. Mondunk egy példát:

Tegyük fel, hogy jön a Manchester City – Tottenham találkozó! A hazaiaknál Erling Haaland szórja a gólokat, a vendégeknél meg Son Heung-min. A sportfogadási modelled azt jelzi, hogy mehet az over 2,5 erre a mérkőzésre. Igen ám, de Son eltiltott, Haaland megsérül. Mit teszel? Jó kérdés, amire csak te tudhatod a választ.

Példák:

5. A modell építése és az adatok felvitele

Most, hogy minden elméleti résszel megvolnánk, jöhet a gyakorlat! Fel kell vinned az általad gyűjtött adatokat egy nagy adatbázisba, hogy onnan már könnyedén megkeresd azt, amire szükséged van a későbbiekben. Látni fogod, hogy X csapat hazai pályán hány mérkőzésén rúgott legalább két gólt, hogy az első félidő 30. percéig milyen gyakorisággal találnak be, a hajrában kapott gólok számát és még egy egész halom infót.

Hogy ez milyen gyorsan kerül fel az adatbázisba rajtad múlik, itt egy pár program, amikben az adatbázisodat elkészítheted:

Azoknak, akik annyira nem ismerik az alábbi programokat, határozottan az Excelt ajánljuk, az a legfelhasználóbarátabb, és a laikusok számára is könnyedén elsajátítható. (Halkan tesszük hozzá, hogy a többihez sem kell három diploma, csak kicsit időigényesebb a megtanulásuk)

6. Tesztelés

Kész vagyunk! Vagyis csak majdnem. Még hátra van az adatbázis tesztelése, ami szintén nem elhanyagolható. Nem kell rögtön élesben használnod, könnyen lehet, hogy a munka, amit elvégeztél precizitásra szorul, és ebben az esetben csak a bankrollod csökkentenéd.

Kezdetben jó ötlet lehet a közelmúlt mérkőzésein keresztül tesztelned, hogy megállapítsd, mennyire jól kalibráltad be a modelled. Ezután is azt javasoljuk, hogy óvatosan kezdj, mert nem lesz túl nagy tapasztalatod a használatában, szükséges lehet, hogy egy kissé átalakítsd a modellt.

Végszó

A sportfogadási modell nem kötelező. Tényleg nem az, vannak olyan professzionális játékosok, akik a közelébe sem mennek egy ilyen programnak, mert egész egyszerűen nincs rá szükségük. Vannak, akik azt mondják, ez sem hoz 100%-os eredményt, így fáj nekik az idő, amit belefeccölnek. Lehet, hogy te is ebbe a kategóriába tartozol. Azonban, ha úgy érzed, hogy a segítségedre lehet, tégy vele egy próbát, mert segíthet a fejlődésben és a bankrollod növelésében. Ki tudja, talán közben még jól is fogsz szórakozni…

Gyakran Ismételt Kérdések

Egy olyan független referenciapont, amely segíthet más megvilágításba helyezni a fogadásaidat, szélesebb képet kapni egy adott mérkőzés lehetséges kimeneteléről.

Igen, ebben a cikkben el is mondjuk, hogyan. Ha azonban úgy érzed, nem állsz erre készen, az interneten lehet vásárolni már letesztelt modelleket.

Ez nagyban függ attól, mennyire vagy a különböző statisztikákra hangolva, mennyire értesz az adatbázis-készítéshez, és mennyi szabadidőd van ezzel foglalkozni. Összességében elmondható, hogy egy jó, pontos és széles adatbázissal rendelkező modell elkészítéséhez napokra, de akár hetekre is szükség lehet.

Menj az előző vagy a következő szintre!
Sportfogadás akadémia cikk: közösségi média megosztás
Oszd meg a cikket!
a legnépszerűbb közösségi oldalakon
felső