Bartos László | Frissítve:

A teletext rendszerének és használatának bemutatása – mi a teletext 887?

Teletext

A teletext egy teljesen ingyenes szolgáltatás, ami bármilyen mai TV készülékkel használható, és számos hasznos információt tartalmaz. Külföldön, a nyugat-európai országokban már meglehetősen régóta a ’70-es évek közepe táján vált elérhetővé. Hazánkban 1982-ben a Magyar Televízió indítottal el 1982 őszének végén, Képújság néven. A kezdeti szárnypróbálgatások és kísérleti adások után nem sokkal később az újabb, teletext vételére alkalmas televíziók megjelenésének köszönhetően ez a szolgáltatás rendkívül népszerű lett Magyarországon.

Ugyanis temérdek naprakész információt, és számos érdekes hírt lehetett megtudni a segítségével legyen szó akár az aktuális időjárásról, pollent jelentésről, vagy például a különböző sporteseményekről. A teletext rendszerét még manapság is meglepően sokan használják hazánkban ellenére annak, hogy az Interneten már minden információ, hír pár kattintással elérhető.

Az összes kapcsolódó keresés a Google-ban a teletexthez: teletext = teletex = teletext 887(txt 887) = 887 teletext = teletext 878(txt 878) = m1 teletext = mtv teletext(mtv txt 887) = teletext 879(txt 879) = teletext 245 = teletext 871 = m1 teletext 872(txt 872) = teletext 200 = teletext 873(txt 873) = luxor nyerőszámok teletext = puttó számok teletext

MTV teletext – a nagy túlélő

Ha belegondolunk, akkor igencsak meglepő, hogy a teletext szolgáltatás még napjainkban is működik Magyarországon. Ugyanis az okostelefonok színrelépése miatt, az embernek manapság már arra sincs szüksége, hogy bekapcsolja a számítógépét, ha el akarja olvasni az éppen aktuális híreket, időjárás jelentést stb., vagy bármely egyéb információhoz szeretne hozzáférni. Mindezek ellenére a teletext köszöni szépen „jól van”, és ugyanolyan rendszeresen frissülnek a benne található információk, mint 30 évvel ezelőtt, amikor még mi magyarok azt sem tudtuk, hogy mi fán terem az internet.

Tény, hogy a teletext eléggé retrós, és ha bekapcsoljuk, az az érzésünk támad, mintha időutazáson vennék részét. Azonban még napjainkban is meglepően sokan használják napi szinten, értve ez alatt például azokat, akik a teletext rendszerén nézik meg az ötöslottó, hatoslottó, kenó nyerőszámokat, illetve a követik figyelemmel a Tippmix játékban megfogadott mérkőzések alakulását.

A teletext használata – mi a teletext?

a teletext szolgáltatás még napjainkban is működik Magyarországon

A teletext szolgáltatást nagyon egyszerű használni, mivel mindössze egy a vételére alkalmas ’80-as évek után készült, távirányítós TV készülék szükséges hozzá. Az embernek csupán annyit kell tennie, hogy átkapcsol az M1 vagy az M2 TV csatornára, és megnyomja a televízió távirányítóján a teletextes gombot.

Ezt követően az alapbeállítás szerint betöltődik a teletextnek a nyitóoldal / főoldala, ahol szintén a távirányítót használva lehet kiválasztani a minket érdeklő eseményeket a főmenüből (hírek, időjárás, közlekedés, gazdaság, TV-műsor, sport stb.). Itt érdekességként megemlítenénk, hogy a M1 / M2 teletext szolgáltatása a világhálón is elérhető (http://teletext.hu/), valamint, hogy számos egyéb televíziós csatorna is rendelkezik ilyen típusú szolgáltatással.

A bűvös 870-es oldal

A teletext - teljesen ingyenes szolgáltatás

Ez az az oldala a teletextnek, ahonnan a Szrt. égisze alatt működő összes hazai szerencsejáték elérhető, az itt található menü segítségével: ötöslottó, hatoslottó, és kenó nyerőszámok, valamint totó eredmények, puttó, Luxor, és skandináv lottó nyertes számot, és természetesen a Tippmix is. De emellett még a manapság – a csillagászati mértékű főnyereményei miatt – egyre népszerűbb Eurojackpot is helyet kapott ebben a szekcióban.

A teletext 870-es oldaláról több aloldal nyitható meg, amelyek mindegyike egy adott játék típushoz kapcsolódik. Az ötöslottó esetében például a 871 számot kell bepötyögni ahhoz, hogy megtekinthessük az aktuális nyerőszámokat, a különböző nyerőosztályokhoz tartozó nyeremények hivatalos (nettó) összegét, valamint azt is, hogy mennyi lesz a következő héten a várható főnyeremény. Ugyanígy működik a többi játékra „belőtt” aloldal is a Tippmix-et kivéve, ami egy fokkal összetettebb, ugyanis számos egyéb hasznos infót is tartalmaz.

Teletext 887 oldal – Tippmix aktuális ajánlat & eredmények

A teletext ezen oldalán az Szrt. sportfogadás játékához (Tippmix) tartozó aktuális fogadási ajánlatot tudják – néhány másodperces várakozást követően – megtekinteni a sportfogadás rajongók. A kínálat napok szerinti bontásban jelenik meg a TV képernyőn. A különböző sporteseményekhez tartozó odds-ok, illetve a fogadási határidők is fel vannak tűntetve a több, mint 50 oldalas kínálatban. Sajnos az egyes oldalak között nem lehet előre és hátrafelé léptetni a rendszerben, ezért az embernek szépen ki kell várnia, amíg az automatikusan „ellépeget” a kívánt oldalig.

A teletext 887 oldal (txt 887) a különböző Tippmix eredmények megjelenítésre szolgál. Vagyis a már lezárult mérkőzések / sportesemények kimeneteleit lehet itt megnézni. Emellett van egy egyéb, kifejezetten hasznos funkciója is: az éppen zajló meccsek aktuális eredményét / állását is mutatja (például, ha gólt rúgnak egy focimeccsen), valamint arról is tájékoztatást nyújt, hogy milyen eredménnyel zárult egy adott félidő, negyed, vagy tenisz szett.

Puttó sorsolások figyelemmel kísérésre

A Puttó egy meglehetősen speciális szerencsejáték, ugyanis az esetében a sorsolások 5 perces időközönként követik egymást: hétköznap és szombaton 7:05-től 22:00 óráig, vasárnap 8:05-től 20:30 óráig. Ebből adódóan napi szinten temérdek nyerőszám kerül kihúzásra. Emiatt a játékos számára eléggé macerás nyomon követni azon sorsolásokat, amiken részt vett, ami különösen igaz akkor, ha egy adott nap folyamán több alkalommal is, egymástól időben „távol eső” időpontokban játszott.

Szerencsére a teletext 875-ös oldalán adott nap szerint és a sorsolások sorszáma szerint vannak megjelenítve a nyerőszámok („A” oszlop számai; „B” oszlop számai). Ez pedig lényegesen megkönnyíti a fogadó számára annak eldöntését, hogy nyert-e, vagy sem azokon a sorsolásokon, amelyeken az adott napon részt vett.

Az Ötöslottó, Hatoslottó, és a Skandináv lottó oldalai a teletexten

Ötöslottó

Mint azt már korábban is említettük a teletext rendszerén keresztül a fogadóknak arra is adott a lehetőség, hogy naprakész információkat kapjanak hazánk két legnépszerűbb lottó játéka, az ötös- és a hatoslottó kapcsán. Erre a célra a 871-es oldalt szolgál, amin belül három aloldal található: 871/01, 871/02, és 871/03. Az első aloldal az ötöslottó és a hatoslottó aktuális nyerőszámainak megjelenítésére szolgál.

Emellett az egyes nyerőosztályok nyereményei is megtalálhatók rajta, valamint a halmozódásos rendszer aktuális összege, amiből tulajdonképpen a jövő heti várható főnyereményre lehet – nagyjából – következtetni. A második aloldalon kifejezetten a hatoslottóval kapcsolatos infók tekinthetőek meg. A harmadik aloldalon pedig10 hétre (10 számhúzásra) visszamenőleg lehet megtekinteni mindkét lottójáték nyerőszámait, valamint a joker számokat is.

A Skandináv lottó nyerőszámait, a nyerőosztályok szerinti nyereményeket, és a jövő heti vérható főnyereményt a teletext 881-es oldalán lehet megnézni. De emellett itt az utolsó 10 sorsoláson kihúzott nyerőszámok is megtalálhatók.

Totónyeremények – 872-es oldal

Totó

Ezen a teletext oldalon nyerőosztályok szerinti bontásban lehet megnézni a múlt heti totónyereményeket, a nyertes tippsort, valamint a góltotó játék eredményeit. Emellett a soron következő hét várható halmozódásos nyeremény is megtekinthető rajta abban az esetben, ha az előző héten nem született telitalálatos szelvény (13+1-es találat).

Kenó – 873-as oldal

A teletext 873-as oldalát megnyitva az előző napi /aktuális kenó nyerőszámokat, illetve az öt legutolsó sorsolás nyerőszámait lehet megnézni.

Eurojackpot és Luxor – 876-os és 877-es oldal

Az Eurojackpot saját teletext oldalán (876) az aktuális nyerőszámok mellett a különböző nyerőosztályok mindegyike, és a hozzájuk kapcsolódó nyeremények is megtekintetőek (a nettő összegük), valamint a következő heti várható, több tízmillió eurós főnyeremény is.

Aki a Luxor aktuális heti nyerőszámaira kíváncsi, annak a teletext 877-es oldalára kell elnavigálnia, ahol a soron következő várható főnyeremény összege is fel van tűntetve.

Teletext – érdemes használni, avagy sem?

Nem célunk, hogy lebeszéljünk téged a teletext használatáról, ha más éppen nincs kéznél, és kíváncsi vagy pl. az aktuális Tippmix ajánlatra, vagy az előző heti lottó nyerőszámokra. Viszont tény, hogy ez a rendszer már igencsak elavultnak mondható, és bármilyen okostelefon révén sokkal több információhoz juthatsz hozzá, legyen szó akár sportfogadásról, vagy egyéb szerencsejátékokról.

Ajánlott Bukmékerek Ismertetői
Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső